Översikt

Hemsidan

Gustaf von Psilander : inledning

1.
1669-1703 : uppväxt,
ungdom och tidiga karriär

2.
Konvojerna : den historiska bakgrunden

3.
Konvojerna 1703-1704

4.
Efterspelet

5. 
1705-1716:
vägen mot toppen

6.
1716-1734 : landshövding och riksdagsman

7.
1734-1738 : president i
Amiralitetskollegium

8.
Den "private" Psilander

9.
"Kuriosa- kabinettet"

10.
Gustaf von Psilanders familj

11.
Legenden skapas : 1700- och 1800-talen

12.

 

6.2.4. Landshövding Psilander och en falsk Karl XII

När berömda personer hastigt avlider uppstår gärna allehanda teorier om att de bragts om livet av sina fiender. I svensk historia kan man peka på exempel som kronprins Karl Augusts död 1810 och den därpå följande lynchningen av den som giftmördare utpekade riksmarskalken Axel von Fersen. I de fall den avlidne stupat i strid uppkommer lätt rykten om att det i själva verket rört sig om mord. Det mest kända exemplet torde väl vara Karl XII:s död. Det finns emellertid också en annan variant som ibland uppträder. Den berömde döde är inte död, utan har lyckats undkomma sina fiender. Antingen håller han sig gömd undan världens ondska eller också ska han en dag återkomma för att ställa allt till rätta.

I början av december 1724 uppträdde i Uppsala en person som sade sig vara Karl XII.  Enligt honom hade kungen stannat kvar i Bender och i sitt ställe hemsänt en drabant, som sedermera stupat vid Fredriksten. Nu hade emellertid den rätte kungen kommit hem och förskräckt över rikets tillstånd ämnade han bege sig till Dalarna för att ta hjälp av dalkarlarna. Landshövdingen i Uppsala, generallöjtnanten Fredric Magnus Cronberg (1668-1740) som hade deltagit i slagen vid Narva och Kliszow och säkert sett Karl XII både en och två gånger, lät hämta upp mannen till slottet. Cronberg ansåg att han hade att göra med en galen bedragare och lät honom under bevakning föras till Stockholm.

I Stockholm anställdes förhör med mannen. Han ville i dessa inte medge att han påstått sig vara Karl XII. Mannen blev snart föremål för befolkningens intresse och nyfikna tilläts till och med att tala med arrestanten, gå ärenden för hans räkning etc. För dessa förklarade han sig vara Karl XII och lovade belöningar åt dem som hjälpte honom. En del blev också övertygade och man lyckades uppsätta ett brev till dalkarlarna innehållande en bön om undsättning. Så småningom fick man också iväg brevet till Dalarna, men något uppror blev det förstås inte.

Kontakten med Dalarna skrämde emellertid upp rådet och särskilt kung Fredrik och en delegation dalkarlar hämtades ner till Stockholm för besiktiga arrestanten och förvissa sig om att han inte var Karl XII. Bland dalkarlarna fanns en gammal soldat som deltagit i det ryska fälttåget och han förklarade att det inte fanns minsta likhet mellan arrestanten och kungen.

Att uppmana till uppror mot kungen var förstås en allvarlig sak och belagt med dödsstraff. Man menade emellertid att det rörde sig om en sinnesförvirrad person och utdömde ett betydligt lindrigare straff, tre timmar vid skampålen. Efter straffet insattes den falske kungen på Danvikens hospital, där han avled 1730.

Vem var han egentligen och på vilket sätt var Psilander inblandad i historien? Bedragaren hette Benjamin Düster, född 1682 i närheten av Villmanstrand. Enligt egen uppgift hade han lämnat föräldrahemmet vid 12 års ålder och bland annat gått i lära hos en guldsmed i Viborg. Han påstods sig därefter tagit tjänst i armén, blivit fången i Ryssland men lyckats fly och 1711 kommit till Bender. Efter att inför kungen ha avslöjat en komplott skulle Düster fått fullmakt på en adjutantsbeställning vid livdrabantkåren. På hemväg från Bender skulle han råkat bekymmer och tvingats bränna sin fullmakt och kungens brev. Efter att i några år uppehållit sig i Livland lyckades han först 1723 utverka pass för överresa till Sverige.

Sannolikt är stora delar av hans berättelse rena påhitt. I Bender hade Düster med all sannolikhet aldrig varit och fullmakten var därför påhittad. Vid något tillfälle hade Düster dessutom börjat kalla sig Düsterstern, därmed antydande en adlig härkomst. Under detta namn fick han i oktober 1723 ett pass utfärdat för resa från Riga till Lübeck. I stället hamnade Düster på Gotland där han började kalla sig "adjutanten Benjamin von Düstenstern".  Efter några månaders vistelse på Gotland avreste Düster mot Stockholm dit han anlände i juli 1724.

För resan till Stockholm behövde Düster ett pass och ett sådant utfärdades också av landshövding Psilander 5 juli 1724 för adjutanten Benjamin von Düstenstern. Psilander måste alltså ha blivit övertygad om att dem från Riga ankomne resenären verkligen var den han utgav sig för. Om Düster saknade papper måste han ha givit ett trovärdigt intryck eller haft någon som intygat uppgifterna.


Källa: Karolinska förbundets årsbok 1917, s. 235-280, Bring, S., Benjamin Düster - en falsk Karl XII

(UNDER ARBETE)
©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se

Senast uppdaterad: april 15, 2003
Föregående sida: 6.2.3. En bångstyrig Visbyborgare

Nästa sida: 6.3. I Kalmar 1728-34