Översikt

Hemsidan

Gustaf von Psilander : inledning

1.
1669-1703 : uppväxt,
ungdom och tidiga karriär

2.
Konvojerna : den historiska bakgrunden

3.
Konvojerna 1703-1704

4.
Efterspelet

5. 
1705-1716:
vägen mot toppen

6.
1716-1734 : landshövding och riksdagsman

7.
1734-1738 : president i
Amiralitetskollegium

8.
Den "private" Psilander

9.
"Kuriosa- kabinettet"

10.
Gustaf von Psilanders familj

11.
Legenden skapas : 1700- och 1800-talen

12.

 

5.3.12.1. Peter Feifs brev till Anton Johan Wrangel 15/12 1709

När det på senhösten 1709 såg ut som den danska landstigningen i Skåne skulle kunna hota även flottans huvudstation vidtog amiralitetet en rad åtgärder. Ett antal fartyg rustades för att möta ett angrepp sjövägen och allmoge, krigsfångar och borgerskap sattes i arbete för att bygga vallar och anlägga batterier. Man försökte också ingjuta fosterländsk glöd hos länets invånare och hindra uppkomsten av en ny snapphanerörelse. Försiktigtvis bortsändes också en del handlingar med två fartyg. Dessa kom dock inte längre än Kalmar där de frös inne.

I marginalen har Feif infogat ett par tillägg, vars egentliga plats i texten tyvärr inte är alldeles klar.

Hälsa H: handelsmannen H. Hanell och dess Kiäraste ifrån mig mycket flijtigt ...

Min hiertans Bror

Noter:
Fru Anna Maya Lagermarck låter öfwermåttan flijtigt hustru dig och bror att du som altijd för detta, will wara så god och uthur fahrkåsten Oden uthta hennes Saker som hon med densamma härifrån bortskickat, och sätta dhem i dit qwarteer på någon Cammar el. annorstädes där dhe bäst kunna blifwa förwahrade, hon will gierna och med all tacksamhet betahla för rummet där dhe insättas samt all annan omkåstnad som du där med kan komma att anwända. Anna Maria Lagermarck (1683-1772), gift med Johan Lagerbielke, då överinspektor över stora sjötullarna i Blekinge och 1711 överkommissarie vid amiralitetet.

Man kan förmoda att sakerna bortskickades av samma anledning som flottans handlingar.

K. Wrangel lille kom i håg att frun har twå wackra döttrar och att desse saker kan med tijden komma dig till godo. Upsatsen på altsammans följer härhoos och skepparen på fahrkåsten lärer ochså därom besked wetta. Döttrarna var Lagerbielkes från första äktenskapet. Den äldsta, Anna Christina, var född 1693 och systern Hedvig Eleonora påföljande år. Wrangels insatser räckte tydligen inte för att vinna någon av döttrarna. Den äldsta lade Feif själv beslag på och den yngre gifte sig 1712 med kommissarien Magnus Ljungfeldt. 
dhe twenne Kistorna som Lagerbielke dig om tillskrifwit behåller du på din Cammare. Där uti är dina brulakan. I dag wäntas gref Stenbock hijt att med hans Excell:ce om ett och annat att conferera, i går seglade Capt: Schierna med skeppet Wachtmeister åth Pommern och Evert med Phenix åth Wismar, därest han som säges lärer blifwa Winterliggare. Magnus Stenbock, guvernör i Skåne och den som ledde försvaret mot danskarna. Han kom dock inte själv, utan skickade majoren Gustaf Wilhelm Coyet.
Af Ammiralen Ankarstierna samt Raben och Didrick höres ännu intet, Gud wet hwarest dhe äro tagne wägen. Cornelius Ankarstierna, Carl Raab och Didrik Ankarstierna. Sannolikt tjänstgjorde alla tre i den s.k. nyenska eskadern. Vissa av dess fartyg kom att tillbringa vintern borta från Karlskrona.
Vice Ammiral Wattrangz skiep, met di Vlagg van boven, samt Prins Carl ligga ännu på Redden. Gustaf Wattrang.
fruun beer, om möijel: är att sakerna må hoos H. Cammereraren Leychovius nersättas, men dhe Mäster Starck dog för några dagar sedan och i dess ställe är Dobben kommen. Ifrån Skåne är i dag med Påsten intet nytt uthom berätta ... att Konungen samt twenne Regementer och det swåra artillerie är åther till Zeland tillbaka gången. Personal vid varvet?

Hästgardet återsändes till Själland 25 november. Vid samma tid lämnade också Fredrik IV armén.

K. Bror lått wetta om dhe 2:ne slädorne som ... nersatte på wägen hwarest och hwar.. dhe är lembnade, effter Skrifwaren Werner dhem ändtel: will igenhafwa.  
Slutel: recommenderar iag mig i din wahnlige wänskap och förblifwer städze

Carlsc: d: 15 Decemb.
1709

din

trognaste Wän och
hörsamste tienare

P. Feif


Kungliga Biblioteket, L.20:2:3

 
(UNDER ARBETE)

©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se

Senast uppdaterad: mars 07, 2006

Föregående sida: 5.3.12. Peter Feif (1675-1736)

Nästa sida: 5.3.13. Carl Henrik von Löwen (1666-1741)