Joachim Wilhelm Lilliestråle (1721-1807)


Vid Peter von Psilanders begravning 1776 hölls ett tal av justitiekansler Lilliestråle. I talet omtalas den avlidnes stora förtjänster och och de olika poster han innehaft. Ett avsnitt behandlar även faderns mest bekanta bedrift. Eftersom det vid detta tillfälle ännu återstod någrs år till dess att Tornqvists "Utkast till swenska flottans sjö-tåg" utkom, kan det vara av intresse att se hur skildringen här ser ut.


Han föddes uti Carlscrona år 1702 den 25 Augusti af en Fader, som ibland Svenska Sjö-hjeltar med största rätt vunnit ett frägdadt namn och oförvanskelig ära, då varande Commendeuren, sedermera Landshöfdingen, och sist Presidenten uti Kongl. Maj:ts och Riksens Amiralitets-Collegio Herr GUSTAF von PSILANDER, för sin skickelighet och Riket gjorda betydlige tjenster, först i Adeligt stånd försatt, och sedan till Friherre-värdighet upphöjd, förnämligast i anseende till hans utmärkta tapperhet, då han år 1704 uti Nordsjön med ett enda örlogskepp försvarade Svenska flaggans heder uti en mycket blodig sjödrabbning, som varade i flera timmar, emot 8 Engelska skepp, dem han alla svårligen tillredde; och ehuru han ändteligen, då alt hans folk fallit eller var såradt, blef af myckenheten öfvermannad och till Themsen uppbringad, måste dock sjelfve de, emot hvilka han stridt, vörda hans hjeltemod, och den då regerande Engelska Drottning ANNA lemnade honom hedrande vedermälen af den stora aktning hon fant honom förtjena.

Lilliestråle, Joachim Wilhelm
Tal vid framledne landshöfdingens... baron P. von Psilanders graf...
Stockholm, 1776, s. 5-6


KOMMENTARER

Den här texten är naturligt nog mycket summarisk, men det är intressant att notera att det här talas om att den engelska drottningen skulle ha visat sin uppskattning av Psilander. Det är emellertid ännu långt till guldkedjan och guldvärjan, som Tornqvist och Gjörwell "introducerar". Om det skulle ha existerat en släkttradition om något sådant, vilket Gjörwell påstår, skulle det då inte ha tagits upp av Lilliestråle? Det borde väl ha varit ett utmärkt exempel på släktens stolta bakgrund, synnerligen lämpligt att ta upp i ett begravningstal? Peter von Psilanders bouppteckning finns bevarad i Svea Hovrätts arkiv, och det kanske inte behöver sägas att sådana föremål alldeles saknas. Så till motsatsen är bevisad bör man förhålla sig skeptisk till dessa ingredienser.


(UNDER ARBETE)

©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se

Senast uppdaterad: januari 02, 2000.