Översikt

Hemsidan

Gustaf von Psilander : inledning

1.
1669-1703 : uppväxt,
ungdom och tidiga karriär

2.
Konvojerna : den historiska bakgrunden

3.
Konvojerna 1703-1704

4.
Efterspelet

5. 
1705-1716:
vägen mot toppen

6.
1716-1734 : landshövding och riksdagsman

7.
1734-1738 : president i
Amiralitetskollegium

8.
Den "private" Psilander

9.
"Kuriosa- kabinettet"

10.
Gustaf von Psilanders familj

11.
Legenden skapas : 1700- och 1800-talen

12.

 

6.8. Psilander och 1723 års ecklesiastika deputation

Vid riksdagen 1723 berättade biskopen i Skara Jesper Svedberg att han emottagit ett anbud att låta trycka en ny och billig upplaga av Bibeln i utlandet. Av upplagan skulle 200 exemplar skänkas till den svenska församlingen i Nordamerika. Prästeståndet uttalade sig till förmån för idén när det visade sig att en inhemsk tryckning skulle bli väsentligt dyrare. Emellertid mötte idén motstånd från bland andra Josias Cederhielm (1673-1729), som en gång i tiden tjänstgjort  i Karl XII:s fältkansli. Vid Poltava blev Cederhielm fången och satt tretton år i rysk fångenskap. Under den tiden kom han, liksom så många andra av de fångna karolinerna, att intressera sig för religiösa frågor. Bland annat översatte han en av Franckes verk till svenska. Efter hemkomsten kastade sig Josias Cederhielm in i den politiska kampen och blev det holsteinska partiets ledare. Vid riksdagen 1723 invaldes han i det sekreta utskottet och blev också riksråd.

I sitt memorial, inlämnat 9 april, tog han förutom bibelfrågan också upp andra kyrkliga spörsmål, såsom en översyn av skol-, akademi- och hospitalsordningarna samt åtgärder mot "det djupa fördärvet i kristendomen samt gudaktighetens upprättelse och själarnas eviga salighet". Cederhielm yrkade på att en särskild deputation skulle tillsättas för att granska dessa frågor. Det var alltså icke helt okontroversiella ämnen i en tid då de ortodoxa delarna av kyrkan kämpade mot pietismen. Prästeståndets majoritet var naturligt nog föga tilltalade av denna inblandning i och kritik mot situationen inom kyrkan. Man påpekade att Erik Tollstadius, en av den svenska pietismens ledande personligheter, ivrigt yrkat på en sådan deputations inrättande. Det låg en uppenbar fara i att anhängare av pietismens irrläror skulle använda deputationen för att propagera för sina idéer.

De ortodoxa elementen inom prästeståndet lyckades inskränka deputationens verksamhet till en behandling av kyrkolagen. Man underlät också att utnämna några representanter, vilket till sist Kungl. Maj:t fick göra. Genom denna fördröjningstaktik kom deputationen inte att igångsätta sin verksamhet förrän i mars 1725. (1)

Redan långt dessförinnan, i oktober 1723, hade emellertid beslutats att en skrivelse skulle utgå domkapitel, landshövdingar, magistrater och hovrätter, vari dessa anmodades att inkomma med sina synpunkter på kyrkolagen. Gensvaret blev stort och bland de inkomna yttrandena finns också ett från Gustaf von Psilander.

Med tanke på vad jag hittills kunnat observera när det gäller Psilanders religiösa intresse - några handskrivna predikningar och andra religiösa texter från hans bibliotek, i några fall med klar pietistisk anknytning ; de båda sönernas placerande i en av August Hermann Francke grundad skola i Halle ; hans arbete för att få Herman Schröder som biskop i Kalmar - är det av stort intresse att ta del av Psilanders tankar om kyrkolagen.

Memorialet innehåller dock inte några särdeles uppseendeväckande åsikter. Den enda av hans synpunkter som kan anses vara en smula anmärkningsvärd är hans starka hävdande av "skolebetjänternas" rätt att ihågkommas vid tillsättning av prästtjänster.

Detta var en fråga som i många fall vållade konflikter. Den kandidat som församlingen ville ha föll inte alltid domkapitlet på läppen, Från domkapitlens sida ivrade man för en hög kvalitet bland de nytillsatta och man ville också gärna belöna sådana som genom en lång och trogen tjänst vid någon skola ansågs värda att få ett pastorat. Från församlingens sida kunde man däremot vara mer intresserade av att få någon man kände till, exempelvis någon av den förre prästens söner. Man kan alltså generellt säga att de värdsliga ståndens intressen här stod i konflikt med de intressen som fanns hos de ledande kretsarna inom prästeståndet.

Psilander ivrade uppenbarligen också för ett förbättrande av undervisningsväsendet. Hans ord om att upphjälpa och befrämja det angelägna skolväsendet ska dock knappast uppfattas som ett stöd för en bättre allmän folkundervisning. Vad han i första hand torde avsett var bättre villkor för de lärare som arbetade vid läroverken i städerna. Dessa lärarbefattningar var ett slags lägre prästerliga tjänster, som gav rätt att vid befordran räkna dubbla tjänsteår. Vilket dock hjälpte föga om de enskilda församlingarnas invånare vid tjänstetillsättningar föredrog att välja för dem bekanta personer.


(1) Om Cederhielm, se SBL. För deputationens verksamhet, se exempelvis Pleijel, H., Svenska kyrkans historia V. - Stoockholm, 1935, s. 285ff ; Thomson, A., Studier i frihetstidens prästvalslagstiftning. - Lund, 1951, särskilt kap. III-VI.

 

Källa: Ovan anförd litteratur och de tryckta riksdagsprotokollen.

(Under arbete)

©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: 2000-08-06 14:26

Föregående sida: 6.7. Ansökan om förflyttning 1721

Nästa sida: 6.8.1. Psilanders synpunkter på kyrkolagen