Geri dönüş: Arazi Klavuzu

 

Belli başlı yaşam alanları:

Hayvanların, örnek olarak böceklerin yaşadıkları yerler (habitat) fiziksel yapısı sahip olduğu bitki örtüsü bakımından çeşitli özellikler gösterir. Bitki sosyologları, alanları bitki komposizyonları bakımından değerlendirerek sınıflandırmışlardır. Sınıf katagorisinde Türkiye'deki tabii bitki topluluklarını kısaca şöyle sıralayabiliriz:

 

Orman vejetasyonu:

1.Quercetea ilicis: Bilhassa Akdeniz'in, Batı Anadolu sahil kuşağı ile Kuzey Anadolu’nun bazı sıcak vadilerinde görülür.

2.Querco-Fagetea: Kuzey Anadolunun orta ve yüksek kesimlerindeki dağlık bölgede bulunan orman kuşağında temsil edilir.

3.Quercetea pubescentis: İç Anadolunun yüksek kesimlerinde bulunan ve step ormanı olarak tanımlanan ormanlarda temsil edilir.

 

İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da görülen step vejetasyonu:

1- Astragalo-Brometea: Bu sınıf daha ziyade dağlarda, taşlık kayalık yamaçlarda yer yer iyi bir şekilde temsil edilmektedir.

2- Artemisietea: Bu sınıf da İç Anadolu'nun alçak, ova stepinde görülür.

Bunlardan birincisi günümüzde aşırı ve kontrolsüz otlatma nedeniyle, ikincisi ise buğday tarımı nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmuş hatta yok olmuştur.

Bu tabii sınıflardan başka akarsu ve dere boylarında kısmen insan faktörü (anthropogen) ile de geliştirilen Populetea sınıfını; stebin, ormanın açılarak bozulması, tarla haline dönüştürülmesiyle ortaya çıkan tarım alanlarında gelişen yabani bitki toplulukları (segetal birlikler) Secalinetea sınıfını; yol kenarı ya da moloz dökülen alanlarda gelişen bitkilerin oluşturduğu topluluklar (ruderal birlikler) ise Chenopodietea sınıfını oluşturur. Ayrıca göl, akarsu ve orman içlerinde ortaya çıkan çeşitli sucul habitatlar ve vejetasyon sınıfları da vardır. Her sınıfın içerisinde çeşitli ordo (-etalia), alyans (-ion) ve asosyasyon (-etum) gibi alt kategorilerde sintaksonlar bulunur.

Bir alandaki hayvan topluluklarını çalışırken alanın topografik özelliklerinin yanısıra bitki örtüsünün de tanınması gerekir. Çalışma alanında her hangi bir yerde örnek toplanmasına gidilecek ise, alanın fiziksel özellikleri toprağın jeolojik yapısı, strüktürü (kumlu, çakıllı, taşlı, v.s.) arazinin eğimi, denizden yüksekliği, lokal hava şartları (açık, bulutlu, kapalı hava, rüzgar şiddeti ve yönü, havanın gölgede sıcaklığı (°C), nisbi rutubeti (rH), v.s.) gibi bilgilerle verilmelidir. Alandaki hakim bitki türleri ise tek tek veya formasyonlar halinde ve örtüşü en fazla bitki türleriyle belirlenmesi faydalı olur.