Antistoffer

Hei!
Vi skriver dette i håp om at du kanskje kan hjelpe oss med noen spørsmål vi har om antistoffer i mannens sæd. Vi er et par på 28 og 32 år. Vi har forsøkt å få barn i ett år nå, uten resultat. Hun har endometriose og venter på å få komme inn til ny laparoskopi hvor det skal undersøkes om hennes eggledere er tette. Hun har hatt en laparoskopi for to år siden, men egglederne ble da ikke sjekket. Han har nettopp gjennomført sædprøve, og fikk beskjed om at han har antistoffer. Han skal ta en blodprøve i tillegg for å sjekke dette nærmere ut.

Her kommer spørsmålene vi lurer på:

Vi håper du har mulighet til å svare oss på dette!

På forhånd tusen takk fra Ludvig og Solan


Kjære Ludvig og Solan

Jeg antar at det i sædprøven er gjort en såkalt MAR-test som har slått ut positivt. Det vil si at det i sædplasma finnes såkalte spermieantistoffer. Dette er eggehvitestoffer som kan klistre seg til spermienes overflate og resultere i at de enten klumper seg sammen og beveger seg dårlig, men også kanskje ha den effekt at de dekker spermiehodet og forhindrer at spermien kan feste seg til eggets overflate og derved ha mulighet for å kunne perforere egghinnen for å komme seg inn til selve egget. Slike spermieantistoffer dannes kun i situasjoner hvor sæd har kommet i kontaktmed blod, vanligvis er dette to helt adskilte kroppsvæsker. De to vanligste årsakene til at det dannes antistoffer er skader mot pungen eller betennelser i sædveiene. Operasjoner på pungen og dens innhold kan og forårsake dannelse av antistoffer.

Til spørsmålene - ja det er mulig å bli gravid med på vanlig måte med antistoffer, det som er det vesentlige er om spermiene er hindret i sin bevegelse eller i evnen til å feste seg til egget. Er de ikke det skulle mulighetene absolutt være tilstede. Bevegeligheten vurderer man ved en ordinær sædprøve, så det vil det allerede finnes opplysninger om.

Når det gjelder dette med å feste seg til egget vil bare et in vitro fertiliseringsforsøk kunne si noe om det. Dersom man ikke får befruktning ved et vanlig IVF-forsøk kan det tyde på en slik mekanisme. Hos pasienter med erkjent spermieantistoffproblematikk bruker vi spesielle metoder i forbindelse med IVF for å fortynne de ut.

Han kan nok ikke gjøre noe på egen hånd for å bli kvitt antistoffene, men det går an å forsøke å behandle det medikamentelt. Man benytter da preparatet prednisolon som har en hemmende effekt på immunforsvaret og som kan senke konsentrasjonen av antistoffene. Det finnes to i prinsippet forskjellige måter å gi dette på - en lav dose over lengre tid og en høydosebehandling i perioden fra kvinnen har mens og frem til eggløsning. Det er kraftig kost og ved den siste behandlingsmodellen må ikke vedkommende ha hatt mavesårsproblemer eller tidligere hatt tuberkulose. Andre grunner til ikke å bruke prednisolon finnes også.

Når det gjelder IVF og antistoffer så har jeg vel allerede besvart det. Hvis man skulle komme i en situasjon at IVF ikke gir befruktning av egg kan man omgå problemet ved å gjøre mikroinjeksjon hvor en enkelt spermie injiseres direkte inn i egget. Da spiller antistoffer ingen rolle.

Til spørsmålet om det er nødvendig med en ny laparoskopi så kan jeg ikke svare konkret på det uten å ha flere opplysninger, men dersom det er slik at det foreligger en ganske høy konsentrasjon av antistoffer og klart nedsatt beveglighet av spermiene ville jeg hevde at laparoskopien kommer i annen rekke fordi det sannsynligvis bare er IVF som vil være aktuell som behandlingsmetode. Hvis det på den annen side er slik at spermiene har god beveglighet uavhengig av antistoffkonsentrasjonen synes jeg det ville være rimelig å gjøre ny laparoskopi for å teste tubene og ikke minst å få fjernet det som er av synlig endometriose.

Med vennlig hilsen Tom Tanbo


Tilbake til spørsmål og svar