Make your own free website on Tripod.com

MYTER OM ENDOMETRIOSE

Fra TV-dokumentaren "Waiting For A Cure".
Denne dokumentarfilmen er ikke blitt ferdig pga manglende finansiering.

Fjernsynsdokumentar-programmet "Waiting For A Cure" vil gjøre et forsøk på å knuse ødeleggende myter om endometriose som fremdeles sirkulerer til dags dato. De følgende mytene har oppstått etter flere tiår med "gammeldags medisinsk tro" om kvinners medisinske problemer, og ikke ved vitenskapelig studier eller forskning.


Myte : Endometriose er karriere-kvinnens sykdom

Gjennom mange år har kvinner lidd unødvendig av endometriose. De ble ikke diagnostisert med sykdommen fordi de ikke passet inn i den klassiske profilen : hvite, middelaldrende, tynne, middelklasse, karriere-orienterte kvinner som utsatte å få barn. Vi forstår nå at disse kvinnene var de som ble diagnostisert fordi de ofte hadde de økonomiske ressursene til å forfølge en slik diagnose.


Endometriose diskriminerer ikke. Det rammer tenåringsjenter, husmødre, karrierekvinner, kvinner med og uten barn, og kvinner og jenter i alle etniske grupper og økonomisk status. Vår dokumentar har til hensikt å knuse enhver rest av denne skadelig generaliseringen.

 


Myte : Svangerskap helbreder endometriose.

Det ble lenge trodd at svangerskap helbreder endometriose. Selv idag er det mange leger som anbefaler sine pasienter å bli gravide som behandling for sykdommen. Mange kvinner har fulgt dette rådet på tross av at de var ugifte og ikke følelsesmessig elller økonomisk klare for dette ansvaret. Svangerskap kan føre til at endometriose går tilbake hos et mindretall av kvinnene, men det gir ingen langvarig helbredelse. En undersøkelse fra 1987 viste at endometriose-symptomene kom tilbake gjennomsnittlig 10 måneder etter svangerskapet hos flertallet av kvinnene. (Ansell & Gorshoff).

Selv når en kvinne er følelsesmessig moden og økonomisk i stand til å få et barn, kan det være veldig frustrerende for kvinnen å bli fortalt at hun skal bli gravid når samleie er smertefullt. Og fordi endometriose er den største årsaken til kvinnelig infertilitet, kan det å bli gravid vise seg å være vanskelig, om ikke umulig.


Myte : Hysterektomi helbreder endometriose.

Hysterektomi : kirurgisk fjerning av livmor og eventuelt eggstokker/eggledere.


Mange kvinner blir fremdeles spurt av venner, kolleger, slektninger og medisinske fagpersonell: " Hvorfor fjerner du ikke bare livmoren og blir ferdig med det ?" Vel, delvis fordi det er ingen garanti for at du "blir ferdig med det" i det hele tatt. Ved siden av de reelle og berettigete spørsmålene om hvordan en slik drastisk operasjon vil innvirke på kvinnens seksualitet og fruktbarhet, er det mange andre grunner til å nøye overveie en hysterektomi.

En rapport fra U.S. Department of Health and Human Service sier at antall hysterektomier steg 120% fra 1970 til 1984. Tidligere trodde mange leger at hysterektomi ville helbrede endometriosen i 95% av tilfellene, fordi det ville fjerne den aktive endometriosen fra kroppen og dermed fjerne kilden til østrogenproduksjonen som "mater" endometriosen. Dessverre, siden endometriose ikke bare rammer de reproduktive organer, vil kun fjerning av disse organene ikke eliminere sykdommen i kroppen. Og mens det å midlertidig stoppe kroppens østrogenproduksjon er fornuftig i teorien, motvirker mange leger hensikten ved å foreskrive hormonerstatning direkte etter en hysterektomi.

For å ha størst mulig sjanse for en vellykket hysterektomi for endometriose, må all endometriose (også mikroskopisk) fjernes grundig fra kroppen, noe som inkluderer endometriose på tarm og blære. Hormonerstatning bør om mulig utsettes minst 9 måneder. Selv når disse forholdsregler blir tatt, er det kjent at endometriose kan komme tilbake etter en hysterektomi.

Det er mange leger som fremdeles tror at hysterektomi er den absolutte behandlingen for endometriose. Selv om mange flere undersøkelser er nødvendige i denne forbindelse, bør kvinner som overveier hysterektomi for endometriose bli gjort oppmerksomme på risikoen for tilbakefall.

Tilbake til hovedsiden

Click Here!