Make your own free website on Tripod.com
Kvinnens reproduktive organer og hormoner
Livmorslimhinnen, om den er i eller utenfor livmoren, reagerer når nivået av østrogen og progesteron som blir produsert i eggstokkene stiger og faller gjennom den månedlige syklusen.

Livmoren er et hult organ i senteret av underlivet, og kan i fasong og størrelse sammenlignes med en liten pære. Livmorhalsen (cervix); nedre del av livmoren; fortsetter inn i øvre del av skjeden (vagina). Begge egglederene er festet til hver sin side på den øvre del av livmoren. Hver eggleder danner en smal passasje som åpner opp i bukhulen like ved eggstokkene.

Eggstokkene er to små kjertler som i størrelse ligner på svisker og som er festet til hver sin side av livmoren like ved fimbrieapparatet til egglederene. Fimbrieapparatet er ytterst på egglederene og har som funksjon å fange egg ved eggløsning og sende den videre ned i egglederene. Eggstokkene har to funksjoner; det ene er å produsere egg (oocytes), det andre er å utskille hormoner. Eggstokken frigjør et modent egg hver måned. Bittesmå flimmerhår i egglederen fanger opp egget og trekker det inn.

Syklusen til eggstokkenes hormonproduksjon av østrogen og progesteron består av to faser. I den første fasen,follikulær fase,spiller østrogen en dominerende rolle. I denne fasen blir egget, som er omgitt av en væskefylt sekk (sac), modnet inne i eggstokken. Denne sekken er kledd med celler som utskiller hormoner. Denne sekken som inneholder egget kalles en follikkel. Follikkelen skiller ut store mengder østrogen inn i blodstrømmen, og østrogenet sirkulerer til livmoren hvor den stimulerer slimhinnen til å vokse og tykne.

Annen fase av hormonproduksjonen begynner ved eggløsning, midt i syklusen. Follikkelen sprekker og frigjør egget. Den tomme follikkelen blir til et 'corpus luteum' som frigjør store mengder med progesteron i tillegg til østrogen. Mens progesteronen sirkulerer til livmoren fullfører det rollen som østrogen begynte på ved å stimulere livmorcellene til modning og gjøre det mulig for et befruktet egg å feste seg.

Hvis ikke befruktning inntreffer vil østrogen- og progesteronproduksjonen falle 10-14 dager etter eggløsning. Dette fører til at ca. 2/3 av den ytterste livmorslimhinnen utstøtes og menstruasjonen er i gang. Menstruasjonsblodet inneholder fragmenter av livmorslimhinneceller og kjemiske produkter fra disse. Blandt disse produktene er en gruppe substanser som kalles prostaglandiner. Disse substansene stimulerer livmoren til å trekke seg sammen og har mesteparten av skylden for menstruasjonskramper. Endometriose reagerer på hormonene på samme måte som livmorslimhinnen. Under innflytelsen fra østrogenet og progesteronet sveller endometriosecystene og produserer de samme biproduktene, inkludert prostaglandiner. Når hormonnivået faller, blør endometriosevevet. I motsetning til normal livmorslimhinne som utstøtes med en naturlig måte å forlate kroppen, har dette blodet og vevet ingen steder å gjøre av seg. Det blir liggende igjen og irritere vevet rundt seg.

Tilbake til hovedsiden

Click Here!