Unitas3-ESGOO2 2-6

Enigszins verzwakt gingen we met de trein op weg naar Groningen om onze koppositie te handhaven. Verzwakt? Ja, onze Gunnar speelde niet mee en dit keer konden we niet rekenen op ons arsenaal aan super-invallers als Limbach, Ellenbroek of Grotenhuis. Ook die tweede Duitser die in onze opstelling staat en wiens naam ik kwijt ben, bleek niet te bereiken. Al tijden niet trouwens.

Gelukkig is Ronald Keizer wel weer terug van zijn trainingskamp in Zuid-Afrika en kon onze teamleider Guido Blankenstein en ons oud-teamlid Bertus Bremer strikken. Een verstandige keuze zal later blijken.

In een zaal die eerst te koud en later veel te warm was, constateerden we dat ook UNITAS-3 twee spelers miste, later vonden we die terug in het tweede team dat ook speelde, net als het eerste trouwens.

w 1. Michiel kwam met wit in een flauwe pirc en een gelijke stelling.
z 2. Ronald speelde een Aljechin met druk op een stuk of wat pionnetjes.
w 3. Ernst Jan koos voor tegengestelde rochades en een versplinterde pionnenstructuur voor wat aanval.
z 4. Bertus stond al heel snel een kwaliteit en een pion achter!
w 5. Evertjan kwam in een kruising tussen koningsindisch en hollands terecht.
z 6. Andrés tegenstander ruilde een dame tegen drie stukken in een min of meer bekende variant.
w 7. Guido nam nogal wat risico door voor het loperpaar te gaan ten koste van de veiligheid van de koning.
z 8. Anjo speelde zijn eigen spel weer eens, flink agressief dus.

Helaas begon het er wel erg slecht uit te zien voor ons, Anjo's agressieve spel leidde tot niet meer dan een gelijke stelling met alleen de zware stukken. Niet zo erg met zwart uiteraard, maar Bertus stond nog steeds verloren en Guido bleek na een onnauwkeurigheidje toch wel wat veel risico genomen te hebben. Ook André kwam er niet goed uit met zijn dame tegen drie witte lichte stukken. Na een fout van hem vlogen de witte stukken ineens naar binnen en werd de dame eraf gecombineerd.

Ernst Jan zette zijn aanval niet door, omdat hij nogal schrok van de tegenkansen van de tegenstander. Later in de trein bleek echter dat de aanval wel degelijk won! Het goede nieuws was dat Ronald langzamerhand wat begon te bereiken en Evertjans tegenstander zijn aanvalskansen behoorlijk overschatte.

Een optimistische schatting zou hier 4.5 - 3.5 zijn, of 4-4 als je er vanuit gaat dat Michiel altijd wint. De ommekeer werd teweeg gebracht door onze invallers! Of zoals André zei, 'Ik heb dan wel zelf slecht gespeeld maar toch in elk geval de goede invallers meegenomen.' Bertus was gewoon door blijven spelen met een kwaliteit en pion achter en probeerde niets anders dan op een truc te spelen. En die kwam er! Hij won een vol stuk en maakte het met twee stukken tegen een toren erg snel en professioneel uit! Guido maakte het nog bonter, in een zeer slecht of eigenlijk nog steeds wel verloren toreneindspel zette hij zijn tegenstander mat midden op het bord!

Evertjan toonde een mooi stukje techniek door een eindspel met een kwaliteit voorsprong maar een pion minder in winst om te zetten en Ronald begon ook steeds meer pionnetjes voor te staan. Aan bord 3 staakten uiteindelijk ook Ernst Jan en zijn tegenstander hun winstpogingen in een gelijke stelling en besloten tot remise. Van Michiels partij is eigenlijk zoals altijd niet veel te vertellen, behalve dan dat hij wel weer won. Dit keer door na ruim zes uur spelen ergens rond de 70e zet van een fout in tijdnood van de tegenstander te profiteren. Op deze manier houdt hij wel zijn 100% score in het tweede team van de afgelopen 3 jaar of zo. Snel een vette hap halen en de terugreis met de trein kon beginnen. Daar bejubelden we onze invallers Bertus en Guido die de 4-4 prognose toch mooi even in een 6-2 overwinning hadden omgezet. Ook concludeerden we dat het AD* een erg slechte krant is (tenzij je veel aantekeningen wilt maken) en dat we als we met 6-2 van de nr 2 verliezen nog een half bordpuntje voor staan.

[* Alsof Anjo het AD zou lezen. De inkt bij de NRC was op (André)]

Uw verslaggever: Evertjan Dondergoor

Unitas3-ESGOO2

1. F. Sluzewski (1934)- Michiel van Wissen :-)
2. B.M. Drolenga (1795)- Ronald Keizer :-)
3. W. Knol (1985)- Ernst Jan Pluim Mentz :-|
4. M.G.A. Hoffer (1865)- Bertus Bremer :-)
5. H.W. Westerman (1890)- Evertjan Dondergoor :-)
6. N. Bleeker (1894)- André Langendijk :-(
7. F. Vermeulen (1878)- Guido Blankenstein :-)
8. K. Yakinsyah (1827)- Anjo Anjewierden :-|
============== +
                 2-6

Gebruiksaanwijzing: monitor c.q. clubblad kwartslag naar rechts draaien geeft een weergave van de gezichtsuitdrukking van de betrokken ESGOO-speler na afloop van de partij

Mooi gedaan, Evertjan!

Terug naar ESGOO2 homepage