Λίγα λόγια για τη ΑΕΚ...


Επιστροφή στη Κεντρική Σελίδα

Η ΑΕΚ Τρίπολης είναι μια ομάδα με μόνο 12 χρόνια ιστορίας στο χώρο του Γυναικείου Μπάσκετ. Κι όμως η ομάδα αυτή έχει πραγματοποιήσει μια τόσο μεγάλη και εκπληκτική πορεία. Το πιο σπουδαίο και άξιο αναφοράς είναι ότι η πορεία της αυτά τα 12 χρόνια είναι σταθερά ανοδική και συνοδευόμενη από σημαντικές επιτυχίες.

Η χρυσή πορεία της ΑΕΚ Τρίπολης (1998-1999)
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1989
3η θέση στην Τ.Ε.
1990
Πρωταθλήτρια στην Τ.Ε.
1991
Πρωταθλήτρια στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
1992
Πρωταθλήτρια Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. (άνοδος στην Β' Εθνική)
1993
5η θέση στην Β' Εθνική
1994
9η θέση στην Β' Εθνική
1995
8η θέση στην Β'Εθνική
1996
9η θέση στην Β' Εθνική
1997
5η θέση στην Β' Εθνική (άνοδος στην νεοϊδρυθήσα Α2 Εθνική)
1998
2η θέση στην Α2 Εθνική (άνοδος στην Α1 Εθνική)
1999
7η θέση στην Α1 Εθνική
2000
ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ (λόγω αποχώρησης, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων)

Μέχρι σήμερα λοιπόν η ομάδα της Τρίπολης έχει δώσει συνολικά 221 αγώνες Πρωταθλήματος επιτυγχάνοντας συνολικά 131 νίκες και 90 ήττες. Σ' όλα αυτά τα παιχνίδια η ομάδα έχει σημειώσει 12175 πόντους και έχει δεχτεί 11666. Παράλληλα έχει αγωνιστεί και στον σχετικά καινούργιο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, συνολικά 8 φορές και σημειώνοντας 3 νίκες και 5 ήττες, έχοντας πετύχει 471 πόντους και έχει δεχτεί 572.

Όσοι επιπλέον θα πίστευαν ότι η ΑΕΚ Τρίπολης δεν έχει τις δυνατότητες να σταθεί στο χώρο μακροχρόνια, κάνει πραγματικά μεγάλο λάθος. Κι αυτό γιατί πίσω από τη Γυναικεία ομάδα κρύβεται μια αξιόλογη υποδομή με ομάδες Κορασίδων και Νεανίδων που κάθε χρόνο κάνουν δυναμική την παρουσία τους στις Τελικές φάσεις των αντίστοιχων Πρωταθλημάτων. Η ομάδα μάλιστα των Νεανίδων έχει συνεχή παρουσία στις Τελικές φάσεις από το 1991 και φυσικά όχι με αδιάφορες παρουσίες. Το 1993 τερματίζει στην 3η θέση, το 1997 είναι 4η, ενώ το 1994 αναδεικνύεται ως ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ακόμα και όταν η Γυναικεία ομάδα της ΑΕΚ αποχώρησε το Καλοκαίρι από το Πρωτάθλημα, οι Νεανίδες κατάφεραν και έφτασαν μέχρι και την Τελική φάση στην Πτολεμαϊδα! Οι πορεία της ΑΕΚ στο Κορασίδων έχει πάει εξίσου καλά σε παρουσίες σε τελικές φάσεις. Συγκεκριμένα το 1991 είναι 4η στην Ελλάδα ενώ το 1992 κατακτά την 2η θέση Πανελληνίως.

Η προσφορά της ομάδας όμως δεν τελειώνει εδώ. Αυτά τα 12 χρόνια ιστορίας η ομάδα έχει καταφέρει να δει αθλήτριές της, να αγωνίζονται με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας. Η Αταλάντη Τασουλή με την εντυπωσιακή της παρουσία σε διεθνείς αγώνες με το Εθνόσημο στο στήθος και η αδερφή της Πανδώρα που και αυτή έκανε αισθητή την παρουσία της. Η Νάνσυ Καραματζάνη που αγωνίστηκε το 1991 στο Λουξεμβούργο με τα χρώματα της Εθνικής Γυμνασίων, αλλά και η Βάσω Δασκαλοπούλου που εκτός των εντυπωσιακών της εμφανίσεων, κατέχει και το πόστο της "αρχηγού" του Εθνικού Συγκροτήματος των Νεανίδων.

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ 12ετή ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

1989
Η πρώτη χρονιά της ΑΕΚ στο προσκήνιο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη, αφού η τρίτη θέση στην Τοπική Επιτροπή δεν ήταν και τόσο ικανοποιητική. Ο συνολικός απολογισμός της ομάδας ήταν 11 νίκες και 5 ήττες, με 679-643 πόντους. Η Ντρέβου ήταν η πρώτη σκόρερ με 120 πόντους σε 12 αγώνες.

1990
Η δεύτερη χρονιά ήταν καλύτερη με την ομάδα να πετυχαίνει 19 νίκες σε 20 αγώνες. Δυστυχώς όμως η Κάλυμνος ήταν καλύτερα προετοιμασμένη στα μπαράζ και δεν επέτρεψε στη ΑΕΚ να ανέβει στην Β' Εθνική. Πρώτη σκόρερ η Βίκυ Μερκούρη με 219 πόντους.

1991
Η τρίτη χρονιά στην νεοϊδρυθήσα τοπική Ένωση της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. , μπορεί να χαρακτηριστεί ως όχι και τόσο επιτυχημένη για μια ομάδα που στόχο έχει την άνοδο στην Β' Εθνική και πιο συγκεκριμένα την συμμετοχή της στα μπαράζ. Μπορεί λοιπόν να ήταν Πρωταθλήτρια Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., αλλά δυστυχώς για μια ακόμη φορά στα μπαράζ, η ομάδα δεν κατάφερνε τον στόχο της. Πρώτη σκόρερ της ομάδας ήταν η Ντρέβου Πίτσα με 117 πόντους. Η ΑΕΚ πέτυχε εκείνη τη χρονιά συνολικά 10 νίκες και 3 ήττες.

1992
Ότι λοιπόν δεν κατάφερε η ομάδα την προηγούμενη περίοδο το πέτυχε θριαμβευτικά εκείνη την περίοδο. Οι κοπέλες τις ΑΕΚ στα μπαράζ της Αθήνας κατάφεραν το 3 στα 3 σε ισάριθμους αγώνες και δίκαια πήραν την άνοδο στην Β' Εθνική.

1993
Πρώτη χρονιά η ΑΕΚ στην Β' Εθνική και η πορεία της ήταν σχετικά επιτυχημένη, αφού με 12 νίκες και 10 ήττες η ομάδα κατετάγει στην 5η θέση. Εντυπωσιακή και πρώτη σκόρερ η Αταλάντη Τασουλή με 477 πόντους σε 21 αγώνες.

1994
Εκείνη τη χρονιά η ομάδα τερματίζει στην 9η θέση με 8 νίκες και 14 ήττες και με πρώτη σκόρερ και πάλι την Αταλάντη Τασουλή με 571 πόντους αυτή τη φορά.

1995
Η φετεινή χρονιά ουσιαστικά είχε την αλλαγή στο πόστο του προπονητή με τον Χρονόπουλο να αντικαθιστά τον Τσουκαλά μετά από 6 χρόνια (από την ίδρυση της ομάδας). Βέβαια και φέτος η χρονιά ήταν μέτρια με την ομάδα να τερματίζει στην 8η θέση έχοντας συνολικά 9 νίκες και 13 ήττες. Και φέτος η Αταλάντη Τασουλή εντυπωσιάζει με τους 544 πόντους της σε 22 αγώνες.

1996
Η φετεινή χρονιά ήταν μια κρίσιμη περίοδος για την ΑΕΚ. Οι αδερφές Τασουλή φεύγουν από την ομάδα και η 9η θέση είναι πραγματικότητα. Μια περίοδος γεμάτη ένταση και μια παραμονή της ομάδας που όπως αποδείχτηκε στο μέλλον ήταν πραγματικά καθοριστική για τα επόμενα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Πρώτη σκόρερ ήταν η Στασινού με 222 πόντους.

1997
Αυτή η περίοδος ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά και η αφετηρία για μια καταπληκτική πορεία τα επόμενα χρόνια. Οι κοπέλες χτυπούν όλα τα παιχνίδια και με νίκη την τελευταία αγωνιστική στην Τρίπολη εναντίον του Γαλατσίου και με μια εξέδρα κατάμεστη από κόσμο να πανηγυρίζει την 5η και τελευταία προνομιούχο θέση που θα οδηγούσε στη νεοϊδρυθήσα Α2 Εθνική. Η φετεινή χρονιά είχε νέο προπονητή στην ομάδα, τον Σπύρο Ψυχογιό που με 11 νίκες και 11 ήττες να πανηγυρίσει και αυτός την άνοδο. Πρώτη σκόρερ τη φετείνη περίοδο ήταν για την ΑΕΚ η Λίτσα Βλάχου με 301 πόντους.

1998
Χρονιά σοβαρού προγραμματισμού ήταν το 1998 για την ομάδα που με νέες παίκτριες "αποκάλυψη" τις Βασιλεία Γκουζίνη, Νατάσα Δόντη, Άννα Κάντα και Κατερίνα Αποστολίδου, σε συνδυασμό με τις παλεές αθλήτριες, κάνουν το θαύμα και με αρχικό στόχο την παραμονή στην Α2, η καταπληκτική αυτή ομάδα κάνει μια απίθανη πορεία στο Πρωτάθλημα και δικαίως κατακτά την 2η προνομιούχο θέση που οδηγεί στα σαλόνια της Α1. Αξίζει να τονιστεί ότι η ομάδα αυτή πραγματικά έπαιζε σε κάθε αγώνα, μπάσκετ που χαιρόσουν να βλέπεις. Όσο για τις εξέδρες του ΕΑΚΤρίπολης σε κάθε αγώνα; Αυτές ήταν ασφυκτικά γεμάτες με 1000 και πλέον θεατές να στέκονται πάντα στο πλευρό της ομάδας. Πρώτη σκόρερ της ομάδας αλλά και πρώτη σκόρερ του Πρωταθλήματος ήταν η Γκουζίνη με 491 πόντους με 29 τρίποντα (μ.ο. 22,3 πόντους).

1999
Η ομάδα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και συμμετέχει στην Α1 με ελπίδες, αλλά παράλληλα και πολλές ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στην ομάδα. Η ομάδα όμως κάνει το χρέος της και αγωνιζόμενη με όλες της τις δυνάμεις, καταφέρνει να τερματισει στην 7η θέση. Για μια ακόμη χρονιά η έδρα της ομάδας της Τρίπολης είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη με τον κόσμο να στέκεται στο πλευρό αυτής της ομάδας.

2000
Η φετεινή περίοδος ήταν η χειρότερη στην ιστορία της ΑΕΚ, αλλά και γενικότερα του Αρκαδικού αθλητισμού και όχι μόνο. Η ομάδα καλούμενη οικονομικά προβλήματα, αδυνατεί να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα της Α1 της φετινής περιόδου και αποχωρεί από το προσκήνιο τουλάχιστον για την περίοδο 1999-2000. Μοναδικός αγώνας για την Γυναικεία ομάδα φέτος, ήταν αυτός του Κυπέλλου Ελλάδος εναντίον στην πληρέστατη ομάδα της ΑΝΟΓλυφάδας. Οι μικρές αθλήτριες της ΑΕΚ στην πρώτη τους συμμετοχή με τη Γυναικεία ομάδα, "κλήθηκαν" να αντιμετωπίσουν σε ένα άνισο αγώνα την ομάδα της ΑΝΟΓ, χάνοντας τελικά (όπως ήταν φυσικό) με βαρύ σκορ.

Επιστροφή στη Κεντρική Σελίδα