Make your own free website on Tripod.com

PERSATUAN MATEMATIK DAN SAINS

1.0  LATAR BELAKANG/SEJARAH PERSATUAN MATEMATIK DAN SAINS

        Persatuan Matematik dan Sains SEMEKA ditubuhkan seiring dengan penubuhan Panitia Matematik dan juga Panitia Sains. Ianya adalah bertujuan membantu pelajar di dalam pembelajaran di luar waktu Pengajaran dan Pembelajaran. Persatuan ini mendapat khidmat dari guru-guru penasihat yang terdiri daripada guru-guru matapelajaran Matematik dan Sains.

Sepanjang penubuhannya, persatuan ini menjadi pilihan pelajar SEMEKA sebagai salah satu aktiviti Ko-Kurikulum mereka. Setiap tahun, bilangan pelajar yang memohon untuk menjadi ahli semakin meningkat. Ini merupakan satu petanda yang baik bagi persatuan ini untuk mencapai matlamatnya.

Semenjak tertubuhnya persatuan ini, pelbagai aktiviti telah dijalankan. Aktiviti-aktiviti ini diharapkan dapat membantu anak didik SEMEKA di dalam matapelajaran Matematik dan Sains khasnya dan di dalam kehidupan seharian amnya.

2.0  STRUKTUR ORGANISASI PERSATUAN MATEMATIK DAN SAINS 1999

PENAUNG

TN.HJ.SUFAAT B.TUMIN (PENGETUA)

PENASIHAT

EN.MOHAMAD B. MAHADI (GPK 1)

EN.AZMAN B. ADNAN (GPK HEM)

EN.SAIRI B. JASMAN (PEN.PETANG)

PN.NORA BT SAIRAN (K/BIDANG SAINS DAN MATEMATIK)

EN.ABD.MAJID B.CHIK (S/U KOKURIKULUM)

GURU PENASIHAT

CIK SAHJANARIAH SHAHROM

PN.LATIFAH ABD GHANI

PN.RUSNANI FADZIL

PN.SALEHA ASSERAH

PN.ZAINON ABDULLAH

PN.HAMISAH EAKSAN

CIK ROHAYAH DARMAWAN

YM RAJA ZAINARABIDIN RAJA ZAILON

EN.JOHARI JAMAT

EN.HAMIZAD ALIAS

EN.SALEM AMIR

PENGERUSI

NORHAILIZA AMIR HAMZAH

NAIB PENGERUSI

MAZLINA TUGIMAN

SETIAUSAHA

FUZIEAH SUBARI

BENDAHARI

SUZANA MINHAJ

AJK TINGKATAN

SITI NORAINI (TING.5)

NORHAZATUL HASIMAH JAAFAR (TING.4)

SAN SABRI RAHMAD (TING.3)

HAMIDAH MOHAMED (TING.2)

MOHD IZWAN EHSAN (TING.1)

3.0  AKTIVITI-AKTIVITI YANG TELAH DIJALANKAN

Aktiviti-aktiviti yag telah dijalankan di antaranya ialah:

i) Lawatan Sambil Belajar Ke Kuala Lumpur

Rombongan yang disertai seramai 36 orang pelajar dan diiringi oleh 5 orang guru telah berangkat ke Kuala Lumpur pada 14 Ogos 1998 dan selamat kembali pada 16 Ogos 1998. Tempat-tempat yang menjadi pilihan persatuan ini ialah Universiti Kebangsaan Malaysia, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Taman Pertanian Malaysia dan The Mines Wonderland.

Tempat-tempat tersebut menjadi pilihan kerana ianya dapat memberi pendedahan kepada pelajar sebelum mereka melangkah ke alam yang lebih mencabar. Contohnya, lawatan ke UKM diharapkan dapat membantu pelajar melihat sendiri suasana kampus dan memberi perangsang kepada mereka supaya berazam untuk menjejakkan kaki ke Institusi Pengajian Tinggi. Manakala lawatan ke Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur, dapat memberi peluang kepada pelajar untuk melihat sendiri kecanggihan Sains dan Teknologi.

ii) Melihat Gerhana Matahari Analus

Ahli persatuan telah melihat Gerhana Matahari Analus pada 22 Ogos 1998 di bawah kawalan En.Kassim Selamat dan En.Rosli A.Hamid di padang SEMEKA.

En.Rosli menerangkan bagaimana gerhana ini berlaku dan objek yang dapat dilihat. En.Rosli juga menerangkan cara yang selamat untuk melihat gerhana ini bagi mengelakkan kecederaan pada mata. Di antaranya ialah menggunakan negatif filem, pantulan dari cermin dan lain-lain.

iii) Kuiz Dan Sukaneka

Aktiviti rutin ini adalah bertujuan memupuk semangat bekerjasama di dalam kumpulan. Aktiviti dijalankan pada perjumpaan mingguan. Setiap aktiviti yang dijalankan akan memberi markah kepada kumpulan dan markah tersebut dikumpulkan hingga ke penghujung tahun dan kumpulan yang berjaya mengumpul markah yang tertinggi dikira juara.

iv) Jualan Hari Kejohanan Olahraga SEMEKA

Aktiviti ini dijalankan pada Kejohanan Olahraga SEMEKA 1998. Tenaga penjual terdiri daripada ahli-ahli persatuan. Ianya bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar untuk berniaga, juga boleh mengaplikasikan apa yang telah dipelajari seperti peratus untung dan rugi semasa membuat perniagaan.

5.0  AKTIVITI PERSATUAN MATEMATIK DAN SAINS 1999

i) Program : Perkampungan Matematik Dan Sains

Tarikh : 9-11 April 1999

Sasaran : Ahli-ahli Persatuan Matemati dan Sains (keutamaan pelajar

tingkatan 3 & 5)

ii) Program : Program Rakan Sebaya

Tarikh : Sepanjang tahun

Sasaran : Ahli-ahli persatuan

iii) Program : Kuiz dan Sukaneka

Tarikh : Perjumpaan mingguan

Sasaran : Ahli-ahli persatuan

WB01344_.gif (644 bytes)