Make your own free website on Tripod.com

Bonanza

Bonanza Cast

"Bonanza" was meer dan alleen maar weer een westernserie in een tijdperk waarin er een overvloed aan dit soort series op de buis te zien waren - het was namelijk een prima uitgedachte reclamestunt. De eerste aflevering was op 12 september 1959 te zien. De serie was speciaal opgezet om in kleur te filmen en vooral in kleur op de televisie te zien. De bedoeling was, dat de Amerikanen na het zien van "Bonanza" op hun zwart-wit televisietoestellen naar de winkel zouden rennen om een kleurentelevisie aan te schaffen! Het leek wel degelijk te werken, want de kleurentelevisie werd razend populair in die tijd. Daarnaast konden de kijkers veertien jaar lang naar de Cartwrights kijken en meeleven met hun avonturen. Zo werd "Bonanza" de op een na langst lopende televisieserie allertijden. Alleen "Gunsmoke" met zijn zeventien jaar zou "Bonanza" voorbij streven!

Wat was nu de reden wat "Bonanza" zo populair maakte bij de televisiekijkers?
Het lag hem niet alleen aan de kleuren; de serie was vooral ook vriendelijker en meer op het gezin georienteerd dan menig andere westernserie in die tijd. Verder bevatte het meer vuistgevechten dan revolverduels. Daarnaast stonden de Cartwrights centraal, een liefhebbende, altijd voor elkaar en anderen klaarstaande familie. Bovendien werden er belangrijke onderwerpen als vooroordelen in behandeld, in een tijd waarin dit bepaald niet gewoon was op televisie!

Lorne Greene als Ben Cartwright
Vader Ben Cartwright, de patriarch van de Cartwright-clan, werd gespeeld door de Canadese acteur Lorne Greene. Over het algemeen serieus en voor reden vatbaar zorgt Ben ervoor dat de Ponderosa Ranch, het domein van de Cartwrights, loopt als een trein. Tot drie keer toe is Ben getrouwd geweest en alle drie de keren verloor hij zijn vrouw. Ben moest daarom zijn drie zonen (van elke vrouw had hij er een) alleen opvoeden. Gelukkig kreeg hij hierbij steun van zijn Chinese kok Hop Sing. Daarna is Ben niet meer getrouwd geweest. Ook zijn zonen wisten vrouwen op afstand van de Ponderosa te houden. Alleen Little Joe trouwde, maar verloor - evenals zijn vader - in de kortste keren zijn echtgenote.

Voordat Lorne Greene in "Bonanza" speelde, was hij vooral bekend als reporter voor de CBC Radio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn diepe, zware stem, gekoppeld aan het nieuws, welke hij voorlas, gaf hem al gauw de bijnaam "The Voice of Doom" ("De Stem van het Oordeel"). Toen "Bonanza" stopte, heeft Lorne Greene ondermeer nog meegewerkt aan de futuristische serie "Battlestar Galatica" (Commandant Adama) en de natuurserie "Lorne Greene's New Wilderness".

Pernell Roberts als Adam Cartwright
Pernell Roberts vertolkte de rol van de oudste zoon van Ben Cartwright. Adam heeft een universitaire opleiding. Tegenover zijn twee broers is hij veel realistischer, en duidelijk de rechterhand van pa. Hij is minder snel verwikkeld in wilde escapades of passionele liefdes avontuurtjes, hoewel hij best ook in de loop van de jaren zijn deel heeft gehad in interessante liefdesperikelen. Na zes jaar verliet Adam de Ponderosa. Hij wilde zijn horizon meer verbreden en emigreerde naar Europa en nog later naar Australie. De schrijvers hoopten op deze wijze een mogelijkheid van terugkeer te scheppen voor acteur Pernell Roberts, maar deze hield het verder voor gezien wat betreft "Bonanza" en kwam niet meer terug.

Na het verlaten van "Bonanza" verdween Pernell Roberts in de vergetelheid. In de jaren die volgden, gebruikte televisiepresenator Johnny Carson Pernell regelmatig voor zijn irritante grappen. Een beetje hetzelfde als wat Andre van Duin doet met Ursul de Geer! Pas toen Pernell Roberts de titelrol vervulde in de serie "Trapper John, M.D." kreeg hij de gelegenheid om Adam Cartwright definitief achter zich te laten en erkend te worden als een professioneel acteur. In de begin jaren negentig presenteerde hij de serie "FBI: The Untold Stories". Een enkele keer staat Pernell nog wel eens op de planken en vervult hij zo nu en dan een gastrol. Zijn laatste optreden op televisie is februari 1997 geweest. In mei 1998 is Pernell Roberts 70 jaar geworden. Hij is de enige Cartwright die nog in leven is.

Dan Blocker als Hoss Cartwright
Dan Blocker was Hoss Cartwright, de middelste zoon. Hoss was onnozel en niet erg slim, maar qua karakter was hij net zo zacht en vriendelijk als dat hij fors was. Hij was steeds betrokken bij komische situaties. Over het algemeen onschuldig, was hij steeds het mikpunt van de grappen van zijn jongere broer Little Joe.

Dan Blocker daarentegen had heel weinig gemeen met Hoss. Hij was een vriendelijk man, maar absoluut niet dom. Hij had een universitaire graad, en voordat hij zich op het acteren ging toeleggen had hij als leerkracht op een school gewerkt. Hij had al eerder rollen vervuld in diverse westerns, voordat hij de rol van Hoss Cartwright in "Bonanza" ging vertolken. Helaas stierf Dan Blocker vroegtijdig aan trombose als gevolg van een operatie in mei 1972, voordat "Bonanza" zijn laatste seizoen inging. Er wordt wel eens gezegd, dat de dood van Dan Blocker ook de dood van "Bonanza" betekende! Hij is 42 jaar geworden.

Michael Landon als Little Joe Cartwright
Michael Landon speelde Little Joe, de jongste zoon van vader Ben. Menig kijker zwijmelde al bij het zien van deze jonge acteur op het scherm. Hij is regelmatig betrokken bij gevechten, en nog vaker eigenlijk is hij vreselijk verliefd, wat dan ook weer problemen met zich mee brengt. Vader Ben en zijn beide broers Adam en Hoss geven hem regelmatig de helpende hand om weer uit de problemen te komen. En.. ze doen het met alle liefde die er op de wereld te vinden is. Vaak waren afleveringen van "Bonanza" doorspekt met humor. En het was dan Little Joe die juist in die afleveringen een centrale rol vervulde. episodes.

Michael had al al wat acteer ervaringen op gedaan, voordat hij de rol van Little Joe in "Bonanza" kreeg aangeboden. Zo had hij ondermeer de hoofdrol vervuld in de film "I Was A Teenage Werewolf". Hij schreef en regiseerde veel afleveringen in de laatste jaren van "Bonanza". Evenals Lorne Greene (Ben Cartwright) en Victor Sun Yeng (Hop Sing) is Michael Landon de hele veertien jaar bij "Bonanza" geweest. Toen de serie stopte heeft hij de rol van Charles Ingalls in "Little House on the Prairie" gespeeld. Bekendheid heeft hij ook nog verworven met de rol van de engel die naar aarde terugkeert in de kortdurende serie "Highway to Heaven".

David Canary als Candy
Nadat Pernell Roberts in 1965 "Bonanza" verliet, werd een nieuw personage geschapen, welke de lege plaats van Adam Cartwright moest opvullen. David Canary werd gevraagd om de rol van "Candy" Canaday, voorman van de Ponderosa Ranch te vertolken. Candy trok heel nauw op met de Cartwrights, en was daardoor in veel van hun avonturen betrokken.

David Canary was in die tijd gewend aan het feit, dat hij vaak voor televisierollen werd gevraagd, daar hij een belangrijke bijdrage had geleverd aan de televisieserie "Peyton Place". Hoewel David op het conservatorium een muzikale graad had behaald en hij daarnaast een indrukwekkende zanger was/is, heeft hij toch het grootste gedeelte van zijn carriere doorgebracht op televisie met het vertolken van diverse rollen. Na "Bonanza" was David Canary dagelijks te zien in diverse soaps. Sinds 1983 vervult hij in de serie "All My Children" een dubbelrol met het vertolken van de tweelingen Adam and Stuart Chandler, waarmee hij bovendien vier Emmy's heeft gewonnen.

Mitch Vogel als Jamie Hunter
Mitch Vogel kwam bij "Bonanza" in 1970 als Jamie Hunter, een wees die bij de Cartwrights in huis kwam en later door hen werd geadopteerd. Zo kreeg Ben er een vierde zoon bij! Men hoopte, dat Jamie vooral zou aanslaan bij de jeugdige kijkers van "Bonanza", daar Michael Landon nu 34 was en een beetje oud geworden voor de vaderlijke adviezen van Ben Cartwright.

Mitch was 13 toen hij bij "Bonanza" kwam. Hij bleef in de show totdat deze in januari 1973 stopte. Blijkbaar hadden zijn acteerprestaties indruk gemaakt op Michael Landon, want toen deze - na het stoppen van "Bonanza" - startte met de serie "Little House on the Prairie" kreeg Mitch hierin een rol aangeboden. Aan het eind van zijn tienerjaren stopte Mitch Vogel met acteren .

Victor Sen Yung als Hop Sing
Victor Sen Yung was de vijfde man op de Ponderosa: Hop Sing, de kok. De karakter Hop Sing werd over het algemeen ingezet voor hilarische momenten, zoals bijvoorbeeld Hoss achterna zittend met een koekepan of een deegroller, als deze brood, koek of vlees uit de keuken had gestolen. Er waren echter ook een aantal afleveringen in "Bonanza", waarin het anti-Chinese vooroordeel in het Wilde Westen aan het eind van de vorige eeuw aan de kaak werd gesteld.

Victor Sen Yung had al heel wat acteer ervaring achter de rug, voordat hij een lid werd van de "Bonanza"-cast. Zelfs tijdens de veertien jaar "Bonanza" wist Victor menig compliment in ontvangst te nemen voor de diverse creaties - buiten "Bonanza" om - welke hij op de planken en op het celluloid wist te vertolken. In de jaren veertig was hij vooral bekend als zoon nummer 2 van Charlie Chan in de Charlie Chan-films van Sidney Toler. Hij was regelmatig te gast in "Father Knows Best" en had in veel televisieshows en films rollen. Victor Sen Yung stierf door koolmonoxyde in 1980. Hij was toen 65 jaar.

De Cartwrights te paard
De paarden vervulden een belangrijke rol in "Bonanza". Een western zonder paarden is trouwens moeilijk voor te stellen, niet waar! Regelmatig ontvang ik post met de vraag wat nu de namen van de paarden zijn. Zo ver ik weet is dit de complete lijst:
Ben Cartwright: Dunny Waggoner en Big Buck
Adam Cartwright: Sport en Beauty
Hoss Cartwright: Ginger, Paiute en Chubb
Little Joe Cartwright: Cochise en Paint

De vier Cartwrights
"Bonanza" was een van de eerste westerns welke in kleur werd uitgezonden. Dat was nog al wat in 1959. Na een rommelige start werd de westernserie - over een weduwnaar-rancher en zijn drie volwassen zonen, die in het Wilde Westen de Ponderosa Ranch runnen - een van Amerika's meest favoriete programma's. Lees het complete verhaal van "Bonanza". Maak kennis met de Cartwrights en de acteurs die hen tot "leven" brengen. Wist je trouwens dat er 430 afleveringen van "Bonanza" zijn gemaakt? Zing de tekst van "Bonanza" mee, terwijl je naar een van die opwindende afleveringen kijkt. Wil je meer weten over deze fantastische televisieserie, kijk dan op de
"Bonanza Unofficial Homepage".

Vader Ben Cartwright met zijn drie zonen
Op zoek naar afleveringen van "Bonanza" op video? Interesse misschien in een boek over deze westernserie? Nooit geweten, dat een van de gebroeders Cartwright getrouwd is geweest? Dit en nog veel meer wetenswaardigheden op deze speciale "Bonanza" pagina.

Ben Cartwright
Lees het ware verhaal van Ben Cartwright, vader van drie verschillende zonen en zijn drie vrouwen, gebaseerd op het fictieve karakter, bedacht door David Dortort.

Adam Cartwright
Lees het ware verhaal van Adam Cartwright, oudste zoon van vader Ben en moeder Elizabeth, gebaseerd op het fictieve karakter, bedacht door David Dortort.

Hoss Cartwright
Lees het ware verhaal van Hoss Cartwright, tweede zoon van vader Ben en moeder Inger, gebaseerd op het fictieve karakter, bedacht door David Dortort.

Little Joe Cartwright
Lees het ware verhaal van Little Joe Cartwright, jongste zoon van vader Ben en moeder Marie, gebaseerd op het fictieve karakter, bedacht door David Dortort.

Een zingende Michael Landon
Begin 1962, als heel de Verenigde Staten, maar ook Europese landen in de ban zijn van "Bonanzamania" worden de Cartwrights (Lorne Greene en mede acteurs Pernell Roberts, Dan Blocker en Michael Landon) benaderd door iemand van de RCA Victor studio's om een platenalbum op te nemen. Dit zou het begin gaan betekenen van een muzikale periode van de Cartwright familie.
De meeste grammofoonplaten zijn tegenwoordig niet meer te koop. Gelukkig zijn een aantal platen nu als CD verkrijgbaar. Daarnaast worden er ook zo nu en dan compilatie CD's van Lorne Greene uitgegeven, waarop diverse liederen van verschillende platen zijn verzameld.

Voor een compleet overzicht - voor zover ik weet - van alle grammofoonplaten door de acteurs van "Bonanza" ooit uitgebracht, kijk dan op de website "The songs/CD's" van de "Bonanza Unofficial Homepage".

De Cartwrights
Zou je graag meer willen weten over "Bonanza" en zijn acteurs wordt dan lid van de "Bonanza Unofficial Fan Club", met Arie van Nierop als drijvende kracht hierachter. De fanclub is niet alleen actief via internet, maar ook per post. Ben je een verzamelaar van foto's, muziek, "Bonanza"-afleveringen en/of andere voorwerpen welke met deze westernserie te maken hebben, dan is deze fanclub echt iets voor jou. Wacht niet langer, maar meld je nu aan!

Bonanza Fan Club banner

For many years there was a Lorne Greene International Fan Club, chaired by Linda Susan. In the mid eighties Lorne Greene and Linda Susan stopped this Fan Club.
Now the Fan Club is back! Not only by internet, but also by mail! Are you a collector of pictures, music, episodes and other items of "Bonanza" or do you like to know more about this western series, please join the "Bonanza Unofficial Fan Club", chaired by Arie van Nierop.

Arie van Nierop
Maak kennis met webmaster Arie van Nierop.