Dive Team Triton
Shark Research

Home

Dive Team Leden | Log Boek Eelko | Log Boek Niels | Log Boek Joop | Nieuws | Shark Research | Agenda | Apparatuur | Foto's Kroatie 2002 | Foto's Diversen | Duikverslagen | Links | Downloads | Vraag & Aanbod | Nieuwsbrief | Contact

sharklogo.jpg

Beste haaien site ooit!! Klik hier.

Shark Game

 

Historie van de haaien.

Omdat de haaien uit kraakbeen bestaan blijft er na het overlijden  niet meer over dan alleen de tanden. Gelukkig zijn er verschillende fossielen gevonden. Deze kunnen ons een goede indruk geven hoe de haaien er toen hebben gezien.

550 miljoen jaar geleden was er al leven in de zee. Haaien zijn er al 450 miljoen jaar. Wat we weten over deze tijd komt van de fossielen, tanden en verhalen van vissers. Er zijn boeken waar de eerste verhalen over deze monsters werden verteld op een griezelige manier. De tekeningen waren ook heel eng. De verhalen gingen via via naar de schrijver, en hij maakte er een eng verhaal van. Wat wel echt is bevestigt is de haai Megalodon. Dit was de voorvader van de moderne Witte haai. De megalodon werd 13 meter, dit was dus wel de Jaws uit de film. De tanden van dit monster zijn nog steeds te vinden in meren en zeeën. Onderzoekers maken van al deze tanden een reconstructie van de kaak. Deze vergelijken ze weer met de kaak van de wittehaai. De Witte haai, wordt gemiddeld 7 meter. Er is er  ooit een gevangen van 9 meter. Miljoenen jaren geleden zijn er vele rampen geweest om te testen welke dieren verder mochten leven. Vele dieren stierven uit. De haai weet zich tot nu toe aardig te redden.

Soorten

Er zijn 368 verschillende soorten haaien bekend.

Dit aantal zal de komende 10 jaar nog wel stijgen, want 20 jaar terug waren er circa 250 soorten bekend. De laatste twee soorten die zijn ontdekt, zijn de Grootbekhaai, en de Goblinhaai.

De 368 soorten worden onderverdeeld in 8 verschillende orden:

Squatiniformes (rogachtigen)

Pristiophoriformes (zaaghaaien)                                                                 

Hexanchiformes (franjehaaien)                                                         2 families

Heterodontiformes (vakenskophaaien)                                               1 familie

Squaliformes (doornhaaien)                                                             3 families

Carcharhiniformes (rifhaaien, tijgerhaaien, blauwehaaien ect.)          200 soorten

Orectolobiformes (walvishaai, wobbegong)                                                                                   7 families

Lamniformes (goblinhaai, grootbekhaai, grote witte haai ect.)            7 families

Van de 368 haaien zij er 11 in de Noordzee te vinden.

6 haaien in de Noordzee

hondshaai             1,5 m

kathaai                 1,5 m

blauwehaai              4 m        (Niet bij de kust)

reuzehaai              12 m        (eet alleen plankton)

ruwehaai                 2 m

5 roggen van de Noordzee

Vleet                      2,5 m Doorsnee

Stekelrog               1.20 m

Pijlstaartrog          2,50 m

Zeeengel               2,50 m

Sterrog                  1 m

Van de 368 haaien zijn er 30 de qua grote een mens aan zou kunnen vallen

Van die 30 zijn er 3 (Tijgerhaai/ wittehaai/ stierhaai) die daadwerkelijk mensen aanvallen. Die zijn nog niet terug te vinden in de Noordzee. Maar als de zee nog warmer zal worden zullen de roofsoorten zich hier ook gaan thuis voelen.

Wat is nou het grote verschil tussen haaien en gewone vissen?

Haaien hebben kraakbeen, een skelet wat verteerd, en lichter is dan bot. Kraakbeen zit ook in je neus. Vissen hebben bot. Bot is minder flexibel dan kraakbeen.

Haaien dalen en stijgen met een grote lever die met olie is gevuld. Vissen hebben een zwemblaas, waarmee ze dalen en stijgen.

Haaien zijn heel laat geslachtsrijp. Dit is overigens per soort verschillend. Geslachtsrijp na 5 tot 35 jaar. Vissen zijn er vroeger bij.     

Haaien werpen weinig pups per bevalling. Nooit meer dan 7. Vissen kunnen miljoenen eitjes leggen, waarvan een groot deel uitkomt.

Haaien hebben kleine tandje bedekt over hun huid. Dit zorgt voor bescherming en snelheid. Vissen hebben schubben.

Haaien gebruiken hun voedsel voor hun hele lichaam. Wat over is braken zij weer uit. Vissen poepen hun overblijfselen weer uit.

Haaien kunnen niet achteruit zwemmen, ook kunnen ze geen bocht maken van 90 graden. Vissen kunnen achteruit zwemmen.

Hoe zit een haai in elkaar.

Ik zal nu even de haaien van neus tot staart beschrijven.

Zintuigen

De neus. Haaien hebben een goede reuk. Ze gebruiken hun reuk als eerste als het gaat om het opsporen van de prooi. Ze laten water door hun neus stromen, dat stroomt langs een haartje wat de informatie weer doorgeeft aan de hersens.

Ampullen van Lorenzini. Als de haai dichter bij zijn prooi is dan kan hij met zijn ampullen van Lorenzini de energie velden van de prooi onderzoeken. Zelfs als de prooi nog niet zichtbaar is kan de haai waarnemen wat voor een dier het is, en of het gewond is of niet. De ampullen van een haai beginnen bij de kop en gaan dan in een lijntje naar de staart. Als je goed kijkt zie je kleine gaatjes op de snuit. Dat zijn de ampullen van Lorenzini. In de gaatjes zit een gel die het stroompje via een kanaaltje naar de hersens brengt.

De ogen. De ogen zijn in principe het zelfde als gewervelde dieren. Haaien kunnen heel goed zien. Er is ooit beweerd dat haaien alleen zwart en wit zien. Na vele onderzoeken is gebleken dat haaien wel degelijk kleuren zien. De ogen van haaien zien er net zo uit als dat van een kat, ze hebben soms ook een spleetje, en ze geven ook licht in het donker, De kleur van de ogen verschillen nogal per soort, maar ook per haai. Sommige hebben er zelf een camouflage kleur in. Als een haai hapt naar de prooi draaien sommige hun oog naar achteren. Andere hebben een vliesje (knipvlies) voor hun oog. Dit doen ze om hun oog te beschermen.

De oren. Haaien hebben ook goede oren. Maar omdat geluid onderwater meer een soort golven zijn kunnen ze die opvangen zowel met de oren als met de ampulllen van Lorenzini. De oren van een haai zitten vaak achter de ogen. Het is een klein gaatje wat via een kanaaltje in verbinding staat met het gehoororgaan. Haaien vangen hele lagen geluiden (25-100 Hz) deze geluiden kunnen wel van honderden meters verderop komen.

Haaien kunnen met al deze zintuigen ook snachts jagen. Ook al is er dus geen licht, dan gebruiken ze een ander zintuig.

De zwem lichaamsdelen.

De lever. Om te kunnen dalen en stijgen heeft de haai een lever die voor het grootste deel met olie is gevuld. Hiermee kan hij in balans blijven. De lever stelt de haai ook instaat een hele tijd niet te eten. De lever bevat Vitamine A. Haaien moeten blijven zwemmen om te blijven drijven. Een vis kan echter stil hangen zonder te zinken.

De vinnen. Om te dalen en stijgen heeft hij ook zijn vinnen nodig. Net als een vliegtuig kan hij zich door het water laten glijden. Met zijn staart kan hij sneller gaan zwemmen. Haaien zwemmen met hun hele lichaam ze bewegen sierlijk met hun lichaam. Dit komt door het buigzame kraakbeen.

De vinnen zijn voor elke haai anders. Duidelijke verschillen zie je bij de staartvinnen. Als de onder kant van de staartvin korter is dan betekend dat hij een bodem bewoner is.

De huid. De huid van de haai helpt hem om heel snel te kunnen zwemmen. De huid bestaat namelijk uit hele kleine tandjes, die het water zo geleiden dat er snelheid mee gemaakt word. Ook geeft de huid bescherming tegen schuren langs de rotsen. De huid van vrouwtjes haaien is dikker dan dat van de mannetjes. Dit dient voor de paring. Het mannetje bijt het vrouwtje om meer grip te krijgen.

Kraakbeen. Haaien hebben geen botten maar kraakbeen. Dit is een soort bot, maar het heeft meer voordelen. Het is ten eerste veel lichter, dan bot. Ten tweede kan je het goed buigen. Als je een haai ziet zwemmen, zie je dat zijn hele lichaam soepel en sierlijk beweegt.

Slapen. Haaien slapen nooit. Ze rusten soms alleen op de bodem

Leeftijd. Maximale leeftijd van een haai is 75 jaar.

Paren en geslachtsorganen.

Je kan de mannetjes en de vrouwtje kan je herkennen aan de geslachtsorganen. De geslachtsorganen zitten onderaan het lichaam bij de aarsvin. De aarsvin is de vin die het dichtste bij de borstvinnen zit. Bij de mannetjes zitten er 2 grijpers. Waarvan ze er willekeurig maar een van gebruiken. Hij brengt de grijper bij het vrouwtje naar binnen en bevrucht haar. Het mannetje kan de grijper stijf maken met een stuk kraakbeen, dit zorgt er ook voor dat de grijper niet zomaar uit het vrouwtje kan schieten.

Het vrouwtje heeft een cloaca. Daar gebeurt de bevruchting inwendig. Voordat het mannetje met het vrouwtje mag paren moet hij haar eerst nog versieren. Het mannetje gaat het vrouwtje eerst volgen. Na een tijdje wil hij meer en gaat haar proberen te bijten in een van de vinnen, dit doet hij omdat ze natuurlijk niet mag ontsnappen. Als het vrouwtje toegeeft en opgewonden genoeg is. Gaan ze om elkaar draaien, tijdens dit spartelen moet het mannetje goed uitkijken dat hij zich niet bezeerd aan de scherpe rotsen. Als het mannetje zijn sperma bij het vrouwtje naar binnen spuit, zitten de spermazaadje nog in een soort vliesje door het water en de kracht waar hij mee spuit komen ze vrij. Ze gaan dan naar de nestelklier waar ze met de eieren in aanraking komen. Er zijn haaien die de pups in hun lichaam houden, net als mensen. Vivipaar=levendbarend. Maar er zijn ook haaien die een eitje leggen. Ovipaar=eierleggend. De draagtijd en de hoeveelheid pups verschild per haaien soort. Als de pups inwendig opgroeien, zij er ook nog 2 manieren, de haaien kunnen bij elkaar zitten. Op deze manier geldt dat de sterkste overleeft hij zal als hij groot genoeg is de anderen opeten. Soms zitten de pups in een aparte kamer in de baarmoeder. Hier kunnen ze rustig groot worden. Als de groot genoeg zijn verlaten ze het lichaam van de moeder. De pups hebben een eigen dooier zak waar genoeg voedsel inzit voor de hele draagtijd. Maar eenmaal buiten in de grote zee staan ze er alleen voor, zelfs de moeder zorgt niet meer voor de pups. De pups zien er precies zo uit als hun ouders, alleen dan veel kleiner. Bij de eilegende soorten zit het weer anders. De moeder wikkelt de eieren om een stuk koraal. Dit is mogelijk door dat de pups verpakt zitten in een eikapsel, met daaraan lange slierten of puntjes die overal achter blijven zitten. De eierkapsel word door het zeewater gehard. Ook hier groeien de pups op met een dooier. Na een verloop van tijd komen de pups uit. Sommige hebben nog een dooier, sommige niet. Deze pups moeten ook meteen voor zich zelf zorgen. Als de pups zich niet meteen verstoppen dan kunnen ze gepakt worden door andere vissen of haaien. Haaien zetten gemiddeld 20 max. 136 pups ter wereld. Van die pups komt 60 % er levend van af.

Het gebit van de haai

De tanden van de haai zijn zijn enige verdedigings middelen. Om zijn tanden in een optimale conditie te houden, wisselt hij de beschadigde tanden binnen 48 uur. Er staan daardoor vele rijen tanden in zijn bek. Elke haai heeft weer andere tanden. Dit heeft te maken met het voedingspatroon van de haai. De ene haai eet vis de andere eet zoogdieren en weer een andere eet schelpdieren. De grote witte haai heeft bijvoorbeeld grote driehoekige tanden met kartels. Dit is om zijn prooien (zoogdieren) te verscheuren. Maar de kleinere soorten die op de bodem leven en die alleen kleine visjes en schaaldieren eten, die hebben weer andere tanden. Ze hebben puntige tandjes vooraan en ronde achteraan. Deze zijn voor het kraken van de schelpen. De grootste vis in de oceaan is de walvishaai. Nu is dit niet meteen de gevaarlijkste haai die er is. Want deze reus eet alleen plankton. Hij heeft hele grote kieuwen, met grote filters er in Hiermee filtert hij allemaal plankton uit het water.

Ogen van een haai

De ogen van een haai zien heel goed. Vroeger dachten onderzoekers dat haaien bijvoorbeeld niet in het donker konden kijken. Maar de haai kan dit juist perfect. Er zijn haaien die in de diepte en aan de oppervlakte leven. Om nu goed te kunnen zien moet de haai een goed systeem hebben. Dat heeft hij ook. Hij kan namelijk zijn ogen heel snel aanpassen aan het donker of juist aan het licht. De haaien die altijd in het donker leven hebben meestal hele grote ogen. Deze hebben ze ook nodig om beter te kunnen zien. Er zijn zelfs haaien die hun huid gebruiken om in de diepte te zien. Deze huid tandjes weerkaatsen namelijk een heel klein licht bundeltje, zodat er een grotere lichtval is onder water. Veel haaien en voornamelijk de haaien die zoogdieren eten. Kunnen hun ogen weg draaien of er een lid voor schuiven. Dit is voor de bescherming van het oog. Tijdens het eten en het vangen van de prooi.

Ademhalen

Vroeger dachten mensen dat als een haai niet meer zwom hij zou sterven. Dit is niet het geval. Haaien liggen vaak overdag stil op de bodem. Deze soorten hebben goed ontwikkelde spieren bij de kieuwen die de ademhaling voortzet. Vaak liggen de ook in de stroming. Er zijn ook grotten waar vele haaien samenkomen en daar gaan rusten. Maar juist in deze grot is het water heel zuurstof rijk. Ook zat er in het water een of andere stof die de haaien heel duf maakte. De duikers konden de haaien aaien, zonder dat de haaien een kick gaven.

Voedsel

Haaien zijn heel erg selectief op het gebied van voedsel. De mensen denken dat alle haaien alles eten wat ze op hun pad tegen komen. Maar is echt niet waar. De tijger haai is de enige haai wat alles eet wat hij tegen komt. Haaien eten ieder weer andere prooien. De haaien die in de open zee leven eten vrijwel alleen vis en sommige eten ook zoogdieren. Dit heeft te maken met de grote van de haai en de aanwezigheid van welk voedsel. De witte haai en de Mako eten vis en zoogdieren. De blauwe haai is een stuk kleiner en hij eet alleen vis en pijlinktvissen. De walvis haai eet plankton aan de oppervlakte. Terwijl de grond haaien op de bodem zoeken naar schelpdieren en krabbetjes. De meeste haaien veranderen niet zomaar van hun eet patroon. Veel haaien (tijgerhaai, blauwehaai) volgen vissersboten naar de havens. Dit doen ze omdat de vissers hun afval lozen in de zee. Dit is voor de haai de makkelijkste om aan zijn voedsel te komen. De tijgerhaai eet ook veel dode walvissen op. Hij is dus een echte opruimer van de zee. Haaien eten elkaar ook op. De haai staat aan de top van de voedselketen. Hij is heel goed voor de zee, hij eet namelijk alleen de zieke en zwakkere dieren/vissen op. Hierdoor blijven alleen de sterkste over. Ook houd de haai de vissen populatie in pijl. Hij zorgt ervoor dat er niet te veel vissen komen. Als er te veel vis zou zijn zou het niet goed gaan met de zee. De tijgerhaai heeft hele scherpe tanden hij kan zelfs door een schild van een zeeschildpad bijten. De haai heeft een hele goede spijsvertering. Hij gebruikt bijna alles van zijn prooi in zijn lichaam, zelf de botten worden verteerd. Alles wat hij niet kan verteren (autobanden, ijzer) kotst hij weer uit. De haai heeft geen anus zoals mensen of als andere vissen.

Verschillende soorten haaien

Walvishaai is 18 meter. Hij is wel een van de vriendelijkste haaien. Je kan namelijk op zijn rug mee zwemmen. Deze haai eet alleen plankton. Met zijn grote open bek vang hij kilos plankton. Hij leeft voornamelijk aan de oppervlakte omdat daar (door de zon) veel plankton leeft. Swinters verdwijnt hij de diepte in. Onderzoekers raken nu zijn spoor kwijt dus weten niet wat hij daar doet. Of hij daar paart, of nog eet, of hij daar de pups te wereld zet, en hoeveel zullen dat er zijn? De Walvishaai leeft alleen. Ze zoeken elkaar waarschijnlijk op in de diepte. De walvis kan grote afstanden afleggen. Hij komt ook wel eens bij de kust.

Cookiecutter haai dit haaitje van  zon 35 centimeter is nog steeds niet het kleinste haaitje. Maar deze heeft wel een bijzondere karakter. Hij heeft een grote ronde bek waarmee hij happen uit grote zoogdieren neemt. Eerst zuigt hij zichzelf vast aan de huid van een zeehond of walvis. Dan zet hij zijn kleine tandjes in het vlees, waardoor hij een ronde wond achterlaat. Vandaar de naam Cookiecutter. De zoogdieren gaan niet dood, maar houden er wel een flinke wond aan over.

Zee-engel  Deze haai lijkt heel veel op een rog. Hij is plat en zijn kieuwen zitten aan de onderkant. Achter zijn ogen zitten gaten waar de zuurstof naar binnen komt. De Zee-engel leeft op de bodem en wacht daar onder zand tot er een lekker hapje voorbij komt. Hij heeft een goede schutkleur, geel, bruin met aan de onderkant wit. Zijn voedsel zijn kleine vissen en ander leven wat langs zijn bek zwemt.

Mako. De Mako is het neefje van de Witte haai. De Mako leeft in de open zee. Hij is erg populair bij de sportvissers, omdat hij boven het water springt als hij aan de lijn zit. De Mako is de snelste haai die er is. Hij kan wel 95 kilometer per uur. Zijn voedsel is voornamelijk Tonijn, deze zijn namelijk ook heel erg snel. De Mako heeft een slordig gebit, met daarin dunne lange tanden. Hij zwemt altijd met zijn bek open. Waardoor je zijn tanden goed ziet.

Zandhaai is een van de drie wel eens mensen aanvallen. Het is een goudbruine haai. Hij leeft voornamelijk bij de bodem in grote openingen van grotten, of overhangende rotspartijen. Hij heeft ook zon eng uitziende bek met lange dunne tanden. Hij heeft ook een hele opvallende hoge rug. De Zandhaai heeft een unieke manier van dalen en stijgen. Hij kan zowel met zijn blaas stijgen en dalen als met zijn lever. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit vissen en inktvissen. Zijn lengte is 3,5 meter.

Hoornhaai. De hoornhaaien is een soort van de varkenskophaaien. Dit kan je ook zien, want hij heeft een neus van een varken. Hij leeft op de bodem waar hij tussen het zand snuffelt naar kokkels en schelpen. Die kan hij met zijn speciale afgeplatte tanden kraken. Hij heeft ook puntige tandjes om kleine visjes te pakken. Het zijn kleine haaitjes ze worden niet langer dan 1,70 meter. Ze hebben 2 stekels tegen vijanden. Deze zitten voor de rugvinnen. Hij heeft een mooie tekening die per soort weer verschilt. Hij legt ei kapsels aan het koraal met daarin een kleine pup. Deze pop staat er dus meteen na het uitkomen alleen voor.

Hamerhaai. Dis ook een hele bekende. Dit komt natuurlijk om dat hij zon opvallende kop heeft. Hij heeft die 2 uitstekels niet voor niets. Hij kan er heel goed mee door de bodem wroeten opzoek naar visjes. Ook heeft hij een breder gezichtsveld doordat zijn ogen aan de buiten zijde van zijn kop zitten. De Hamerhaai leeft veel in groepen. Dit komt omdat ze worden aangetrokken door de magnetische velden die een vulkaan veroorzaakt. Haaien voelen namelijk deze velden. De Hamerhaai is een agressieve haai, en kan wel 4 à 5 meter worden.

Rifhaaien leven boven de voedselrijke riffen over de hele wereld. Ze leven en jagen daar samen op vissen en inktvissen. Het voordeel van samen jagen is dat er meer word gevangen die ze samen delen. Er zijn verschillende maten en soorten. De meeste zijn grijs en zien er een beetje uit zoals men de haaien kent. Er zijn vaak maar kleine verschillen, die moeilijk te zien zijn. Enkele soorten zijn: Grauwe rifhaai, Wit-zwartpunt rifhaai, Zijdehaaien, Caribische rifhaai.

Blauwehaai is een echt wereldreiziger. Hij leeft alleen te komt overal voor. Hij is in staat om grote afstanden af te leggen. Hij leeft in de open zee. En eet vissen, pijlinktvissen, en afval van schepen. Hij is meestal ook degene die mensen aanvalt als er een schipbreuk is geleden. Het is een sierlijke en slanke haai. Hij is blauw van boven en lichtblauw tot wit van onder.

Diepzeehaaien leven vanaf 200 à 300 meter diepte tot wel 2000 meter diepte. Omdat hier haast geen licht is heeft hij hele grote ogen. Maar hij gebruikt voornamelijk de reuk en het speciale sensor systeem. Wat overigen alle haaien hebben. De haaien hebben speciale tandjes op hun huid waar licht mee kunnen weerkaatsen tot in een straal. De Diepzeehaaien zijn meestal donkerbruin. Ze hebben een kleine rugvin die ver naar achter is geplaatst. Ze jagen voornamelijk op kleine vissen en pijlinktvis.

Goblinhaai is een van de laatst ontdekte haai. Het is ook een hele vreemde haai. Hij is witroze en zijn vinnen zijn blauwig. Hij heeft 2 rugvinnen van dezelfde grote, en ze zijn ver naar achter geplaatst. Hij heeft ook een rare snuit. Het is namelijk een grote punt die over zijn bek heen loopt. Zijn bek zit vol met rare lange tanden, en hangt ver naar onderen. Hij leeft in de Atlantische en Grote oceaan. Waar hij op vissen en pijlinktvissen jaagt. Hij is zon 3 meter lang. En leeft op een diepte van 550 meter.

Grootbekhaai is de laatste ontdekt, maar zal zeker niet de laatste zijn. Er zijn nog maar 5 exemplaren waargenomen. Het is een grote haai wel zon 5 meter. Hij is bruin en grijs en heeft een bobbelige/oneven huid. Hij heeft een brede bek, grote lippen met witte vlekken die licht geven. Dit is om kleine vissen te lokken. Veder eet hij ook schelpdieren. In zijn bek zitten wel 100 rijen met hele kleine tandjes. Hij leeft vanaf het oppervlakte tot op een diepte van 165 meter.

Grote witte haai. Dit wel de meest bekende haai. Hij is het gezicht achter JAWS. Maar de film moet je wel met een korreltje zout nemen. Het is een grote haai van gemiddeld 7 meter. Zijn kleur is grijsbruin boven en wit aan de onderkant. Het is een ontzettend krachtig beest, wat zich voed met zwakke en zieke zeeleeuwen of zeehonden. Hij is heel kieskeurig wat hij eet. Hij heeft grote tanden, die gekarteld zijn om het vlees te scheuren. Als hij een hap neemt komen zijn kaken naar voren, uit zijn bek. Ze klappen dan dicht met 5 ton per vierkante centimeter. We weten heel weinig van deze beesten. Je kan ze lokken met aas, om ze zo te bestuderen maar wat doen ze na het eten?

Tijgerhaai. De tijgerhaai is ook bekent dat hij mensen aanvalt. Hij is echter niet kieskeurig met wat hij eet. Er is echt van alles in zijn maag gevonden, banden, nummerplaten, mensen, hout en vogels. Hij is 5 meter lang. Hij heeft een grijze kleur met een donkergrijze tijger print op zijn rug. Van onder is hij wit. In zijn brede bek zitten driehoekige tanden met kartels die gemaakt zijn om te scheuren. Hij leeft vanaf de oppervlakte tot 140 meter diepte. Je zal hem veel vinden in gematigde tropische wateren. Ze komen vaak dicht bij de kust om daar jonge vogels te verslinden, die hun eerste vliegles krijgen.

Reconstructie van een aanval.

Als we het over aanvallen hebben dan kunnen dat alleen maar de Witte haai en de Tijgerhaai zijn. Dit zijn echt killers. Maar waarom vallen ze nu mensen aan? Het is allemaal een misverstand van de haai. De haai voelt een trilling van een mens al op vele meters afstand. Dus als je aan het surfen bent, heeft de haai je al door. Hij zal van onder aanvallen. Daarom gebeurt het zo plotseling je ziet het niet aankomen. Hij zal in een van je lichaamsdelen bijten of alleen langs je schuren, om te proeven vat voor een dier soort je ben. Meestal blijft het bij deze aanval en gaat hij opzoek naar een zeeleeuw. Maar als er heel veel bloed in het water komt en de haai heeft al een tijdje niet gegeten dan zal hij geprikkeld worden door het bloed. Het word dan zwart voor zijn ogen en hij gaat door met killen. Dit gaat voor zon machtig beest op een voorzichtige manier. Hij wacht tot zijn prooi dood is gebloed. Ondertussen blijft hij cirkels om je heen zwemmen. Het slachtoffer denk dat de haai al weg is, maar nee. Tijdens dit moment heb je nog een kans om te ontsnappen. De haai laat je gaan als hij merk dat het slachtoffer in een goede conditie is. De haai ziet een mens aan voor een zeeleeuw. Hij vergist zich dus gewoon.

Aanvallen op duiker, en de signalen van de haai.

Als duiker moet je goed de regels kennen van de zee. De haai zal een duiker altijd eerst waarschuwen als hij je gaat aanvallen. Als je dit als duiker weet, en je houd je aan deze regel, dan gebeurt je niets.

De haai zal aangeven dat je op zijn gebied of te dichtbij komt. Hij doet dan zijn bek iets open en zijn neus omhoog. Ook zal hij zijn vinnen verticaal naar beneden laten richten, zijn rug word ook iets boller.

Hij zal heel onrustig gaan zwemmen en met zijn kop heen en weer gaan. Op dit moment moet de duiker afstand maken of echt het water verlaten. Als hij toch op je af komt weer hem dan af met een fotocamera. Of sla hem op de neus en prik hem in de ogen. Dit zal de haai voorlopig even afschrikken. Men denk dat deze situaties heel vaak voorkomen, nou dat is echt niet waar. Er gaan meer mensen dood door de bliksem dan door een aanval van een haai. Eén tip voor duikers en surfers begeef je niet op/in het water vòòr zonsopgang en ná zonsopgang.

Onderzoeken

Om te zorgen dat de aanvallen nog meer terug dringen. Moeten we zorgen dat we meer over deze prachtige dieren te weten komen. Er worden daarom vele onderzoeken gedaan naar het gedag van de haaien. Er zijn nog zoveel vragen onbeantwoord. In Amerika, Afrika en Australië worden ook heel veel excursies gehouden naar de haaien. Je kan dan zelf zien hoe haaien eten, en hoe mooi ze zijn.

Ook zijn er tegenwoordig vele haaien te zien in dierentuinen en aquariums. Maar als de mens niet gauw stopt met het onnodig doden van deze dieren valt er nog maar weinig te bestuderen. De aantallen haaien nemen sterk af. Momenteel word er onderzocht hoe het kan dat een haai geen kanker kan krijgen. Vele universiteiten in Amerika en Australië hebben projecten met haaien. Samen met biologen en wetenschappers voeren hun de projecten uit.

Stranden

De stranden worden tegenwoordig goed beschermt tegen de grote gevaarlijke haaien. De netten staan zo geplaatst dat de haaien er wel omheen kunnen, maar dit gebeurt niet. Andere zeedieren kunnen wel bij de kust komen. Het nadeel voor de haaien en dolfijnen is dat ze vast komen te zitten in de netten. Omdat ze met een soort sonarsysteem hebben die door de netten gaan, ze zien de netten pas een paar meter voor het net. Maar dan is het al te laat de haaien zitten vast. Hij zal als hij niet snel bevrijd word sterven. Er worden nu proeven gedaan met electrische velden om de haaien bij de stranden weg te houden. Maar aan deze manier van beveiligen zitten hoge kosten.

Beschermen

Eigenlijk moeten we niet ons zelf niet beschermen maar de haaien zelf. Vele soorten staan op de rode lijst. Ze sterven heel langzaam uit. Haaien worden voor vele doeleinden gebruikt door de mens. Van het kraakbeen worden wandelstokken, en vitaminepillen gemaakt. De lever word gebruikt voor lippenstift. Zijn huid is goed voor schuurpapier. Het vlees is in de UK heel populair. In China en omstreken worden veel haaien gedood voor de vinnen. Hier word haaien vinnen soep van gemaakt, voor over de hele wereld. De haaien worden gevangen met lange lijnen met aas eraan. Als de haai toehapt, dan halen ze hem binnen en halen op gruwelijke manier de vinnen eraf, in totaal 4 vinnen. De haai word nu terug gegooid, en zinkt langzaam naar de bodem, waar hij zal sterven. Zo worden er duizenden haaien vermoord, voor alleen de vinnen. Er moet echt gecontroleerd gevist worden anders zullen vele haaien soorten uitsterven. En zal de voedselketen in gevaar komen. Als de haai uitsterft, zullen de zeehonden populaties snel groeien en die zullen dus alle vis opeten uit de zee. En dat zal de mens niet leuk vinden. Het is in ieder geval heel gevaarlijk als je een schakel weg haalt uit de voedselketen. Wat je ook weg haalt de zee gaat er kapot aan. Vroeger zaten er heel veel witte haaien in de middellandse zee. Maar omdat de tonijn bijna is verdwenen uit de middellandse zee, is de haai hier uitgestorven. Vroeger kwamen de vrouwtjes witte haaien hun jongen werpen in de middellandse zee. Dit deden ze omdat het veilige wateren waren. Wel komen er steeds meer aanvallen voor bij de kust. Dit komt doordat de haai zijn voedsel bij de kust gaat zoeken. Vanaf 1900 zijn er in de middellandse zee 40 aanvallen geweest. Maar de witte haai is heel zeldzaam geworden in de middellandse zee.