Make your own free website on Tripod.com
ISU MURTAD NOR'AISHAH BOKHARI
Ramadhan 1418
Januari 1998

alamat majikan:
(dimana kisah ini bermula)
CITIBANK
89, Jalan Ampang,
P.O BOX 12891,
50792 Kuala Lumpur
Tel: 03 - 230 0000

Nor'aishah Bt Bokhari, 26

Joseph Arnold Lee, 28
Tel: 2301111 Ext 4715 (o)


Anita a/p Tony Lois

492, Jln Semarak 10,
Taman Panchor Jaya,
70400 Seremban
Tel: 06 - 679 1623

Sumber Hnet


 


pada bulan Januari ada beberapa call ke Indonesia dan Australia. Juga handphone 012-218 8919 dan 017-881 4694

Menteri yang bertanggungjawab dalam masalah ini
Datuk Dr Abdul Hamid Othman

Mendapat Phd dari

University of St. Andrew
Scotland

......beliau berkata lagi...

satu kajian terperinci akan dijalankan bagi menggubal satu undang-undang yang boleh menghalang gejala murtad tersebut...(dah 3 tahun kajian ini dibuat)

Sebahagian rentetan cerita berkaitan (dipetik dari HNet/akhbar)

Statutory declaration that Nor Aishah Bokhari signed - It is a letter to the judge of the High Court. This letter is marked Exhibit LMC-9, was written on Jan 9, 1998 and attested on Jan 16, 1998 by a Commissioner of Oaths. The spellings and forms of address is as written. The letter is in Nor Aishah's handwriting.

Cerita dari ayah Nor'aishah - latarbelakang aishah dan bagaimana bermulanya kisah tragis ini.

Jemaah solat hajat sokong Bokhari - Penderitaan keluarga Bokhari Md. Tahir, 62, yang berusaha mencari anaknya Nor Aishah yang kononnya mengisytiharkan dirinya murtad mendapatkan sokongan umat Islam dengan mengadakan sembahyang hajat di Masjid Jamek Bandar (Kuala Lumpur) di sini.

KPN minta Aishah beri penjelasan - Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Mohd. Noor hari ini meminta Nor Aishah Bokhari, 25, gadis yang kononnya mengisytiharkan dirinya murtad, supaya tampil memberi penjelasan tentang apa yang sebenarnya berlaku kerana kes ini 'boleh membakar sentimen masyarakat'.

bapa_rayu_anak_pulang - Ibu bapa Nor'Aishah Bokhari, gadis yang kononnya mengisytiharkan dirinya murtad, merayu anak mereka itu agar pulang ke pangkuan keluarga untuk bersama-sama menyambut Hari Raya Aidilfitri seperti tahun-tahun lalu.

Kembali kepangkal jalan -  kita dikejutkan dengan pendedahan umum secara terbuka seorang ayah dan ibu serta keluarga terhadap peristiwa konon anak gadisnya mengisytiharkan dirinya keluar dari agama Islam.

Keyataan Akhbar Dewan Pemuda Pas Johor - Dewan Pemuda PAS Negeri Johor telah bertindak menubuhkan "Jawatankuasa Sokongan Keluarga Bokhari" bagi membantu keluarga yang sedang menghadapi musibah kehilangan anak gadis mereka Nur Aishah Bokhari yang telah murtad.

Keluarga Aishah terima simpati - Nasib keluarga Bokhari Md. Tahir yang kehilangan anak perempuannya yang dilaporkan murtad mendapat perhatian dan simpati masyarakat Islam.

Alahai Noraishah -  Hj Bukhari iaitu ayah kepada Aishah dijemput bersama seorang penceramah khas meluahkan perasaan seorang Ayah kepada jemaah masjid

Permohonan noraishah tak pernah dilulus - Mahkamah Tinggi tidak pernah memutuskan atau meluluskan permohonan Nor Aishah Bokhari untuk bertukar agama kerana bidang kuasa itu tidak ada pada mahkamah sivil.

Umat Islam disaran bertenang -   Umat Islam di negara ini dinasihatkan bertenang dan tidak mengambil tindakan terburu-buru yang boleh menjejaskan perpaduan antara kaum, berhubung isu seorang gadis Islam mengisytiharkan dirinya murtad.

Noraishah telefon ibu dirumah - Ibunya, Samiah @ Aton Taha, 58, berkata, Nor Aishah menelefonnya kira-kira pukul 10 malam 4 Januari lalu, namun apa yang diucapkannya tidak begitu jelas.

Noraishah dulu warak: Abang - Nor Aishah Bokhari, 26, adalah anak yang baik dan mentaati ajaran Islam sebelum berubah sikap beberapa bulan lalu iaitu selepas mengenali Joseph Arnold Lee, 28, kata abangnya, Nazaruddin.

Murtad: Abim syak ada komplot -  Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) percaya wujudnya komplot pihak tertentu dari dalam dan luar negara yang mahu mencetuskan kekacauan di kalangan umat Islam negara ini dengan isu murtad membabitkan Nor Aishah Bokhari.

Ibu Joseph rayu anaknya pulang -  Ibu kepada Joseph Arnold Lee, Anita Lee, 50, hari ini merayu anaknya bersama Nor Aishah Bokhari, gadis yang kononnya mengisytiharkan dirinya murtad agar tampil memberi penjelasan bagi meredakan kekeruhan yang tercetus.

Boikot Citibank - Citibank Dismal Experience.....a very unIslamic environment to work in

Poster cari Aishah dipasang seluruh negara - Sebanyak 100,000 poster menyeru supaya Nor 'Aishah Bokhari pulang kepangkuan Islam dan kepangkuan ibu bapanya mulai dipasang di seluruh negara sehari sebelum hari raya Aidilfitri

Benarkah Aishah Murtad ?? - Cerita dari En Zulkifle (Peguam kes murtad Nor'Aishah Bokhari).  Isu ini telah banyak disembunyi-sembunyikan oleh pihak akhbar yang mengatakan bahawa kisah ini adalah "kisah cinta 2 orang berlainan bangsa dan agama".

 

Sebahagian artikel berkaitan murtad

Tiada peruntukan bendung gejala murtad - Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr. Abdul Hamid Othman berkata, tidak ada peruntukan khas dalam undang-undang negara ini yang boleh menghalang orang Melayu daripada murtad.

Perang bidang kuasa perbicaraan murtad - WALAUPUN isu pertindihan bidang kuasa Mahkamah Sivil dan Mahkamah Syariah, secara teori, telah lama diselesaikan apabila fasal (1A) ditambah kepada Perkara 121 Perlembagaan Persekutuan (iaitu sejak 10 Jun 1988), tidak dapat dinafikan bahawa perang bidang kuasa ini (the battle for jurisdiction) masih lagi berlaku

Membuka ruang bicara - DR. MAHATHIR Mohamad benar-benar kelihatan marah di kaca televisyen beberapa hari lalu. ''Saya jengkel kerana dituduh murtad atau separuh murtad,''

Seragamkan undang-undang syariah - SEMENJAK negara dijajah dan hinggalah ke hari ini, Mahkamah Syariah kerap diletakkan pada kedudukan yang lebih rendah berbanding Mahkamah Sivil.

Murtad guna sihir -  PAS memandang berat dan serius terhadap kegiatan memurtadkan umat Islam khususnya remaja, melalui pelbagai cara, antaranya menggunakan ilmu sihir
 
 

Strategi kristiankan Melayu
Mungkinkah apa yang berlaku terhadap Nor Aishah Bokhari ini termasuk kedalam kategori ini... Untuk mendapatkan segala maklumat lengkap tentang perancangan yang diatur oleh pihak kristian sila access kehalaman berikut. Maklumat yang diberi agak lengkap dan tersusun.

http://www.calebproject.org/ptw3/day1.htm

http://www.cmd.org.nz/peoples5.html


Jika anda mempunyai sebarang maklumat tambahan berkaitan peristiwa ini, sila e-mail kepada: aishah_b@hotmail.com


 


Bagi mereka yang bersimpati dengan masalah ini dan ingin menghulurkan bantuan Tabung Anti Murtad (tidak tertakluk kepada kes ini sahaja) , MBB AlWadiah: Acct: 164173000443

Berminat untuk melanggan HNet, majordomo@MyList.net, pada body: SUBSCRIBE HIZB
jika berhasrat untuk menyumbang derma kepada HNet, BBMB Acct : 0 2 - 0 0 1 - 8 8 5 5 1 - 3 0
 

--back--