İl Milli Eğitim Disiplin Kurulları Yönetmeliği

Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi: 18.3.1981,                                         No: 8/2588

Dayandığı Kanunun Tarihi : 14.7.1965,                                                  No: 657

Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi: 4.4.1981,                                          No: 17300

Yayımlandığı Düsturun Tertibi : 5,                                                         Cildi: 20, S. 1632

BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

            Amaç:

            Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumları (Anaokulları, anasınıfları, uygulama anaokulları ve anasınıfları) temel eğitim birinci kademe okulları (gündüzlü, pansiyonlu, yatılı ilkokulları, yatılı bölge ilkokulları) özel eğitim okulları, yetiştirme yurtları, temel eğitim ikinci kademe okulları (ortaokul), her türlü orta öğretim kurumları, yaygın eğitim kurumları, eğitim araçları başkanlıkları, rehberlik ve araştırma merkezleri öğretmen ve yöneticileri, uzman, uzman yardımcısı ve gezici öğretmenlerin disiplin işlemlerinin mahallinde, zamanında ve etkin bir şekilde yürütülmesini ve sonuçlandırılmasını sağlamaktır.

            Kapsam:

            Madde 2 - Bu yönetmelik Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumları (Anaokulları, anasınıfları,uygulama anaokulları ve anasınıfları),temel eğitim birinci kademe okulları (gündüzlü, pansiyonlu, yatılı ilkokullar, yatılı bölge ilkokulları), özel eğitim okulları, yetiştirme yurtları, temel eğitim ikinci kademe okulları (ortaokul), her türlü ortaöğretim kurumları, yaygın eğitim kurumları, eğitim araçları başkanlıkları, rehberlik ve araştırma merkezleri öğretmen ve yöneticileri, uzman, uzman yardımcısı ve gezici öğretmenlerin disiplin işlemleriyle ilgili esasları kapsar.

            Dayanak:

            Madde 3 - Bu yönetmelik, 657 sayılı Kanunun 5.2.1981 gün ve 2381 sayılı Kanunla değişik 134., 5/6/1974 gün ve 14906 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan "Devlet Memurları Disiplin Kurulları Yönetmeliği"nin 6. maddesi uyarınca hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

KURULUŞ

            Disiplin Kurulu:

            Madde 4 - 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 5/2/1981 gün ve 2381 sayılı Kanunla değiştirilen 134. maddesi gereğince her ilde "İL MİLLİ EĞİTİM DİSİPLİN KURULU" kurulur.

            Madde 5 - (Değişik: 21.10.1981 - 8/3750 K.) İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu, Valinin veya görevlendireceği bir Vali yardımcısının Başkanlığında aşağıda yazılı görevlilerden oluşur.

            a)İl Milli Eğitim Müdürü,

            b) İl Hukuk İşleri Müdürü,

            c) İlköğretim Müfettişleri Kurulu Başkanı,

            d) İl Merkez İlköğretim Müdürü,

            e) Valinin görevlendireceği:

            (1) Temel Eğitim I. Kademe Okul Müdürlerinden bir üye

            (2) Temel Eğitim II. Kademe Okul Müdürlerinden bir üye

            (3) Orta Öğretim Kurumları Müdürlerinden bir üye İl Merkez İlköğretim Müdürü ile görevlendirilen disiplin kurulu üyeleri hakkındaki soruşturma dosyaları Merkez Disiplin Kurulunda görüşülür.

            Madde 6 - Uyarma, kınama, ihtar ve tevbih cezalarından daha ağır disiplin cezaları, alanlar, İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunda üye olarak görevlendirilemezler. 657 Sayılı Kanunun 133. maddesi hükmüne göre disiplin cezaları silinenler bu hükmün dışındadır.

            Kurulun Görevi:

            Madde 7 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunun görevi,657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 5/2/1981 gün ve 2381 Sayılı Kanunla değişik 126. maddesi gereğince bu kurulun görüşüne dayalı ceza vermeye yetkili olan valiye görüş bildirmektir.

            Madde 8 - (Değişik: 21.10.1981 - 8/3750 K.) İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunun Vali tarafından görevlendirilen üyelerinin görev süreleri iki takvim yılıdır. Süresi dolanların yeniden görevlendirilmeleri mümkündür. Bu görevlendirme Ekim ayı içinde yapılır. Vali,görevlendireceği asli üyelerle birlikte birer yedek üye de tesbit eder. Vali tarafından görevlendirilen üyelerin herhangi bir nedenle ayrılmaları halinde yerlerine yenileri görevlendirilir.

            Kurula Katılma Yasağı:

            Madde 9 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu üyeleri, kendileri, eşleri, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımları ile haklarında disiplin soruşturmasını yaptıkları personelle ilgili görüşmelerde kurula katılamazlar.

            Vekil ve Yedeklerin Kurula Katılması:

            Madde 10 - (Değişik: 21.10.1981 - 8/3750 K.) İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunda görevli olan başkan ve üyelerin görevi başında bulunmamaları halinde vekilleri ve vali tarafından yedek olarak tesbit edilen üyeler Kurula katılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

KURULUN TOPLANMA, GÖRÜŞME VE KARAR USULÜ

            Toplanma:

            Madde 11 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine belirli gün, saat ve yerde toplanır. Toplantı gündeminin yapılması, ilgililere duyurulması, kurul çalışmalarının düzenli yürütülmesi Milli Eğitim Müdürü tarafından sağlanır.

            Madde 12 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu, üye tam sayısının en az 2/3 si ile toplanır.

            Raportörlük:

            Madde 13 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunda raportörlük görevi başkanın görevlendireceği üye tarafından yürütülür. Üyeler havale edilen dosyaları en geç 15 gün içinde incelerler.

            Görüşme Usulü:

            Madde 14 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunda, raportör üyenin açıklamaları dinlendikten sonra konunun görüşülmesine geçilir. Başkan konu hakkındaki görüşünü en son bildirir. Konunun aydınlandığı ve görüşmelerin yeterliliği sonucuna varılırsa oylama yapılır. Oylama sonucu varılan görüş başkan tarafından açıklanır.

            Karar Süresi ve Usul İşlemleri:

            Madde 15 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu, konu hakkında ilgilinin savunmasını aldığı veya verilen savunma süresinin dolduğu tarihten itibaren engeç 15 gün içinde görüşüne bildirir. Kanuni tatil günleri bu sürenin hesabında dikkate alınmaz. İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu, dosyada eksik gördüğü hususları tamamlattırır ve gerektiğinde ilgili mercilerden bilgi ve belge de isteyebilir. Bu takdirde görüş bildirme süresi iki ayı geçemez.

            Karar Usulü:

            Madde 16 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu, görüşüne ait kararı oy çokluğu ile ve açık oyla verir. Oylamada çekimser kalınamaz. Başkan, oyunu en son kullanır. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın oyu üstün sayılır. Karar özeti üyeler tarafından imzalanan bir tutanakla anında tesbit edilir.

            Kararların Yazılması:

            Madde 17 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunun görüşünü belirten kararlar, verildikleri tarihten itibaren en geç 15 gün içinde raportör tarafından gerekçeli olarak, oy birliği veya çoğunlukla verildiği belirtilerek yazılır, başkan ve üyeler tarafından imzalanır. Karşı görüşte olanlar, nedenlerini yazar ve imzalarlar.

            Cezaların Verilmesi ve Tebliği:

            Madde 18 - İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunun görüşüne dayalı olan meslekle ilgili özel Kanunların ilgili maddelerinde ve 657 sayılı Kanunun değişik 125. maddesinde yer alan cezalar, 657 sayılı Kanunun 5/2/1981 gün ve 2381 sayılı Kanun ile değişik 126. maddesi gereğince Vali tarafından verilir. Uyarma ve kınama cezaları sicil amirliğince de doğrudan doğruya verilebilir. Valinin kararı, disiplin kurulu görüşü ile birlikte en geç 10 gün içinde ilgililere tebliğ edilir. Kararın ikişer örneği de Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığına gönderilir. Meslekten veya Devlet Memurluğundan çıkarma Üst Disiplin Kurulu kararı ile olur.

            Uyuşmazlık Halinde Dosyanın Yüksek Disiplin Kuruluna Gönderilmesi:

            Madde 19 - Vali, uyarma, kınama, ihtar ve tevbih cezaları dışındaki cezalarla ilgili olarak İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunun görüşüne katılmadığı takdirde kendi gerekçeli görüşünü, Disiplin Kurulunun mütalaası ve soruşturma dosyası ile birlikte değişik 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 127. maddesi gereğince işlem yapılmak üzere Yüksek Disiplin Kuruluna gönderir. Böyle hallerde karar mercii Yüksek Disiplin Kuruludur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

            Geçici Madde - Halen sonuçlandırılmamış disiplin işlemlerinde bu yönetmelik hükümleri uygulanır.

            Yürürlük Tarihi:

            Madde 20 - Bu yönetmelik Resmi Gazete'de yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde İl Disiplin Kurullarındaki dosyalar İl Milli Eğitim Disiplin Kurullarına devredilir.

            Yürütme Yetkisi:

            Madde 21 - Bu yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.