Amintiri din copilarie

 

Structura compozitionala:  4 capitole fiecare incepe cu descrierea Humulestiului:

  • Satul cu partile lui.

  • Casa parinteasca drept centru al satului.

  • Satul si Vecinatatile.

  • Legatura sufleteasca al lui Nica cu universul natal.

Cartea este un roman in devenire. Atmosfera de epopee este data de peisajul general al Humulestiului, invaluit intr-o aura de basm si de faptul ca personajele reprezinta tipuri umane: mama universala, taranul conservator, batranul intelept.....

Opera este moderna prin maniera scrierii; intamplarile nu sunt relatate in ordine cronologica, ci asa cum fluxul amintirii le aduce in memorie.

Selectarea evenimentelor constitue momente de referinta in formarea eroului.  Pentru Nica Invatatura este rostul vietii lui iar amintirile sunt legate de scoala. 

Prima varsta a lui Nica este prezentata in cap II. Copilul cunoaste cu uimire lumea inconjuratoare avand un univers foarte limitat: casa parinteasca. Mama este vazuta ca o zeitate ocrotitoare iar viata pentru erou este un prilej continuu de bucurie.

A doua etapa apartine experientelor personale. (scaldatul, furatul cireselor, pupaza din tei) Intamplarile se sfarsesc prin esec pentru ca Nica invata din toate cate ceva. Aceasta etapa se incheie cu un celebru portret scris in maniera ironica: " ... o bucata de huma insufletita din Humulesti care nici frumos pana la 20 de ani, nici cu minte pana la 30 de ani si nici bogat pana la 40 de ani nu m-am facut."

A III-a etapa : Scoala din Humulesti in care el incearca prima durere legata de luarea la oaste a invatatorului. Aici el intelege ca lumea nu e numai un prilej de joc si bucurie.

Scoala din Brosteni il scapa pe Nica de ochiul atent al mamei, el face primul pacat: distruge cocioaba Irinucai si intelege ca pentru fapta este si pedeapsa. In aceasta fapta jocul a deveni negativ, malefic pentru ca a pricinui nenorocire.

Scoala din Falticeni il prezinta pe Nica adolescent. El isi judeca ironic colegii si profii. El se raporteaza la ceilalti cu un sentiment de multumire, pentru ca e mai ager la minte si intelege mai repede. Profii sunt ridiculizati pentru viciile lor ( Popa Buliga), colegii deasemenea ( Nica Oslobanul - lacomie, zgarcenie; Trasnea- prostie....). Aici Nica nu mai este copil. In fata lui se ivesc alte bucurii. El cauta sa fie in compania frumoasei hangite si ajunge mereu la clacile si sezatorile din Humulesti oricat ar fi gerul de aspru.

Partea a IV-a  il prezinta pe Nica in pragul maturitatii. El a lasat in urma poznele copilariei si nebunia adolescentei, a inceput sa pretuiasca pe oamenii si traditiile lor. El e legat de parinti si nu ar vrea sa-i paraseasca. A ajuns sa pretuiasca tot ce inseamna Humulesti si sa se teme de lumea necunoscuta dinaintea sa.

Personajele reprezentative:

  • Smaranda Creanga- portretul generic al mamei, conservatoare prin respectul fata de traditii (alungatul norilor cu toporul in pamant,...) dar si dornica de inoire prin constientizarea rolului invataturii in viata lui Nica. Ea este in stare sa  toarca in furca pentru a-l da pe Nica la invatatura, citeste impreuna cu el la ceaslov... Il mustra cu blandete dar si lasa sa greseasca pentru a intelege singur binele si raul, este neinduplecata in hotararea de al trimite pe Nica la invatatura. De-a lungul cartii Smaranda evolueaza de la femeia tanara fericita sa-i povesteasca barbatului poznele copiilor, aparent suparata de nazdraveiile lor, la fiinta coplesita de greutatile vietii care nu mai are rabdare sa-l convinga pe fiu si deaceea il cheama pe barbatul ei in ajutor. Drumul parcurs este evidentiat si prin schimbarea numelui din Nica in Ioane.

  • Stefan a Petrei. El este tipul taranului conservator multumit cu rostul lui si care ar dori ca fiul sa-l urmeze sa fie gospodar si om la casa lui; dispretuieste profund scoala si pe slujitorii ei iar depre invatatura stie ca a fost unul care s-a dus la Paris bou si s-a intors vaca si deasemenea ca daca ar invata toti carte nu ar mai avea cine sa ne traga ciubotele. Si el evolueaza de la taranul vesel si multumit ca poate oferii copiilor un trai imbelsugat pana la batranul aspru ros de grija zilei de maine. Si cand accepta plecarea lui Nica la scoala o face cu gandul ca va fi un ajutor pentru fratii mai mici.

  • Bunicul David Creanga. El e vocea inteleapta a traditiei, el stie ca invatatura e cea mai depret valoare, ca ea poate aduce bunatate unui om harnic.Datorita lui, Stefan P se induplica sa-l trimita pe Nica la invatatura.

  • Alte personaje le gasiti in dictionarul de personaje:(:-) Mos Chiopec Ciubotarul- batranul pus pe glume; Matusa Mariuca- zgarcenie. Mos Luca Batranul ridicol. Toate personajele din opera lui Creanga sunt personaje universale luate din universul satului romanesc. Personajele sunt tipuri umane.

Sursele Umorului:

  • Umor de situatie( scaldatul, cearta cu mosnegul in targ, sosirea dascalilor la casa lui Pavel ciubotarul cu ce furasera de la hagita)

  • Umorul de caracter:  zgarcenia lui N. Oslobanul; Ridicolul lui Mos Luca; Nica infruntat de Mos Chirpec

  • Umorul de limbaj:- Utilizarea arhaismelor si regionalismelor cu un fonetism aparte: "pughibale"....; Jocul de cuvinte: " Nea purcele" ,"furluase"," D-zeu sa-l iepure"; Prin expresii satirice: " Na-ti-o buna ca ti-am frant-o"; prin adresarea catre cititor (oralitatea) " vorba aceea", "vorba unei babe"

  • Ironie si autoironie: Mos Luca "isuratel de al 2" si autoironie: Un prizarit de scolar slvit de lenes, ..., un pierdevara"

  • Folosirea de capcane ale frazei care inseamna reluarea aceleasi ideei prin inversarea ordinii cuvintelor sau prin expresii echivalente: " Sarac ca anul acesta, ca anul trecut si ca de cand sunt, niciodata nu am fost."

    Acesta nu este un comentariu, ci sunt doar cateva cuvinte deoarece nu am avut timp sa scriu tot comentariu la Amintiri din copilarie . Ideea mea despre bac 2000 este ca astia sunt niste idioti cu I mare.:-))))))

  •  

     

  •