Make your own free website on Tripod.com

Om mig selv.

Hunger er også en form for rigdom.

A. Jorn.

   
Michael Lund

Helgasvej 25

Gram

8660 Skanderborg.

Tlf. 86 57 25 75.

Udstillinger:

Marius Øltapper, Skanderborg.

Kirkecenteret i Skanderborg.

Skanderborg Bibliotek.

Skanderborg Handelsskole.

Stefanshjemmet, Århus.

Galleri Philippe, Skanderborg.

Skanderborg Kommune.

Hørning Kirkecenter.

VUC, Skanderborg.

Udstillingen 8660.

Skolernes kunstudstilling, Odder.

Planteavlskontoret,Skanderborg.

Svanecafeen, Voervadsbro.

Pressalit, Ry.

  Den alvorlige humor

Af Bo Gorzelak Pedersen

Michael Lund er en umoderne maler.

Han er umoderne, fordi han er produktiv, meget endda - og han er det fordi han er uden agenda. Michael Lund er ikke ude på noget. Det er, kunne man fristes til at sige, rent maleri.

I modsætning til konceptmaleriet, som mit eget, der altid - et eller andet sted - har en pakke vaskepulver, der gerne skulle afsættes ( med videnskabelig dokumenteret effekt ) er det rene maleri helt uden fiduser; her er det kun håndværket og fantasien, der tæller, skabertrangen, legen og fis. Og det bliver ikke mindre seriøst af den grund. Det ved vi - og det skal vi være stolte af - bl.a. på grund af Jorn.

Det rene maleri er også rent, fordi det ikke er forurenet af det private: indtryk fra en charterrejse til Mallorca, indtryk fra farmors hønsegård, religiøse, filosofiske og/eller partipolitiske standpunkter.

Man starter overhovedet ikke med nogen ide, hverken i den rene abstraktion eller i ønsket om at male sin nye BMW; man starter i materialet. Man sætter en klat . Som maler. Og så tager man den derfra. Hvad tager man? Et møde, som er en udfordring, fordi det også er et møde med sig selv.

Michael Lund kan kun male som den, han er. Eller omvendt: hvis han kan male en rød klat, er han en, der kan male en rød klat. Og en blå. Eller et maleri med en rød og en blå, en optegnet figur, et landskab eller en kvinde. Sidder hun på en strand? Er han en, der kan male en kvinde på en strand? Netop denne kvinde?

Hvem er han? Han er den, der kan male, som han gør, og i maleriet opdager han sig selv. Sider af sig selv.

Det er skægt.

Men det er også alvor, og det har - alvorligt talt - en baggrund.

En dybde. Michael Lund er velbevandret i kunsthistorien, og han ved, hvad han gør. Han har valgt. Legen som strategi, men det er slet ikke nogen strategi. Ikke nogen teori, men ren praksis. Det er det rene maleri, som er en konstant personlig udfordring, men også som gang i gaden.

Michael Lunds store produktivitet, afspejler både omfanget af hans grådighed med hensyn til mødet < med sig selv og med sit materiale < d.v.s. hans underskud og hans overskud: energien og lysten til at lege.

Det er umoderne, men det maleri.

Når maleriet ikke bare er tilfældigt, men nødvendigt for den, der maler.

For alvor.

    Født: 1953.

Liniefag i billedkunst, Silkeborg Seminarium.

Maleri: Århus Kunstakademi, ved Jon Gislason.

tilbage