CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

GENİTAL HERPES ( GENİTAL UÇUK )

Etkeni , yüz ve ağız çevresinde uçuk etkeni olan Herpes Simpleks Virüs'tür . Üst bölgelerde daha çok Tip I rol oynarken , alt bölgelerde Tip II daha sık görülmektedir . Her ne kadar tüm dünyada AIDS ve diğer zührevî hastalıklarla yoğun mücadele yürütülse de HSV görülme sıklığı artmaya devam etmektedir . Her dört insandan birinin bu hastalandığa yakalandığı tahmin edilmektedir .

Herpes Simpleks Virusu ( HSV ) , tamamen sağlıklı kişilerde nadiren şiddetli sistemik ( yaygın ve ağır ) hastalığa yol açarken , bağışıklık sistemi bozuk olanlar ve çocuklarda oldukça şiddetli seyredebilir hatta ölüme neden olabilir . Ayrıca Herpes lezyonları HIV bulaşma riskini artırır . Özellikle gebeliğin son üç ayında yeni oluşan ( primer - birincil ) bir infeksiyon erken doğum , bebekte gelişme geriliği ve ölüm gibi sonuçları doğurabilir . Oysa , ikincil ( tekrarlayan ) Herpeslerde bu risk daha azdır .

Genellikle gençlerde kondom kullanıldığı sürece çok sayıda kişi ile ilişki kurulabilineceği şeklindeki yanlış bir düşünce de artışın sebebi olarak görülmektedir . Bunun dışında oral-genital ilişkinin risksiz gibi değerlendirilmesi de Tip I'in görülme sıklığındaki artışta önemli derecede rol oynamaktadır .

Hastalık ilk bulaşmasından ( birincil infeksiyon ) sonra , vücutta gizli kalmakta ne konağın bağışıklık durumu ne de mevcut hiçbir ilaç hastalığın tamamen temizlenmesini sağlayamamaktadır . Bu durumda tek eşlilik bile gerçek koruma sağlamamaktadır . Yapılması gereken hastalığın kendine has belirtileri olduğunda seksüel partneri korumak için ilişkiden kaçınmaktır .

Birincil İnfeksiyon , aşırılı ağrılı olup , idrar yaparken yanma ve sık sık idrara çıkma şikayetlerine neden olur . Ateş , halsizlik , ağrılı lenf bezlerinin büyümesi ( kasıklarda bezelerin oluşması ) , baş ağrısı , bulantı , kusma gibi belirtiler gözlenebilir .

erkekte HerpesKadýnda Herpes

GENİTAL HERPESTE CİNSEL BÖLGEDE SU DOLU , KÜÇÜK , AĞRILI KABARCIKLAR OLUŞUR

İkincil Genital İnfeksiyon , birincil infeksiyonun yerinin dışında da oluşabilir . Bunlar daha küçük , az ağrılı ve kısa sürelidir . Çoğu kez travma , stress , yorgunluk , adet dönemi ya da ateşli bir hastalığı takiben görülebilir .

İçi su dolu kabarcıklar bir hafta içinde kendiliğinden patlar ve iyileşir . Bu virus ayrıca Rahim Ağzı Kanserlerinin nedeni olarak da suçlanmaktadır . Bu yüzden , bu hastalar yılda en az bir kez muayeneden geçmelidir .

Belirttiğimiz gibi hastalığın kesin bir tedavisi yoktur . HSV-II , yılda ortalama 4 kez nüks edebilmektedir . Hekiminizle görüşün , vereceği ilaçlar daha az sıklıkla bu hastalığın nüksetmesini sağlayacak ve şikayetlerinizin şiddetini azaltacaktır .

İkincil İnfeksiyon dönemlerinde ilişkiden kaçının !

Kondomun da kesin koruma için yetmeyeceğini tekrar hatırlatırız !!!

Hamile iseniz hekiminizi uyarın !

Unutmayın , hastalık belirtileri görülmeden de ( viral saçılma ile ) hastalık bulaşabilmektedir .

HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

DERİ VE ZÜHREVÎ HASTALIKLAR KLİNİĞİ

DOÇ. DR. LÜTFİYE ERSOY - Dr. Özer ARICAN

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR REHBERİ

LÝNKLER
Genel Kurallar