Zeevissen met De Zeevissite. Hengelsport, sportvissen en vissen.



Het Aas

Gul is met verschillende soorten aas te vangen. Zeepier en zager voldoen bijvoorbeeld prima. Aan boord van een grote huurboot zal dit ook het aas zijn dat het meeste wordt gebruikt. Welk aas we ook gebruiken, het moet een flinke hap zijn. Een grote gul is moeilijk te vangen aan een haakje met één piertje er aan. Vier of vijf grote pieren moeten we toch zeker per haak gebruiken. Hoe meer aas op de haak, hoe groter de kans op grote gul.

Dit is ook de reden dat ik zelf bij voorkeur met maar één haak vis. Je kunt beter zes pieren op één haak zetten, dan acht pieren verdeeld over twee haken. Als u merkt dat uw buren meer en vooral grotere gul vangen dan u, terwijl uw onderlijnen op vrijwel dezelfde plaats liggen, kan dit een teken zijn dat u te weinig aas op uw haken zet.

Het aas is tegenwoordig niet echt goedkoop meer. Volgens mij was dat vroeger trouwens ook niet het geval. Om het gulvissen financieel toch nog een beetje aanvaardbaar te maken, moeten we verstandig omgaan met het aas. Dit geldt uiteraard ook voor de zelfspitters onder ons. Verstandig omgaan met het aas, betekent niet dat we minder aas aan een haak moeten zetten. Dit levert namelijk per definitie ook minder gul op. Nee, het gaat om de manier van beazen.

Een zeepier of zager is relatief kwetsbaar. Wanneer we een behoorlijke worp maken, gaat een groot deel van het aas al verloren voordat het lood het wateroppervlakte raakt. Ook tijdens het zinken van het aas naar de bodem en tijdens het liggen in de stroom, gaat er aas verloren. Om deze verspilling een heel eind terug te brengen, maken we gebruik van inktvis. We rijgen eerst de pieren of zagers op de haak, waarna we een stukje inktvis op de haak prikken. Ook kunnen we na elke pier een stukje inktvis op de haak rijgen. Dus, eerst een pier, dan een stukje inkvis en zo verder. Op deze manier komt het aas muurvast op de haak te zitten.

De inktvis die we gebruiken is pijlinktvis. Het is redelijk gemakkelijk verkrijgbaar en erg goedkoop. Voor een paar gulden heb je een hoeveelheid waar je vele vistochten mee kunt doen. Wat je nodig hebt neem je mee, de rest leg je thuis in de diepvries. De pijlinktvis snijden of knippen we in lange dunne reepjes. Deze kunnen dan lekker wapperen in de stroom, wat erg aantrekkelijk is voor de gul.

Zo, dit was het eerste stukje over gulvissen vanaf een huurboot. Over dit onderwerp valt uiteraard nog veel meer te schrijven. Dat zal binnenkort ook wel gebeuren. O ja, daarbij reken ik ook op u. U kunt uw ervaringen naar De Zeevissite e-mailen. Goede vangst en tot gauw!



Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite. Om naar de Inhoudspagina te gaan.
Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite. Om naar de Homepage te gaan.