Nachtvissen met De Zeevissite


De Petroleumlamp


Het eerste waar we bij het vissen in het donker aan denken, is natuurlijk een lamp. Dit moet per se een lamp van zeer goede kwaliteit zijn. Op veel stekken aan de kust is het ronduit levensgevaarlijk wanneer de lamp plotseling uitgaat en niet meer aan de praat is te krijgen. Glibberige stenen kunnen dan een rampzalig einde betekenen van wat een leuke visnacht had moeten worden. Een goede lamp dus. Maar wat is dat?

De meest gebruikte lamp voor het zeevissen, is de petroleumvergasser. Zoals de naam al verraadt, is de brandstof voor deze lamp (gezuiverde) petroleum). De lamp moet handmatig worden opgepompt, waardoor de petroleum onder druk komt te staan. De lamp moet worden voorgewarmd, waardoor de petroleum gasvormig wordt. Wanneer nu de sproeier wordt aangezet, begint het gloeikousje te gloeien en hebben we licht.

Dit klinkt allemaal erg eenvoudig en dat is het eigenlijk ook. Toch zal iedereen die 's nachts vist, wel een keer problemen ondervinden met de lamp (of u niet?). Vooral het kapotgaan van het gloeikousje wil weleens gebeuren. Soms doe je tien keer met hetzelfde kousje en soms gebruik je er drie op een avond. Neem dus altijd een aantal reservekousjes mee! Het kapotgaan van het kousje komt meestal doordat het steenje waar het kousje aan vast zit is losgetrild. Controleer dit dus voor het aansteken van de lamp. Als het voorzichtig gebeurd, is het vastdraaien van het steentje echt geen probleem.

Een ander probleem dat zich wel eens voordoet, is het in brand vliegen van de lamp. Geen paniek: gewoon de kraan weer dichtdraaien en de het drukventiel losdraaien. De lamp zal dan vanzelf weer uitgaan. Wanneer de lamp is afgekoeld eerst controleren of alles wel goed was vastgedraaid. Vaak zat het moertje van de sproeiernaald niet goed vastgedraaid. Bij het onder druk brengen van de lamp ontsnapt op dat punt dan petroleum. Wanneer de lamp daarna wordt aangestoken, zal de petroleum uiteraard branden.

Het kan ook zijn dat de sproeiernaald is afgebroken. Ook dan ontsnapt er petroleum bij het onder druk brengen van de lamp. Neem dus altijd een reserve sproeiernaald mee.

Ook het glas kan een keer plotseling kapotspringen. Vooral wanneer er ineens wat water tegen de brandende lamp spat (een onverwacht golfje), is dit mogelijk. Alleen een barst in het glas is niet meteen een ramp. De lamp kan gewoon blijven branden. Wanneer het glas echt kapot is gesprongen, is de visnacht zonder reserve glas (of lamp) helaas verloren.

Neem ook altijd een flesje brandstof extra mee. Bij een nachtelijke reparatie van de lamp kan er wel eens wat petroleum verloren gaan. Vooral wanneer de lamp een aantal keren opnieuw moet worden aangestoken (en dus voorverwarmd) na enkele minder geslaagde ter plaatse verrichte reparaties, wordt er nogal wat brandstof verbruikt.

Wanneer de lamp eenmaal brandt, moet de luchtdruk goed in de gaten worden gehouden. Regelmatig bijpompen zorgt ervoor dat de lamp op een constante manier blijft branden. Pas wel op! De lamp wordt al na een paar minuten branden kokend heet. De lamp dus aan de onderkant, dus de ketel, vasthouden bij het pompen.

Voor het geval er 's nachts iets misgaat met de lamp, is een goede zaklamp dus geen overbodige luxe. Wat zeer goed werkt is een voorhoofdslamp. Je hebt dan beide handen vrij en het licht schijnt altijd naar de juiste plaats. In ieder geval is enkel en alleen een petroleumvergasser meenemen dus niet voldoende.




Klik hier om verder te gaan met Nachtvissen. Om verder te gaan met Nachtvissen.
Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite. Om naar de Inhoudspagina te gaan.
Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite. Om naar de Homepage te gaan.