Surfa vidare till KISS Army Sweden HQ!

Exklusiv intervju med "Paul" i BLISS -
Sveriges bästa coverband?

Av Stefan Cedervall

Stefan GunnarssonBLISS introducerar sig som Sveriges bästa KISS-coverband, kanske med all rätt. KISS Army Sweden ville givetvis höra mer om bandet, och fick en exklusiv frågestund med Stefan Gunnarsson, The Starchild.

BLISS startades under hösten 1995 av ett kompisgäng som kände att de ville spela lite KISS-låtar. Alla var de gamla KISS-freaks som ganska nyligen återupptäckt sina barndomshjältar. De enades ganska snabb om att enbart lira material från de sminkade åren, d.v.s. 1974-79, med viss tvekan om några låtar från "Dynasty" skulle platsa. De bokade en spelning på den lokala puben utan några högre förväntningar.

Några dagar före det planerade giget nås bandet av budskapet: "KISS skall återförenas!". Extasen är ett faktum, BLISS lirar på puben utan smink och scenshow, men får ändå enorm respons, och redan dagen efter bestämmer de sig för att göra det här "på riktigt". The rollercoaster is about to begin. BLISS gör sin första spelning med smink i augusti 1996, och den första med dräkter i december samma år. Bandets består, efter två Ace-byten, av:

Gene: Peter Isaksson
Ace: Jan Karlsson
Paul: Stefan Gunnarsson
Peter: Robert Eriksson


KISS Army Sweden: Ni kör Destroyer-upplagan av KISS, exakt hur kan er scen se ut när hallarna tillåter? Vilka av KISS scenbyggen har ni återskapat?

Stefan Gunnarsson: Vi har till att börja med lagt ner mycket arbete på varje medlems personliga utrustning: dräkter, boots, gitarrer och trumset är tidstypiska för Destroyer. Sedan har vi trappor, KISS-logo med 260 glödlampor (exakt replika på den som KISS använde på Destroyerturnén, fast i något mindre skala), kattstatyer på trumpodiet, saftblandare, eldkastare, och självklart dom obligatoriska grejorna: eldsprutning, blodspottning, rökgitarr och pyro etc.

Stefan GunnarssonKAS: Vilka låtar kör ni? Är det bara spår som KISS spelade eller även några udda?

SG: Anaheim '76 setlistan är utgångsläget. Sedan experimenterar vi gärna inom ramarna för Destroyer/Rock And Roll Over. Generellt kan väl sägas att vi försöker undvika att spela låtar senare än Rock And Roll Over, även om man ibland är jävligt sugen på en och annan låt från Love Gun. Några låtar vi brukar göra som inte var med på Anaheim är Flaming Youth, Rock Bottom, Watchin' You, Got To Choose, Makin' Love och Calling Dr Love.

KAS: Vad är ni bäst respektive sämst på?

SG: Vi är bäst på att vara bäst, och sämst på att vara sämst. Skämt åsido. Bäst: Röstlikhet, look, 70-talskänsla. Sämst: Peter (vår Demon) har varit jävligt dålig på att använda polaroidkameran han fick. ;-)

KAS: Hur kan ett riktigt bra gig se ut? Vilken typ av fans spelar ni helst inför?

SG: Ett riktigt bra gig kan se ut på många olika sätt, men coolast är det ju om lokalen är tillräckligt stor för att få in alla grejor (10x8m scenyta, 6m takhöjd). Sen är det ju överlägset kul när merparten av publiken gillar 70-tals KISS.

KAS: Ungefär hur många gig har ni hunnit med sedan starten '95-'96?

SG: Inte mer än ett tjugotal

BLISS

KAS: Vad tycker du om de andra svenska coverbanden? ("Kyss", "Kiss Of Thunder" etc)

SG: Kiss Of Thunder har haft ungefär samma approach till Alive-eran som vi har till Destroyer-eran, och dom är ohyggligt bra (tack för inspirationen, Matz, Mats, Håkan och Danne).

Kyss, å andra sidan, förbryllar mig lite. De är ju duktiga musiker! Varför då gå ut och göra någonting så half-assed? Ace med stratta, buttericksdräkter, felplankade arr, 80's metal-attityd, mixa låtar från olika perioder hejvilt osv, njae... not for me!

KAS: Både Kyss och Kiss Of Thunder har släppt livealbum med KISS låtar, kan vi vänta oss något liknande från er?

SG: Det är högst osannolikt. KISS Alive! finns ju redan. Däremot håller vi på och skriver eget material i sann KISS 70-talsanda. Det är inte omöjligt att vi gör en platta, som blir som VI hade önskat att Psycho Circus lät. Men det är bara funderingar...

Peter IsakssonKAS: Hur ser i övrigt era framtidsplaner ut?

SG: Det finns en del idéer, men det är inte klart om dom kan sjösättas än. Vi hoppas kunna göra några "stora" gig, där vi får med hela scenografin. Vi har faktiskt hittills aldrig spelat i varken Stockholm, Göteborg eller Malmö.

KAS: Till sist en lite udda fråga, tror du det är möjligt att starta ett KISS coverband utan smink och ändå ha en seriös framtoning?

SG: Jag vet inte hur "seriös framtoning" jag tycker att man kan ha som tributeband överhuvudtaget, BLISS är seriöst endast i den bemärkelsen att vi anstränger oss hårt för att göra en så bra och trovärdig 70-tals KISS imitation som möjligt. Sedan har vi väl inga ambitioner att bli "The mothafucking hottest tribute band in the world" eller att vinna Nobels fredspris ;-), vi gör det helt enkelt för upplevelsen, och för att vi älskar KISS. Däremot så tycker jag att vad man än gör, så är det värt respekt om det utförs med kärlek, pondus och övertygelse. Personligen så skulle jag få en kick av ett "vanligt" pubband som spelade Love Her All I Can, All The Way, Mainline, Rocket Ride och andra KISS obskyriteter, om dom gjorde det bra!


Vill man boka BLISS för en spelning är det bara att surfa in på deras hemsida (adressen nedan) och skicka ett mail, för vidare diskussion!

http://home.interact.se/~w100417/

 

 

Skapad av Stefan Cedervall © 1999