De DVD brander inbouwen

Voor het laatst bijgewerkt: 11.03.2006

Deze website kan het beste worden gelezen bij een schermresolutie van 1024 x 768 pixels, standaard voor 17" monitoren


 

Hardware

 

Zelfbouw

 

Het moederbord

 

De processor

 

De kabels in de kast

 

De inbouw van kaarten

 

De video kaart

 

De geluidskaart

 

Het RAM

geheugen

 

De harde schijf inbouwen en installeren

 

De installatie van een tweede harde schijf

 

Harde schijf partitioneren

 

DVD-ROM installeren

 

DVD-brander installeren

 

 

 

Installatie voorbereiden

 

Je hebt IDE branders en SCSI branders maar aangezien het SCSI gebeuren meestal

alleen in het bedrijfsleven gebruikt wordt zijn ze meestal ook duurder. Daarom wordt dit

type brander hier niet besproken.

 

Dan heb je ook interne en externe branders. Een externe kan buiten de computer geplaatst worden en heeft een eigen stroomvoorziening. Dat is handig als de computer al te veel belast is door andere ingebouwde of aangesloten apparatuur.

 

Maak voor de veiligheid eerst een back-up van de gegevens die je zeker niet wilt verliezen.

 

Een interne DVD-brander installeren

 

Schakel de computer uit en trek de stekker uit het stopcontact. Schroef de kast open en

vergeet vooral niet om eventuele statische elektriciteit van jezelf aan de centrale

verwarming te ontladen of aan een blank deel van de computerkast. Zoek op het moederbord de IDE aansluiting. De harde schijf zit in de regel aan de primaire IDE aansluiting en de DVD-ROM speler heeft zelf een kabel naar de secundaire aansluiting. Is dit het geval dan kan de DVD-brander samen met de DVD-speler op de secundaire aansluiting.

Schrijven van DVD’s

 

Instellen en aansluiten

 

Controleer of de jumpers aan de achterzijde van de CD-brander in de master-stand staan.

 

Als je de DVD-ROM speler blijft gebruiken stel dan zijn instelling in als slave. Bouw nu alles weer in, sluit de grijze datakabel aan en let er op dat de kabel zo zit dat de rode streep op de datakabel naar de aansluiting van de voedingskabel wijst. Sommige kabels zijn namelijk niet voorzien van een beveiliging tegen verkeerd aansluiten.

 

Sluit vervolgens de kabel op de voedingsconnector aan. Als er een audiokabeltje bij de DVD-brander is meegeleverd en je geluidskaart heeft een vrije aansluiting, sluit dan het kabeltje aan. Is er geen ruimte meer over, dan moet je kiezen of je de CD-ROM speler of de CD-brander wilt gebruiken als audiospeler. Sluit nu de computer en kijk of alles goed werkt. Sluit daarna de kast en vergeet vooral niet om eerst de stroom uit te schakelen).

 

Schrijven van DVD’s

 

Een externe CD-brander installeren via de parallelle poort of via een USB-Aansluiting

 

Voor maximale prestaties van uw DVD-brander via de parallelle poort is het zaak dat je de instelling voor de poort in de BIOS (‘Basic Input/Output System’, een onderdeel van het besturingssysteem van de computer) op EPP(Enhanced Parallel Port) zet.

 

Die instelling kun je maken door je pc opnieuw te starten en als je de melding ‘Press Del for

BIOS settings’ ziet verschijnen drukt u op de delete toets en kom je daarmee in de BIOS-

setup. Let op, want sommige computers vragen of u een andere toets wilt indrukken. Als dit voor jou de eerste keer is dat je in de BIOS iets verandert laat je dan helpen door iemand die hier ervaring mee heeft, anders zou het wel eens verkeerd kunnen gaan en dan zijn we verder van huis. Je vind de parallelle poort instellingen in het menu “Integrated Peripherals”. Zorg er voor dat de instellingen op EPP terechtkomt. In sommige computerconfiguraties kan alleen voor een EPP/ECP-instelling gekozen worden en dan kiezen we die.

 

Kabels aansluiten

 

Nu eerst de computer uitzetten en dan de kabel van de externe DVD-brander op de parallelle

poort aansluiten. Het handigst is om de DVD-rwbrander boven op de pc-kast te zetten. Hebt

je een printer op je computer aangesloten, maak dan die aansluiting los en steek de stekker achter in de CD-rwbrander. Sluit de bij de DVD-rwbrander geleverde kabel aan op de parallelle poort van je computer. Als er een audiokabel is meegeleverd kun je daarmee de CD-rwbrander aan de ingang van je geluidskaart koppelen om zo audio CD’s af te kunnen spelen.

 

Dan nu nog de software installeren

 

Zet de computer aan en installeer de bij de DVD-rwbrander geleverde drivers. Test je nieuwe aanwinst door er een CD-ROM in te stoppen en controleer of die gelezen kan worden. Probeer ook een audio CD af te spelen en voor een laatste controle plaats je u een DVD-rw of een CD-rw schijf waarop je een bestand wegschrijft. Als uw DVD-rwbrander dat bestand kan lezen en verwijderen is de aansluiting en installatie van uw DVD-brander geslaagd.

 

Als je PC de DVD-rwbrander niet herkent, controleer je alle aansluitingen en instellingen. Je kunt ook kijken in Start - Instellingen -  Configuratiescherm en klik daar op Systeem en zoek daar het tabblad Apparaatbeheer op. Als het symbool voor je nieuwe brander is voorzien van een geel rondje met uitroepteken dan bestaat er wellicht een conflict met de hardware. Start dan de Hardware-Probleemoplosser vanuit de Windows helpfunctie, meestal de F1-toets, anders via de menubalk, en volg de aanwijzigingen. Lukt het dan nog niet, bel dan de supportlijn van de leverancier van uw DVD-rwbrander of ga naar de PC winkel waar u hem heeft gekocht.

 

Verschillen in CD’s en DVD’s

 

De hoeveel informatie die op een CD geschreven kan worden is verschillend en het gaat van 74min/650mb tot 90min/800mb maar pas op, bij de grote capaciteiten komen sommige branders in de problemen dus ga tevoren na wat je speler/brander kan voor u uw schijfjes koopt.

 

Ook varieert de snelheid waarop gebrand en gelezen kan worden. Dit is afhankelijk van uw speler/brander. Het gaat van 1x 2x oude branders naar een snelheid van 52x voor moderne branders.

 

Schrijven van CD en DVD’s

 

De CD-ReWritable’s kunnen ook van verschillende snelheden zijn. Koop dus CD-schijfjes met een snelheid die je DVD brander/lezer aan kan.

 

Bij de DVD´s zijn er ook diverse mogelijkheden.

 

Op een DVD past theoretisch 4,7 GB aan gegevens. In de praktijk gaat er 4,38 GB op; de overige ruimte is nodig voor het bestandsysteem. Je kunt je brander gebruiken voor het maken van grote back-ups, bijvoorbeeld van je harde schijf. Ook kun je film materiaal op een dvd branden omdat daarvoor een grote capaciteit nodig is.

 

De nieuwste dvd-branders kunnen op 4 speed eenmalig beschrijfbare DVD’s branden. Enkele branders kunnen ook herschrijfbare DVD’s op viervoudige snelheid branden maar de meeste doen dit op 2 of op 2,4 speed. Dit lijkt erg laag maar de snelheden worden hier met een andere maat aangegeven. De enkelvoudige snelheid van een DVD is ongeveer 1380 kBps (kilobytes per seconde) en bij een CD 150 kBps, dus een DVD is bij enkelvoudige snelheid ruim negenmaal sneller dan een CD.

 

Er zijn voor het beschrijven van DVD’s drie standaarden: DVD -ram, DVD -rw en DVD -r, DVD +rw en DVD +r.

De laatste komen voor uit de Alliance die bestaat uit enkele grote bedrijven als HP, Philips, Ricoh, Dell en Sony. Wat uiteindelijk de toekomstige standaard wordt is nog steeds niet duidelijk. Met beide standaarden kun je 4,38 GB op een schijfje branden. Er zijn nu ook de zogenaamde “dual drives” waarmee je met beide standaards kunt branden.

De software

 

Bij iedere DVD-brander wordt software bij geleverd. Deze is meestal voldoende voor back-ups te maken en een kopie te maken van je gegevens. Maar als je een DVD van je videofilms wil maken dan moet er uitgebreidere software worden gebruikt dus let op bij de aanschaf of dat mogelijk is, anders is een uitgebreid pakket nodig.

 

Wat kan ik zoal met een DVD-brander

 

Je kunt daarmee bijvoorbeeld je eigen films op DVD zetten.

 

Met een DVD-brander kun je je eigen video-opnames op een DVD branden en vervolgens in de DVD-speler in de huiskamer afspelen. Hiervoor moet je echter enkele voorbereidingen treffen. Om de video van je digitale camcorder naar je computer over te zetten heb je bijvoorbeeld een firewire-ingang nodig. Er zijn speciale video-bewerkingspakketten te koop met een pci-kaart met firewire-ingang. Wil je beeldmateriaal van een analoge camcorder op DVD zetten, dan heb je ook een analoge video-ingang nodig. Daarvoor is bijvoorbeeld een tv-kaart geschikt.

 

Om je beeldmateriaal te bewerken heb je speciale videobewerkingssoftware nodig. Zo kun je met software als Pinnacle Studio 9 of Ulead Videostudio 7 de video monteren en effecten en titels toevoegen.

 

Brand met beleid (geldt zowel voor DVD als voor CD)

 

Het zelf branden van een CD-r of CD-rw vergt enig beleid. Het begint allemaal met het selecteren van de data, audio-, video-, foto- of andere bestanden die op de CD moeten komen.

 

Bij voorkeur wordt hiervoor een speciale map op de harde schijf aangemaakt. Dat houdt het

geheel overzichtelijk en maakt de kans op het vergeten van bestanden kleiner. Controleer

ook of de hoeveelheid data wel op de CD-r/rw-schijf past. Dat kan de brand-software gemakkelijk controleren. De doorsnee IDE harddisk is snel genoeg voor het branden met een snelheid van 2, 4 of 6 maal (dit is nu veel sneller geworden tot 52x).

 

Schrijven van CD en DVD’s

 

Fragmentatie van de bestanden en programma’s die op de achtergrond draaien en plotseling de harde schijf benaderen kunnen echter het branden verzieken. Zorg voor een gedefragmenteerde harde schijf en schakel alle onnodige achtergrond-utilities tijdens het branden uit. Dit geldt zeker voor de wat oudere

computers en branders. Kies het juiste type data, geef de schijf een goed herkenbare naam en laat de wizard zijn werk doen. Maak een hoesje en een index met de grafische en tekstsoftware met behulp van het brandprogramma.

 

Buffer UnderRun

 

Een vervelende onderbreking van een brandsessie is de foutmelding Buffer UnderRun. Dat

betekent dat de databron (harddisk, andere CD-speler) de gegevensstroom te traag levert of

dat iets anders deze gegevensstroom onderbroken heeft. Deze fout komt eerder voor bij hogere brandsnelheden en is te voorkomen door een lagere brandsnelheid te kiezen.

 

Dit probleem komt eigelijk met de nieuwste branders die daarvoor een beveiliging hebben niet meer voor.

 

Stotterende audio

 

Het stotteren of zelfs stokken van een Audio-CD kan op drie oorzaken berusten.

 

1. bij het schrijven wisselt het tempo van optekenen, dat wil zeggen dat de audiotrack(s) niet steeds met dezelfde snelheid werden weggeschreven;

 

2. het probleem zit in de snelheid van het digitaal uitlezen (grabben) van de bron-CD;

 

3. het laten omrekenen van het ene audioformaat naar het andere (bijvoorbeeld MP3 naar WAV) tijdens het wegschrijven. Beter eerst omrekenen en dan pas wegschrijven.

 

Ook is het soms verstandig om de schrijfsnelheid te verlagen.

 

Downloads

Frontpage 2003 NL

 

Microsoft Office 2003 NL

 

PowerQuest Drive Image 2002

 

PowerQuest Partition Magic 8.01

 

Service Pack 2 NL

 

Windows XP Pro SP1 NL

 

Windows XP Pro SP2 SP

 

Windows XP update patch

 

WinZip 9.0

Software

AVG Free Edition

Hitman Pro 2

Filezilla (gratis FTP programa)

Firefox 5.1 NL

Gsplit

Incredimail NL

LogMeIn

MSN Messenger 7.5 NL

Printscreen

Xstreamradio

 

 

Terug naar het begin