[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Oι Xρήσεις της Πυρηνικής και οι Συνέπειές της] > [Εισαγωγή]

(Εισαγωγή)

Tη φετινή σχολική χρονιά (1995-96) για πρώτη φορά το σχολείο μας ανέλαβε στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ένα πρόγραμμα με θέμα: “Οι Χρήσεις της Πυρηνικής Ενέργειας και οι Συνέπειές της”.

Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε πολλούς τομείς στους οποίους εργάστηκαν περίπου 50 μαθητές, αφού χωρίστηκαν στις ανάλογες ομάδες εργασίας. Οι ομάδες αυτές δούλεψαν και μεμονωμένα και σε συνεργασία μεταξύ τους (άλλωστε ένας μαθητής μπορεί να συμμετείχε σε δύο ή και τρεις ομάδες) ώσπου όλη η προσπάθεια κατέληξε σ’ αυτό που ονομάσαμε: “Αντιπυρηνική Εβδομάδα” και που πραγματοποιήθηκε από 27/2 έως 1/3/1996 στο σχολείο μας.

Τις δύο πρώτες ημέρες προβλήθηκε στην αίθουσα του Χημείου, χωριστά για κάθε ένα από τα 14 τμήματα, μια βιντεοταινία από ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης για τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια, μαγνητοσκοπημένη και χρονικά περιορισμένη από μαθητή του σχολείου μας.

Στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, τα παιδιά της θεατρικής ομάδας παρουσίασαν το μονόπρακτο που έγραψαν ως αφιέρωμα στα θύματα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Έπειτα, ο ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, δρ. Ανδρέας Θεοφίλου, μίλησε στους μαθητές και τους καθηγητές για τα πυρηνικά όπλα και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 1 Μαρτίου, έγινε η βασική εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Ομάδας. Η εκδήλωση αυτή περιείχε επτά κείμενα γραμμένα από τους ίδιους τους μαθητές, αφού προηγουμένως είχαν μελετήσει βιβλία ή άρθρα σχετικά με το θέμα που είχαν επιλέξει. Επίσης διαβάστηκαν και άλλα τρία κείμενα επωνύμων συγγραφέων. Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης κατείχε και η μουσική. Από τα εννέα συνολικά κομμάτια που ακούστηκαν, τα τρία ήταν σε σύνθεση και στίχους των μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας και είχαν γραφτεί ειδικά γι’ αυτήν την εκδήλωση. Σ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης των κειμένων και των τραγουδιών προβάλλονταν slides καθώς και διαφάνειες με το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Παράλληλα στην αίθουσα εκδηλώσεων υπήρχε έκθεση, η οποία περιείχε πρωτότυπα ζωγραφικά έργα μαθητών έκθεση του φωτογραφικού υλικού που συνέλεξαν μαθητές και χώρισαν κατά τα εξής θέματα: Χιροσίμα-Ναγκασάκι, πυρηνικά εργοστάσια και αντιδραστήρες, Τσερνομπίλ, Greenpeace και Μουρουρόα. Στην είσοδο και στην αυλή του σχολείου είχαν αναρτηθεί τρία πανό με αντιπυρηνικά συνθήματα.

Ακόμα πρέπει να πούμε ότι για να καταλήξουμε στην τελική μορφή της εκδήλωσης αναγκαστήκαμε να αποκλείσουμε από την παρουσίαση εργασίες μαθητών για πολλούς λόγους όπως πρακτικές δυσκολίες, κυρίως όμως λόγω χρόνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσφορά τους για την περιβαλλοντική ομάδα δεν ήταν χρήσιμη.

Τελειώνοντας, πρέπει να προσθέσουμε ότι και η καταγραφή σε Η/Υ των κειμένων του παρόντος τεύχους, είναι βέβαια δουλειά μαθητών της ομάδας Π.Ε.

Ξεκινώντας είχαμε υψηλούς στόχους που δεν τους φτάσαμε όλους, ίσως όμως και να ξεπεράσαμε κάποιους. Γιατί αυτό που θα μείνει σαν ένα απ’ τα ομορφότερα μαθήματα που πήραμε όλοι μας σ’ αυτό το σχολείο είναι ότι η ομαδική και ανιδιοτελής δουλειά δεν μπορεί παρά να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Πραγματικά η συνεργασία όπου κανείς δεν επιδιώκει την ατομική του προβολή κι όλοι δουλεύουν κάνοντας o,τι μπορούν για τον κοινό σκοπό, απέδειξε ότι έτσι κανείς κερδίζει ουσιαστικά αποκτώντας και εμπειρίες και γνώσεις και τελικά ηθική ικανοποίηση.

,Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας
,Ελένη Γαλενιανού
Βιργινία Φωτιάδου

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Oι Xρήσεις της Πυρηνικής και οι Συνέπειές της] > [Εισαγωγή]