[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Oι Xρήσεις της Πυρηνικής και οι Συνέπειές της] > [Η κoινωνική ευθύνη στο πρόβλημα της Χρήσης της Πυρινικής Ενέργειας]

(Η κοινωνική ευθύνη στο πρόβλημα της χρήσης,
της πυρηνικής ενέργειας)

O άνθρωπος διαθέτει το νου, το καλύτερο όπλο για να βελτιώσει τη ζωή του και να κατακτήσει, να “κατακυριεύσει” τη γη. Μ’ αυτή τη μεγαλειώδη δύναμη του νου μπορεί να κάνει Θαύματα, αλλά μπορεί και να σκορπίσει τον όλεθρο, αν δεν την αξιοποιήσει σωστά. Γι’ αυτό παράλληλα πρέπει να έχει αναπτύξει την ευθύνη, για να μπορεί να ελέγχει τη δύναμη του νου και να την κατευθύνει για την καταξίωση και την ευημερία του. Η ευθύνη κατοχυρώνει την ελευθερία του ανθρώπου, γιατί αν δεν υπήρχε, εύκολα ο ίδιος θα μπορούσε να γίνει Θύμα των τυφλών δυνάμεων που ενεδρεύουν στα άδυτα του μυαλού του.

Παρόλο που τις προηγούμενες εποχές η ευθύνη είχε μεγάλη σημασία για τα άτομα και τις κοινωνίες, στις μέρες μας δεν επικρατεί η ίδια κατάσταση. 0 συνδυασμός τεχνικής επιστήμης και φυσικής που οδήγησε στην εφεύρεση των πυρηνικών οπλών και στη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δράσης, απέδειξε στο σημερινό άνθρωπο πως δεν μπορεί να βλέπει την ανάπτυξη της πυρηνικής φυσικής μόνο από την αισιόδοξη πλευρά. Ωστόσο το πνεύμα των επιστημόνων έχει αλλάξει ριζικά. Αυτό που υπολογίζουν είναι η πρόοδος της πυρηνικής φυσικής προς όφελος των ισχυρών και όχι της ανθρωπότητας. Γι’αυτό και οδηγούνται σε πεtράματα ακόμα και πάνω σε ανθρώπους αδιαφορώντας αν τους καταστρέφουν βιολογικά ή όχι, ενώ για τις πράξεις τους αυτές δεν λογοδοτούν σε κανένα (π.χ. οι πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας).

Ταυτόχρονα, κατασκευάζουν πυρετωδώς καταστρεπτικούς εξοπλισμούς για να ικανοποιήσουν οι ίδιοι τα οικονομικά τους συμφέροντα χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν οδηγούν την ανθρωπότητα σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα από το οποίο δεν θα γλιτώσεt κανείς και τίποτα. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό αποτελεί η εφεύρεση της βόμβας νετρονίου από έναν φοιτητή που δεν είχε την ικανότητα να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες του έργου του.

Όμως και τα ίδια τα άτομα δεν έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης για το τι μπορεί να επακολουθήσει από την κακή χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Απόδειξη αποτελεί η υπερβολική αδιαφορία και απάθεια των ανθρώπων για τα φαινόμενα πυρηνικών δοκιμών, αφού πιο μεγάλη σημασία έχει γι’ αυτούς ο καταναλωτισμός και η διασκέδαση μέσα από τα προϊόντα μαζικής υποκουλτούρας. Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που επιδοκιμάζει και ενθαρρύνει τους ισχυρούς να συνεχίζουν αυτές τις ενέργειες. αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα αυτά είναι κυρίως χαμηλού πνευματικού επιπέδου με αποτέλεσμα πέφτοντας θύματα της παραπληροφόρησης να φανατίζονται και να προσκολλούνταt τυφλά σε ιδέες που είναι δύσκολο να ανατραπούν.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το άτομο δεν έχει συναίσθηση του τι μπορεί να προκαλέσει η πυρηνική ενέργεια τόσο στον ίδιο όσο και στο φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό πρέπει μέσα από την παιδεία και τη συνεχή μόρφωση και ενημέρωση να ξεπεράσει τις αναστολές που το εμποδίζουν να δει τις ευθύνες του. Τότε μόνο Θα μπορέσει να προχωρήσει ο κόσμος μας στην ανοδική πορεία του προς την πρόοδο και ο άνθρωπος θα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα επιτεύγματά του.

MANΩΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Oι Xρήσεις της Πυρηνικής και οι Συνέπειές της] > [Η κoινωνική ευθύνη στο πρόβλημα της Χρήσης της Πυρινικής Ενέργειας]