[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Προσεγγίσεις στο πρόβλημα του ρατσισμού] > [Επίσκεψη στους Κούρδους πρόσφυγες στον Άγιο Ανδρέα Αττικής]

(Επίσκεψη στους Κούρδους πρόσφυγες στον Άγιο Ανδρέα Αττικής)

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τη γιορτή της αγάπης, επισκεφθήκαμε τον κουρδικό καταυλισμό στις κατασκηνώσεις του Υπ. Παιδείας στον Αγ. Ανδρέα Αττtκής. Πήγαμε να τους δώσουμε τρόφιμα, ρούχα, τετράδια και μολύβια που είχαν συγκεντρώσει οι μαθητές του σχολείου. όταν φθάσαμε, μας υποδέχτηκαν όπως ένας οικοδεσπότης, με βαθύτατο αίσθημα φιλοξενίας παρόλη τη δύσκολη κατάστασή τους. Ήταν καλοσυνάτοι παρόλο τον πόνο και τη δυστυχία, τη δυστυχία και τον πόνο που δεν αντιλαμβανόμαστε πίσω από τη ζεστασιά και την ασφάλεια του σπιτιού μας. Ήδη είχαν δεχτεί αρκετά σημαντική βοήθεια και σε ρούχα και σε τρόφιμα και οι αρχικές ανάγκες είχαν καλυφθεί. H δική μας βοήθεια έγινε δεκτή με λιγότερο ενθουσιασμό απ’ ο,τι περιμέναμε όχι γιατί είχαν αγνωμοσύνη ή μικρή ανάγκη. Περισσότερο τους απασχολούσε η νομιμοποίησή τους και μονιμοποίηση της παραμονής τους στην Ελλάδα που τη Θεωρούσαν Γη της Επαγγελίας ύστερα από το Γολγοθά του Κουρδιστάν και τα καθημερινά εγκλήματα των Τούρκων εις βάρος τους. Η κυβέρνηση Όμως εφαρμόζοντας νόμο του 1991, που είχε αποσπάσει τα συγχαρητήρια του Λεπέν, δεν παραχωρεί πολιτικό άσυλο παρά τη Συνθήκη της Γενεύης (1952), ώστε να μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα μας. Αρκείται μόνο να τους “στριμώξει” σε μια παιδική Θερινή κατασκήνωση 500 Θέσεων, όταν οι Πρόσφυγες, όπως μας είπαν οι ίδιοι, αριθμούν περί τις 100 οικογένειες και περίπου τα 1300 άτομα. Αρκείται σε ένα προσωρινό βόλεμα μέχρι το Μάιο, οπότε προτίθεται να τους απελάσει και να τους στείλει ξανά στην Τουρκία αναγκάζοντάς τους σε νέους διωγμούς και ταλαιπωρίες. Τη δυστυχία που ζωγραφίζεται στα πρόσωπά τους έρχονται να διασκεδάσουν οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που έχουν το προνόμιο να αντιδρούν τόσο ανέμελα στην τραγικότητα του κινδύνου να γυρίσουν πίσω. Στο Κουρδιστάν επιθέσεις και βιαιοπραγίες γειτονικών κρατών, σφαγές αμάχων. βομβαρδισμοί και καταστροφές 4300 χωριών, εθνικά κόμματα που υποκινούνται από ξένες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ιράν, Ιράκ, Τουρκία) και αποκλεισμός από τον ΟΗΕ. Στην Τουρκία και στο Ιράκ διώκονται, φυλακίζονται και βασανίζονται ή δολοφονούνται Κούρδοι πολίτες και πολιτικοί λόγω των φρονημάτων και της εθνότητας τους που φθάνουν τους 30.000, ενώ 6 βουλευτές είναι φυλακισμένοι.

Η παραμονή τους στις κατασκηνώσεις είναι μια προσωρινή ανάπαυλα προς ένα αβέβαιο μέλλον. Το παρόν Όμως δεν είναι διόλου ενθαρρυντικό. Ζουν σε αντίσκηνα σε περίοδο χειμώνα, υπάρχει μία μόνο τηλεόραση να καλύπτει τις ανάγκες τους σε ενημέρωση που είναι αρκετά ακριβής στα δρώμενα στην Ελλάδα και τον κόσμο, παρόλο που έχουν πρόβλημα στην κατανόηση της ελληνικής γλώσσας. Τα παιδιά τους δεν πάνε σχολείο και δεν αξιοποιείται παραγωγικά ο χρόνος τους, ενώ οι ίδιοι δεν εργάζονται, γιατί δεν έχουν άδεια εργασίας, μολονότι έχουν πτυχία πανεπιστημιακών σχολών ανάμεσά τους υπάρχουν δικηγόροι, πολ. μηχανικοί κ.α. και γνωρίζουν Αγγλικά.

Οι Κούρδοι ήρθαν στη χώρα μας άλλοι πριν από έξι, άλλοι πριν από τρεις μήνες μέσω Τουρκίας και έχουν άδεια παραμονής έως το Μάιο του ‘97. Στις εκκλήσεις τους για βοήθεια οι πολίτες ανταποκρίθηκαν άμεσα και με μεγάλη συμμετοχή. Οι ίδιοι προσδοκούν απεγνωσμένα την παροχή πολιτικού ασύλου.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Προσεγγίσεις στο πρόβλημα του ρατσισμού] > [Επίσκεψη στους Κούρδους πρόσφυγες στον Άγιο Ανδρέα Αττικής]