Make your own free website on Tripod.com

TURISTICKA PONUDA OPĆINE FOČA -USTIKOLINA

TURISTICKA PONUDA OPĆINE PALE -PRAČA

TURISTICKA PONUDA OPCINE GORAZDE

Gorazde je glavni grad u Bosansko podrinjskom Kantonu župani i obiluje veoma lijepim krajolicima koje je podarila priroda .

Kroz centralni dio grada proticer rijeka Drina na cijim je obalam uradzeno nekoliko lijepih plaza i pravi su mamac za mnogobrojne kupace.

Ljepotica Drina privaci i mnogobroje kajakase, veslace, ribolovce. Svake godine Kajakaski klub ugoscuje po nekoliko klubova iz BiH i inozemstva, a 1997. godine na Drini je odrzano i i Drzavno prvenstvo BiH u kajaku na divljim vodama. Rijeka drina obiluje i bogatim ribljim fondom i pravi je ugodzaj za ribolovce. Cuvena je drinsak mladica i u vise navrata ribolovci su priustili sebi da ovog ljeta izvuku mladicu tesku i do desetak kilograma.

Turisticki ured Opcinske turisticke zajednice Gorazde ce Vam pruziti nezaboravan ugodjaj na splavu od Ustikoline do Gorazda.

Splav prolazi kroz netaknute dijelove prirode, a gosti po svojoj zelji mogu splav zaustaviti n svakom lokalitetu koji im odgovara, biti posluzeni kvalitetnim domacim jelima i picima ili po narudzbi. Iskusni splavari Vam gora n avedeni nesvakidasnji ugodzaj.

Brdsko planinska uzvisenja, sto okruzujeu rijeku Drinu od susjednih opcina Foce, Cajnica, Visegrad, Pale i Rogatica, obrasla su raznovrsnim listopadnim i zimzleneim drvecem. Ta su prostranstva bogata svim vrstama divljaci i pravi su ugodzaj za lovce.

Općina goražde ima nekoliko izvorišta termalne vode, a Bogušići su omiljeno mjesto Goraždana (udaljeno desetak kilometara od Gorazda.

Goražde i njegova okolina imaju dosta vrijednih spomenika iz daljnje prošlosti, a a narocito stecaka koji su locirani oko vecih naselja. Iz novije historije, svakako, nezaobilazan je "most ispod mosta" u centru grada, koji je sagradzen u najvecem jeku ratnih razaranja Gorazda. To je veliko gorazdansko "čudo" koje je spasilo na stotine zivota.

Desetak metara od obale rijeke Drine u naselju Vitkovici, nalazi se savremeni motel "Azot". U prelijepom ambijentu pruza Vam bogat izbor bosanskih i nacionalnih jela, a tu su i bazeni namjenjeni svim uzrastima.

Nogometno igralište, sportske sale u Osnovnoj skoli pruzaju Vam izvanredne uslove da kvalitetno obavite pripreme, a da nemorate preci 100 metara od motela u kojem ste smjesteni.

Vitkovici su postali omiljeno mjesto FK "Sarajevo" iz Sarajeva.

Gradska dvorana "Mirsad Hurić" pruza izvaredne uslove za pripremu svih sportskih ekipa, a uz lijepu obalu rijeke Drine nalazi se staza setaliste u duzini od desetak kilometatra.

Mnogobrojne ljetne bastre, restorani i diskoteke, nedaleko od ljepotice Drine, pruzaju Vam kompletan ugodzaj.


TURISTICKA PONUDA OPĆINE FOČA -USTIKOLINA

Ustikolina i njeno šire podrucije imaju na turističkih resursa koji nisu u punoj mjeri prezentirani široj javnosti.

Brdsko planinsko područije općine izuzetno je bogato prirodnim bogatstvima od značaja za turizam. Proplanci na planinskim uzvišenjima su prave vazdušne banje, a mineralna voda na Jabuci, nadaleko čuvena, je pravo osvjezenje za mnogobrojne posjetioce koji tu navrate, a za lovce pravi raj na lov svih vrsta divljči i zvijeri.

Drina i kolina i Kosovska rijeka izuzetno su bogate svim vrstama riječnih riba, te je svakog vikenda, kada je sezona lova, po nekoliko desetina sportskih ribolovaca na ovim rijekama. Najatraktivnije je svakako, ponuda splavarenje Srinom od Ustikoline do Gorazda, za koje vlada veliko intresovanje kod domaćih i stranih turista.

Na širem lokalitetu općine nalaze se i mnogobrojni spomenici od izuzetnog značaja. Po po dolazku Turske na ove prostor u centru Ustikoline, u razdoblju od 1463. do 1466. godine sagradzena je Turhan Emina-bega dzamija, najstarija u Bosni i Hercegovini, koja je minulog rata do temelja porušena.


TURISTICKA PONUDA OPĆINE PALE -PRAČA

Lijepa i pitoma sela u podnožiju okolnih brda, na lijevoj i desnoj strani rijeke Prače, izuzetnos su povoljne za seotski turizam koji je tek začetku. Rijeka Prača bogata je plemenitom pastrmkom i pravi je užitak za sportske ribolovce. Da bise unaprijedio i očuvao riblji fond svake godine vrši se poribljavanje mlađi.

Brtska područja, obrasla gustom listopadnom šumom, pruža pravi ugođaj lovcima na sve vrste divljači koji ima u izobilju.

Mineralna voda Toplik je omiljeno izletište Sarajlija i drugih koji u vrijeme vikenda tu kampuju, a dosta ih tu provede i godišnjih odmor, a u bliskoj budućnosti, kako je programirano turističkih turističkom razvojem, na tom lokalitetu graditi će se motel i još neki turistički objekat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optimizirano za rezoluciju 1024x768 Designed by Drinex Computers