Make your own free website on Tripod.com

Богомил БОНЕВ: “Необходимо е да преодолеем страха, който владее държавата”

С генерал Бонев, специално за НИЕ, разговаря Цветелина Узунова

- Господин Бонев, нека започнем с една актуална тема, която, предполагам, все още силно Ви вълнува – престъпността. Стреляха по полицаи във Варна, имаше взривове в Русе… Според някои, така наречените “мутри” отново излизат на бял свят. Вярно ли е?

Техният бизнес беше пресечен преди няколко години. Сега наистина излизат наяве отново, защото МВР не работи така, че да ги респектира достатъчно. Разбира се, за да се противодейства успешно на престъпността, усилията на Вътрешното министерство не са достатъчни. Трябва да има присъди. При мен, като министър на вътрешните работи, проблем беше това, че Прокуратурата, в стремежа си да доказва на всяка цена, колко важна е нейната независимост, доведе нещата до положение от нея да не зависи нищо. Министерството беше оставено само да респектира бандитите, които толкова се бяха развилнени при Виденов. Тогава изпълнихме това обещание в програмата на СДС – да намалим престъпността поне до поносими за обществото размери.

- Добре, след като сте постигнали този успех, защо бяхте отстранен? Измина повече от година след уволнението Ви, обяснихте ли си, защо стана така?
Основната причина е, че премиерът Костов сляпо следва инструкциите от книгата на Макиавели “Владетелят”: “Не управлявавй никога с тези, с които си взел властта, защото никога не можеш да ги възнаградиш толкова, колкото те очакват за заслугите си”. Той така и не разбра, че ние работихме за една идея и за чисто име. Според мен, точно тогава премиерът започна да изгражда режима на лична власт. А един независим министър на вътрешните работи беше пречка.

- Възприемате ли се като “голямата заплаха за Костов”, както писа един всекидневник?

Аз не, опасявам се обаче, че той има такова усещане. Заедно с онези партии, с които имаме близки платформи, можем да мобилизираме тази част от десния електорат, която е загубена за СДС – хората, които не биха гласували и за левицата. От тази гледна точка, ние бихме могли да бъдем повече спасение за СДС, отколкото заплаха. Недоумяваме обаче, защо партии с дясна платформа са заплаха, а в същото време един Александър Томов, който многократно е предавал и леви, и десни, е фаворит на Костов за коалиционен партньор?! Очевидно е, че облагите, с които е купена Евролевицата, превръщат Томов в по-голям седесар и от Костов. Тук не става въпрос само за власт, а за пари. За много пари. Ние не искаме облаги от СДС. Искаме да възстановим онзи път, по който страната тръгна през 97-ма година и после спря. Опасявам се, че в Западна Европа не знаят, какво става в страната ни. Не знаят, че върви процес на реставрация на тоталитарната държава. Признаците са много - пълното подчинение на държавните електронни медии, опитът да се сложи човек с политическа поръчка за ръководител на Националното радио. Да не говорим, какъв страх владее структурите вътре в самия СДС. Този процес на запушване устата на опонентите върви и в частните медии, чрез заплаха от икономическа репресия. Този страх, който се връща в обществото, не е само от “мутрите”, той е и страх от държавата. А това е един друг принцип, заимстван от Макиавели: “Между варианта “да управляваш и да те обичат” и този “да управляваш и да се страхуват от тебе” – избери втория”.

Много от десните формации у нас смятат, че се извършва реставрация на тоталитарната държава и ние ще направим всичко възможно Европа да разбере това – чрез срещи с дипломати и информиране на европейските институции. Ще посочим, разбира си, и конкретни факти.

- Нека поговорим за Вашата Гражданска партия за България – какви са структурите и, колко са членовете?

През декември бяха 46 клуба, сега вече имаме повече от сто в цялата страна. В много градове попаднахме на качествени хора. Например Плевен, цялата Смолянска област, Бургас, Варна. В по-малките населени места търсим неформалните лидери, безспорно приетите за авторитети хора по места. Напоследък обаче, по-бързо се развиват клубовете ни в големите градове – Пловдив, Русе.

- Какво казвате на хората, с които се срещате при обиколките си?

Обяснявам им, какви са били мотивите на хора като мен и Асен Сираков да се занимават с политика. Защото, ако нещата вървяха добре, никога не бихме помислили да правим това. Голяма част от бизнесмените, които ни повярваха, имат същата нагласа.

- Кое е основното в платформата Ви?

Основното е, че тежките социални проблеми, за които СДС някак си се страхува да говори (може би, защото си въобразява, че това е тема на левицата), та тези социални проблеми могат да се решат чрез насърчаване на частната инициатива. Ние сме предвидили конкретни мерки, които в кратък срок ще подобрят бизнес-средата у нас. Тези мерки не бяха взети от СДС, странно защо. Аргументът, че първо трябва да имаме финансова стабилизация и едва тогава да увеличим доходите на хората, е несъстоятелен. Това, което предвижда нашата програма, в никакъв случай не застрашава финансовата стабилизация. Двете неща трябва да вървят едновременно. Смятам, че за да дадат обществен кредит за реформи, хората трябва да имат усещането за успеваемост. Трябва да повишат личните си доходи чрез почтен труд. Това е главното в нашата програма. Ние като че ли отново се връщаме към онази обществена атмосфера, при която беше срамно да се говори за пари, при която богатите бяха лоши. Целта ни е да събудим предприемаческия дух у българина. Човек трябва да се чувства успял, да бъде уважаван за това, че плаща данъци. И, най-важното – да изчезне страхът. В нашата партия смятаме, че страхът, който владее държавата, убива любовта – разбирайте го в най-философски смисъл. Страхът и омразата са обратната страна на любовта, на честността, на душевността. Цялата ни кампания ще бъде насочена към преодоляване на страха. Получаваме непрекъснато информации за репресии срещу близки на наши симпатизанти – това не е пряка репресия, но все пак е сплашване – уволнения, натиск. Имам данни дори и за това, как в различни държавни институции – например данъчни, уволняват хора, които не са се съгласили да събират пари за синята кампания. Отговорно мога да твърдя, че държавните поръчки вече се правят така, че 10% да отидат за кампанията на СДС. Питам се следното – ако СДС се гордее със своето управление, защо просто не направи една скромна кампания под мотото “Вие ни познавате” – така, както достойно направи Софиянски? Защо са им необходими толкова пари? Това издава неувереност.

- А кой ще финансира Вас, какви са гаранциите, че Вашите пари ще са чисти?

Нашата кампания ще се финансира децентрализирано, по места. Основното перо са дарения от бизнесмени-симпатизанти, които разбират, че програмата ни е за улесняване на бизнеса въобще. Ние не обещаваме, че ако сега някой ни даде пари, утре ще го възнаградим с привлекателен обект. Ние обещаваме само промяна на условията.

- Сам ще Ви бъде трудно да успеете в изборите. С кои партии и организации имате сходни виждания и бихте се коалирали?

Най-сериозната формация, която е близо до нашата програма е ВМРО. Допирните точки са в общата родолюбива насоченост на посланията, еднаквата позиция за силно насърчаване на частната инициатива, общите тези за образованието и културата, разбира се и за ограничаване на престъпността. Като бивш вътрешен министър не мога да се примиря, че мотивацията в МВР, авторитетът на тази институция, е спаднал до нивото от времето на Любомир Начев.

- Гледате ли на Движение “Гергьовден” като на друг евентуален партньор?

Това е формация, която се харесва на много млади хора. Но те разчитат да спечелят отрицателен вот. Нашите цели са по-други. Тяхната кампания е от по-забавен тип. Ние не сме против това. Всъщност, целите ни не си противоречат, има вариант за коалиране. Но има и организации, с които, ако направим коалиция, само ще отблъснем взаимно симпатизантите си. Не мисля например, че тези, които ще гласуват за д-р Тренчев, биха гласували и за нас. С ДПС нещата стоят по подобен начин, също и с ГОДО. Не става дума за лични взаимоотношения, а за прагматично изследване на процесите в обществото. Те показват, че с някои формации, политическата аритметика е проста – едно и едно прави две, но с други прави нула. И няма никакъв смисъл подобни формации да се коалират. Няма да участваме в коалиция от партии, които заедно правят една политическа нула.

- В пресата се прокрадна информация, че Н.В.Симеон ІІ се връща за да оглави десните формации. Как евентуална негова стъпка в тази посока ще се отрази в нашето политическо пространство?

Симеон ІІ е авторитет. Смятаме, че в момента той е единствената политическа фигура, която може да акумулира нов импулс на доверие към политическата ни класа. Но той трябва сам да каже, как ще участва. Смятам, че няма никакви условия за реставрация на монархията. Но Симеон ІІ, като политик с огромен заряд и авторитет, би могъл да подпомогне формации, които в момента се приемат като зрели политици от обществото, а не като палячовци.

- Да разбирам ли, че бихте го подкрепили, ако той реши да се включи в политиката?

Да, ако той реши, ние сме готови да обсъждаме такова сътрудничество. Но аз не искам да изпадам в положението на хора, включително и монархисти, които говорят от негово име без да го питат.

- Това ли е кариерата, за която мечтаехте?

Не, когато премиерът ме уволни, нямах намерение да правя партия. И без да съм член на СДС вярвях, че нещата ще се оправят. Но бях свидетел на не един абсурд. Например рейтингите – моят висок рейтинг бе една от причините да ме махнат. Високият рейтинг в политиката е това – да си вършиш добре работата и добре да обясняваш на хората, какво си направил. Колегите ми от другите министерства решиха, че е по-важно човек да има нисък рейтинг, по-безопасно е за политическото им оцеляване. Това не е нормално за мен. Както не е нормален и страхът, за който говорих преди малко. Всъщност, аз Ви издадох една тайна от нашата предизборна кампания. Тя ще бъде откровена, открито позитивна и ще се базира именно на това, че страхът убива любовта.

[НОВИЯТ БРОЙ] [БР.1/2001 - СЪДЪРЖАНИЕ]