Mikrop nedir?

Çıplak gözle görülemeyen,genellikle tek hücreli canlılara verilen addır.

 

Bakteri nedir?

Tek hücreli bir canlıdır.Bulunduğu ortamdaki besinleri,kendi bünyesine yararlı hale getirerek çoğalır,beslenir.İhtiyaç duyduğu besin maddelerinin hepsini üretebilir.Boyutları bir mm.'nin binde biri civarındadır.Orta boyutlardaki bir bakterinin 5 milyar tanesi yaklaşık 1 mg. gelir.

 

Virüs nedir?

Besin tüketmezler.Bilinen en küçük canlı grubudur.Yalnız elektron mikroskobu ile görebilmek kabildir.Parazit olarak yaşarlar.Canlı olduğunun iddia edilme sebebi kendi benzerlerini oluşturma (yavrulama) yeteneğidir.Bir hücreyi işgal eder,mevcut besinle kendi benzerlerini oluşturur  ve işgal ettiği hücreyi yok eder.

 

Üreme nedir?

Bir organizmanın tüm veya tüme çok yakın özelliklerini taşıyan yeni bireylerinin meydana gelmesi.

 

Mantar (fungus) nedir?

Bitki de,hayvan da değildir.Bitkiye benzemesine rağmen oksijen üretemez,fotosentez yapmaz.Karbondioksit üretir,besini bulunduğu ortamdan alır.İnsan gıdası olarak kullanılan kültür mantarı; B grubu vitaminleri ve proteince zengin,iyi bir besindir.

 

Nedir şu "terliksi hayvan"?

Hayvanlar alemi içinde yer alırlar.Boyutları 1 mm'nin yüzde biri ile onda biri arasında değişir.

Kuru otları birkaç gün suda bırakıp,bu suya mikroskopla bakarsanız onları görebilirsiniz.Emin olun ki çok ilginçtir!

 

Genetik kopyalama"klonlama"nedir?

Sözkonusu durum,İskoçya'lı bir embriyolog tarafından Dolly adlı bir koyunun süt verimini arttırma amaçlı denemeler sırasında ortaya çıkmıştır.

Burada,basit bir meme hücresi,sperm görevi görerek, yumurta ile birleşmiştir.Bunun sonucunda bir embriyo ve yavru meydana gelmiştir.Bu yavru yumurta sahibi annenin tüm özelliklerini taşımaktadır.

Ancak çok daha ilginç bir durum söz konusu ki bu hep gözardı ediliyor.Genetik kopyalama ile erkek bireye ihtiyaç olmadan da üreme gerçekleşebiliyor!!!! Yani sadece dişilerin olduğu bir dünya nesil yetiştirebilir...

 

DNA nedir?

DNA'yı hücrenin ne olduğunu tanımlayan  çok uzun bir şifre zinciri (şu password'ler gibi)gibi düşünebiliriz.Ancak öyle uzundur ki,bir mm'nin binde birinden küçük bir çekirdek içinde bulunmasına rağmen açıldığında bir futbol sahası boyunda olduğu görülür.

DNA kapalı bir fermuar gibidir.Fermuarın bir tarafında örneğin :G,T,A,A,G,S varsa diğer tarafında S,A,T,T,S,G bulunabilir.Böylece heceler,cümleler,hikayeler,oluşur.Roman da bireyin genetik şifresidir ve bu oldukça uzun bir romandır.

 

RNA nedir?

RNA;mesajcı RNA,ribozomal RNA,transfer RNA olmak üzere üçe ayrılır.RNA,bilgileri DNA'dan fermuarın açılmış bir tarafı olarak alır.Bu bilgiler ribozomlara gider ve burada fermuarın diğer yüzü ile birleşerek vücutta yapılacak iş için (kolun uzaması,saçların uzaması,kas dokusu) gerekli organa iletilir.Bu bilgi doğrultusunda işlem yapılır.

 

Hormon nedir?

Hormon,kimyasal bir habercidir.Bir merkezden verilen komutu organlara ulaştırmak için üretilir.(Örneğin domates bitkisinde meyvenin boyutu,memeli canlılarda sütün inmesi)

 

Antibiyotik nedir?

Antibiyotik,mikroorganizmaların birbirlerine karşı savunma amaçlı salgıladıkları kimyasal maddelerdir.Patojen (zararlı mikroorganizma) bazı mikroorganizmaların ortamdaki sayısını azaltma amaçlı kullanılırlar.Virüsler besin almadıkları için etkilenmezler.Gribe karşı antibiyotik almak,mikrobiyologlarca komik olarak nitelendirilir.Çünkü grip etmeni virüstür.

Ana sayaya dönüş