ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Μετά το τέλος των Απόκρεων μπαίvoντας στην Σαρακοστή όλοι περιμένουν με λαχτάρα το Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου. Ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία όλες αυτές της μέρες, και ιδιαίτερα κάθε Παρασκευή για ν΄ ακούσουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Οι άνθρωποι νηστεύουν από το κρέας, το ψωμί και πολλές φορές και το λάδι ακόμα . Οι μέρες περνούν αργά επειδή γι΄ αυτό άλλωστε ονομάζονται Μεγάλη Σαρακοστή. Πλησιάζοντας το Πάσχα, ο κόσμος ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τα Πάθη του Χριστού. Φτάνοντας στην Κυριακή των Βαίων μπαίνουμε στη Μεγάλη
Εβδομάδα, στην εβδομάδα των Παθών του Κυρίου:

Μεγάλη Δευτέρα – “μεγάλη μέρα”,

Μεγάλη Τρίτη – “μεγάλη κρίση” ,

Μεγάλη Τετάρτη – “μεγάλη μάχη” ,

Μεγάλη Πέμτη – “ο Χριστός ευρέθη”,

Μεγάλη Παρασκευή – “ο Χριστός είν’ στο καρφί”,

Μεγάλο Σαββάτο – “μεγάλο μου Σαββάτο και πως θα σε περάσω απού ’χεις πέντε κολατσά και πέντε μεσημέρια και πέντε απομεσήμερα μέχρι ν΄ αλλάξει η μέρα”

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα σπίτια τους, τα ασβεστώνουν, βάφουν τα αυγά κόκκινα και ετοιμάζουν ένα σωρό πασχαλιάτικα γλυκά: καλιτσουνάκια, κουλουράκια, τσουρεκάκια και πολλά άλλα. Τη Μεγάλη Τετάρτη πολλοί συνηθίζουν να κάνουν ευχέλαιο στα σπίτια τους. Τη Μεγάλη Πέμπτη παραμένουν στην εκκλησία οι γυναίκες για να ψάλουν τα μοιρολόγια τα της Παναγίας.
Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί στολίζουνε τον επιτάφιο οι κοπέλες του χωριού. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και οι άνθρωποι πάνε στα ξωκλήσια για ν’ ανάψουν τα καντήλια. Αυτή τη μέρα κανείς δεν τρώει τίποτε παρά μόνο λαχανικά και όσπρια νερόβραστα, λεμόνι και ξύδι. Το βράδυ της ίδιας μέρας όλοι μαζί συμμετέχουν στην περιφορά του επιτάφιου σε όλο το χωριό. Οι νέοι του χωριού ψάλλουν στην εκκλησία τα εγκώμια. Το μεγάλο Σάββατο όλοι προετοιμάζονται για την ανάσταση και μαζεύουν ξύλα στις γειτονιές για το κάψιμο του Ιούδα το βράδυ. Μια μεγάλη φωτιά ανάβει την ώρα της Ανάστασης έξω από την εκκλησία και ρίχνονται καβαλάκια (κροτίδες) και πυροτεχνήματα.
Την ημέρα της Ανάστασης χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλη μέρα και η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή. Την τρίτη μέρα του Πάσχα οι άνθρωποι που θέλουν να μνημονεύσουν τους νεκρούς τους πάνε στην εκκλησία τσουρεκάκια, καλιτσουνάκια, αυγά κόκκινα, κουλουράκια και άλλα. Εκεί γίνεται ειδική λειτουργία. Το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη χαρά και ευλάβεια στον τόπο μου κι όλοι περιμένουν ανυπόμονα τον ερχομό του.
Δεν είναι μακριά ....γι αυτό σας εύχομαι κι εγώ να το γιορτάσετε όλοι με χαρά.

 ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ....

 

ΚΟΤΣΥΦΑΚΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ

ΣΤ΄ ΤΑΞΗ