Gonca Kervan
M.Ü. İletişim Fakültesi
Radyo, TV ve Sinema Bölümü
3. Sınıf
 

TÜRK SİNEMASINDA MELODRAM

Türk Sineması denince akla "Yeşilçam" ve "melodram" kavramı gelir. Sinemamıza melodram kalıbı Muhsin Ertuğrul ile girmiş ve o günden beri sık sık, pek de yenilik olmaksızın kullanılmıştır.

Muhsin Ertuğrul 1922'de yazıp yönettiği "İstanbul'da Bir Facia-i Aşk" adlı filmiyle, sinemamızda uzun yıllar devam edecek olan melodram formuna giriş yapmıştır. Filmin konusu kısaca şöyledir:

Kemal, erkekleri kendi çıkarları uğruna kullanan, oldukça zeki bir kadın uğruna her şeyini yitirmiştir. Eski bir arkadaşına başından geçenleri anlatırken, o kadını başka bir erkekle birlikte görür. Adı "Mediha" olan kadının yeni sevgilisi "Sadi" adında, evli, çocuğu olan bir taşralıdır.

İntikam duygusuyla hareket eden Kemal, hayli karışık bir olay örgüsünün sonunda, Mediha'yı ve onun ev arkadaşı olan Ziynet'i öldürür. Cinayet Sadi'nin üstüne kalır. Sadi hapishaneye düşer.

Kemal, bu durum karşısında pişmanlık duyar ve suçu üstlenmek ister. Bu davranışının onay görmemesi üzerine, intihar eder.

Kemal, ardında bıraktığı mektupla kendine inanılmasını sağlar ve Sadi hapisten kurtulur.

Film, bir kadın uğruna mahvolan bir hayatı anlatır. Konu, melodram kalıbına uygun olarak işlenmiştir.

Muhsin Ertuğrul, sessiz dönemde bu filmin ardından, "İstanbul Sokaklarında" adlı, Türk sinemasının ilk sesli filmini çeker (1931). Bu film, daha koyu bir melodramdır.

1934'te çektiği "Aysel Bataklı Damın Kızı", İsveçli yazar Selma Lagerlöf'ün öyküsünden yaptığı bir uyarlamadır. Bu film de melodram formunun kullanıldığı bir köy filmidir. Dönemin yıldızı ve filmin başrol oyuncusu Cahide Sonku'nun da etkisiyle sinema salonları dolup taşmıştır.

Bu yıllarda Türk tiyatrocu Vedat Örfi Bengü'nün Mısır'a giderek bu ülke sinemasının ilk örneklerini vermesi, bizde de melodramın yerleşmesinde etkili olmuştur. Türk sinema izleyicisinin beğenisi melodrama dönük olduğundan, yönetmenler de hızla Mısır filmlerinin uyarlamalarını çekmeye başlamışlardır.

Bu tür uyarlamaların biri, yine Muhsin Ertuğrul'un yönettiği "Allah'ın Cenneti" adlı filmdir. Film, tam bir aşk melodramıdır ve sonraki yıllarda bol bol karşılaşacağımız şarkıcı melodramlarının ilk örneğini oluşturur.

1950'li yıllarda, Türk sinemasında "Tiyatrocular Dönemi"nden "Sinemacılar Dönemi"ne geçiş yaşanmıştır. Bu yıllarda sinemaya toplumsal konular girse de, melodramlar sahip olduğu yeri korumuştur.

Yine 1950'lerde izleyici sayısında görülen artış, ki bu melodramın bir getirisidir, paralelinde yapımevlerinin de çoğalmasını sağlamıştır. Bu değişim, sinemanın işlevinde farklılık yaratmış, maddi kaygıları su yüzüne çıkarmıştır.

Ticari kaygılar sonucu, sinemada jönler ve vamp kadınlar yaratılmış, sinemada bir içe kapanış başlamıştır.

Bu dönemin yıldızları belirli tiplere ve kalıplara girmiş, uzun yıllar aynı karakterleri muhafaza etmişlerdir. Göksel Arsoy hep boynu bükük saf aşığı, Filiz Akın ezilmiş, fedakar kadını oynamış ve izleyicinin aklında bu şekilde kalmışlardır.

Bu yıllarda maddi getirisi yüksek olan, ucuza malolup gişe yapan filmler, tek bir form adı altında toplanmıştır. Bu da melodram formudur. Bu bağlamda melodram formu ile Yeşilçam'ı özdeşleştirebiliriz.

1960'lı yıllarda sinemaya, melodram formuna bağlı, çocuk kahramanların rol aldığı "Sezercik", "Ömercik", "Ayşecik" filmleri eklenmiştir.

Maddi getirinin yanında, Yeşilçam'ın melodram türüne sarılmasının önemli bir nedeni de, konu sıkıntısı çekmesidir.

Fakir semt, gece hayatına duyulan özlem, imkânsız aşklar, küçük hayatlar melodram formunu yaratmış ve senaryolar aynı kalemden çıkmışçasına üst üste yığılmaya başlamıştır.

Melodramla sinemaya giren yönetmenlerin bazıları zamanla unutulmuş, bazıları ise sinemamıza damgasını vurmuştur. Bu yönetmenlere örnek olarak Atıf Yılmaz'ı gösterebiliriz.

Atıf Yılmaz "Kanlı Feryat" adlı filmiyle, koyu bir melodram havasıyla sinemaya girmesine rağmen, kalıcı olmayı başarmıştır. Yönetmenin melodramlarına örnek olarak, dönemin yıldızları olan Hülya Koçyiğit, Ediz Hun ve Kartal Tibet'in başrolde oynadığı "Hıçkırık", 1968'de çektiği, Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın oynadığı "Karagözlüm", 1958'de çektiği, sinemamızın en iyi filmlerinden sayılan, başrollerini Muhterem Nur, Fikret Hakan, Semih Sezerli ve Salih Tozan'ın paylaştığı "Üç Arkadaş" ve 1977'de çektiği, Kadir İnanır, Türkan Şoray ve Ahmet Mekin'in rol aldığı "Selvi Boylum Al Yazmalım" verilebilir.

Ayşecik serisinin de, örnek olması açısından, Atıf Yılmaz melodramları arasında önemli bir yeri vardır.

Atıf Yılmaz ile melodramlar yeni bir boyut kazanmıştır. Senaryolar, artık piyasa romanlarından yapılan uyarlamalar olarak karşımıza gelir. "Hıçkırık" bunların en güzel örneğidir.

Türk Sinemasında melodram formunu başarılı bir şekilde kullanan diğer bir yönetmen de Lütfi Akad'dır. 1959'da çektiği "Yalnızlar Rıhtımı", Yeşilçam'dan koparılması zor bir yaprak olarak anılır.

Filmin başrol oyuncuları Sadri Alışık ve Çolpan İlhan, bu filmin ardından evlenmişlerdir. Belki de bu nedenle, Sadri Alışık bu melodramı ÔAşkın saati bu filmle geldi." diyerek değerlendirir.

Filmin senaryo yazarı Atilla İlhan, Çolpan İlhan'ın okuduğu tangonun sözlerini şöyle yazmıştır:

"...İçim boş, gemiler boş;

nereye baksam ölüm kusar

YALNIZLAR RIHTIMI...

Sinemamızda melodram formunun yerleşmesinde önemli katkıları olan bir yönetmen de Muharrem Gürses'tir. Gürses, Yazdığı tefrika romanlarının büyük bir bölümünü filme aktarıp köy ve kasaba melodramlarıyla gişe rekorları kırmıştır.

Konuya yaklaşımı, ağdalı anlatımı birçok yönetmeni etkilemiş, melodram çekmeye yöneltmiştir. Türk sinemasında 1950-60 yılları arası "Gürses Melodramları Dönemi" olarak anılır.

Türk sinemasında melodramlar genellikle birbirine yakın olan aşk filmleridir. Çünkü aşk daima bağlayıcıdır. Dönemin yönetmenleri de bu düşünceden yola çıkarak, filmin başrol oyuncularına bol bol aşk acısı çektirmişlerdir.

Melodramların en keskin özelliklerinden biri de çatışmaları yansıtmasıdır. İyi-kötü, zengin-fakir, güzel-çirkin gibi zıt kavramlar daima birlikte kullanılırlar. Filmin temelini, nedenini bu kavramlar oluşturur.

Asıl konu imkânsız bir aşksa, bu aşkı imkânsız kılan, zengin-fakir çatışması ve bu çatışmaya bağlı olan yaşayış farklılığıdır.

Melodramlarda hep yolunda gitmeyen bir şeyler vardır. Fakat bu olumsuzluklar geçicidir. Senaryonun gelişiminde yer alsalar da, sonuç bölümünde pek ağırlıkları yoktur. Acıyla ve ayrılıkla dolu bir aşkı işleyen melodramda, sevgilileri ayırmaya çalışan, baştan çıkaran bir kadın olsa da, bu kadının yarattığı olumsuzluklar, filmin sonunda sevgililerin kavuşmasını engellemez. Yani mutlu son vardır.

İzleyiciyi etkileyen bir nokta da budur. İzleyici hep mutlu sona alışmıştır ve bu beklentidedir.

Örneğin: Filiz Akın'ın ve Ediz Hun'un nikâh törenleriyle sona eren bir melodram alkışlarla izlenirken, Kadir İnanır'ın ölümüyle biten bir film, eleştirilip yadsınabilir. Melodram izleyicisi hüsranı ve acı sonu sevmez. Kendisiyle bir tuttuğu karakterleri mutlu görmek ister.

Türk sinemasında melodramların uzunca bir döneme damgasını vurmasının ve halk tarafından beğeniyle izlenmesinin çeşitli nedenleri vardır:

İzleyici filmde kendi dünyasını bulmayı amaçlar. Film, onların bir parçası olduğu takdirde, onlarda yer eder.

Melodram formuna sıradanlık ve basitlik yakıştırılsa da, bu türdeki filmlerin bir yönüyle izleyiciyi bağladığı kesindir.

İzleyici, sonunu başından tahmin ettiği filmler, "Bu benim hayatım, bu benim" diyerek yıllarca izlemiştir.

Halkın melodramları sevmesinin bir nedenini de toplumun kültürel düzeyinde aramak gerekir. Sinema bu yıllarda (1950-70) yalnızca eğlence aracı olarak kullanılmış ve ticari kaygılar ön planda olduğundan birbirine benzer filmler yapılmıştır.

Kısa zamanda ticari kaygılar sinemasal öğelerin önünü kesmiş, aynı tür filmlerde aynı oyuncular kamera karşısına geçmiştir. Hatta aynı senaryolar, dönemin gözde oyuncularıyla defalarca yinelenmiştir.

Melodram, öyküye dayalı bir türdür. Anlatımda kişiler değil öykü ön plandadır. Öykünün sağlam temeller üzerine kurulması, filmin kalitesinde oldukça pay sahibidir. Konu aynı olsa da, konunun işleniş biçimi melodramı bir üst basamağa taşır.

Memduh Ün'ün "Üç Arkadaş" filmini bu yaklaşıma örnek verebiliriz. "Üç Arkadaş" da bir melodramdır ama konunun işlenişindeki ustalık, onu diğer melodramlardan ayrı bir yere koyar.

Melodram; sevginin, dostluğun, dayanışmanın, küçük insanların küçük dünyalarının masalsı bir şekilde anlatılmasıdır. Masalsıdır çünkü; kişiler oldukça yüzeyseldir, karakterlerin yalnızca bir yönü belirgindir. Fedakâr bir aşık, vefalı bir dost, sadık bir eş gibi.

Türk sineması içindeki yeri sürekli eleştirilen melodram formu, izleyicinin seçimidir. İzleyici, "Çalıkuşu"nda hüsrana uğrayan Feride'yi, "Yaprak Dökümü"nde parçalanan aileyi, "Hıçkırık"ta ölümle biten ölümsüz aşkı görmek istemiştir.
 
 

TÜRK SİNEMASINDA MELODRAMLARDAN SEÇMELER

FARUK KENÇ

Dertli Pınar - 1943

Hayatımı Mahveden Kadın - 1955

Kaybolan Gençlik - 1955

ÖMER LÜTFİ AKAD

Vurun Kahpeye - 1949

Öldüren Şehir - 1954

Kardeş Kurşunu - 1955

Beyaz Mendil - 1955

Meçhul Kadın - 1955

Kalbimin Şarkısı - 1955

Meyhanecinin Kızı - 1958

Yalnızlar Rıhtımı - 1959

Vesikalı Yârim - 1968

Kader Böyle İstedi - 1968

Seninle Ölmek İstiyorum - 1969

Rüya Gibi - 1971

Bir Teselli Ver - 1971

Mahşere Kadar - 1971

Vahşi Çiçek - 1971

Esir Hayat - 1974

MUHSİN ERTUĞRUL

İstanbul'da Bir Facia-i Aşk - 1922

İstanbul Sokaklarında - 1931

Aysel Bataklı Damın Kızı - 1934

Allah'ın Cenneti - 1939

Şehvet Kurbanı - 1940

Kahveci Güzeli - 1941

Halıcı Kız - 1953

MUHARREM GÜRSES

Zeynep'in Gözyaşları - 1952

İhtiras Kurbanları - 1953

Günah Kadını - 1953

Bir Şoförün Hayatı - 1954

Gülmeyen Yüzler - 1955

Sazlı Damın Kahpesi - 1956

Yayla Güzeli - 1956

Yetimler Ahı - 1956

Günah Köprüsü - 1956

Öldürdüğüm Sevgili - 1956

Yavrularımın Katili - 1957

Allah Korkusu - 1958

Bana Gönül Bağlama - 1958

Yavrum İçin - 1958

Sokak Şarkıcısı - 1959

Şehvet Uçurumu - 1959

Baharın Gülleri Açtı - 1961

Gönlüm Yaralı - 1961

Sokak Kedisi - 1969

METİN ERKSAN

Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi - 1956

Hicran Yarası - 1959

Sevmek Zamanı - 1965

Ölmeyen Aşk - 1966

Ayrılsak da Beraberiz - 1967

Sevenler Ölmez - 1970

Feride - 1971

Hicran - 1971

Makber - 1971

Sensiz Yaşayamam - 1977

MEMDUH ÜN

Yetim Yavrular - 1955

Çoban Kızı - 1958

Üç Arkadaş - 1958

Kırık Çanaklar - 1960

Güneş Doğmasın - 1961

Boş Yuva - 1961

Akasyalar Açarken - 1962

Ağaçlar Ayakta Ölür - 1964

Namusum İçin - 1965

Vahşi Sevda - 1966

Son Gece - 1967

Yaprak Dökümü - 1967

İlk ve Son - 1968

Gönülden Yaralılar - 1973

Birtanem - 1977

Cevriyem - 1978

HALİT REFİĞ

Yasak Aşk - 1961

Gurbet Kuşları - 1964

Canım Sana Feda - 1965

Kırık Hayatlar - 1965

Aşk Fırtınası - 1972

ERTEM EĞİLMEZ

Senede Bir Gün - 1965

Seni Seviyorum - 1966

Seni Bekleyeceğim - 1966

Ölünceye Kadar - 1967

Yaşlı Gözler - 1967

Sevemez Kimse Seni - 1968

Kalbimin Efendisi - 1970

Son Hıçkırık - 1971

Yalancı Yarim - 1973

ERTEM GÖREÇ

Kanlı Sevda - 1960

Ayrılan Yollar - 1964

Acı Günler - 1967

Affet Beni - 1967

Düşman Aşıklar - 1967

Kanlı Hayat - 1967

Alnımın Kara Yazısı - 1968

Aşkım Günahımdır - 1968

Sabahsız Geceler - 1968

Son Hatıra - 1968

Son Vurgun - 1968

Şafak Sökmesin - 1968

Sahipsizler - 1974

Sevmek - 1974

Analar Ölmez - 1976

ÜLKÜ ERAKALIN

Bütün Suçumuz Sevmek - 1963

Çalınan Aşk - 1963

Gecelerin Kadını - 1964

Gözleri Ömre Bedel - 1964

Dağ Çiçeği - 1965

Dudaktan Kalbe - 1965

Hayatımın Kadını - 1965

Ölüme Kadar - 1965

Veda Busesi - 1965

Yabancı Olduk Şimdi - 1965

Yıldızların Altında - 1965

Ayrılık Şarkısı - 1966

Ömrümce Ağladım - 1967

Kadın Severse - 1968

Ölmüş Bir Kadının Mektupları - 1969

Beklenen Şarkı - 1971

Elbet Bir Gün Buluşacağız - 1973

Silemezler Gönlümden - 1974

Ben Sana Mecburum - 1976

Aldırma Gönül - 1978

TALAT ARTEMEL

Sonsuz Acı - 1946

Sönen Rüya - 1948

MEHMET ASLAN

Bir Gönül Oyunu - 1965

Şoför Parçası - 1967

Yaralı Kuş - 1967

Agora Meyhanesi - 1968

Bin Defa Ölürüm - 1969

Bir Şarkısın Sen - 1969

Kıskanırım Seni - 1970

Allı Turnam - 1971

Aşka Susayanlar - 1972

Tanrım Beni Baştan Yarat - 1974

Aşk Mahkumları - 1976

CÜNEYT ARKIN

Sevgili Oğlum - 1977

Küsküm Çiçek - 1979

Üç Sevgili - 1979

Rüzgâr - 1980

NATUK BAYTAN

Aşkların En Güzeli - 1964

Affedilmeyen Günah - 1965

Sırtımdaki Bıçak - 1965

Ömür Boyu - 1969

Acı Yudum - 1972

Yuvasız Kuşlar - 1978

Son Sabah - 1978

VEDAT ÖRFİ BENGÜ

Günahım - 1948

Sızlayan Kalp - 1948

Kapanan Gözler - 1950

Allah'tan Bul - 1952

MEHMET DİNLER

Aşkınla Divaneyim - 1967

Kara Duvaklı Gelin - 1967

Yarın Çok Geç Olacak - 1967

Ağla Gözlerim - 1968

Sana Dönmeyeceğim - 1969

Sonbahar Rüzgârları - 1969

Tatlı Sevgilim - 1969

Hayatım Senindir - 1971

Solan Bir Yaprak Gibi - 1971

Unutama Beni - 1974

SÜREYYA DURU

Aşk ve İntikam - 1965

Sevgim ve Gururum - 1965

Ömrümce Unutamadım - 1971

ORHAN ELMAS

Hayatım Sana Feda - 1959

Bir Yaz Yağmuru - 1960

Bir Bahar Akşamı - 1961

Yalnızlar İçin - 1962

İçimdeki Alev - 1966

Adını Anmayacağım - 1971

Yağmur - 1971

Feryat - 1972

Kara Sevda - 1973

Sensiz Yaşanmaz - 1974

Bitmeyen Şarkı - 1976

Aşkın Gözyaşları - 1978

SIRRI GÜLTEKİN

Son Şarkı - 1954

Dertli Gönül - 1957

Son Nefes - 1958

Ağlama Sevgilim - 1962

Aşk Güzeldir - 1962

Fakir Bir Kız Sevdim - 1966

Bir Annenin Gözyaşları - 1967

Yıkılan Gurur - 1967

SEYFİ HAVAERİ

Damga - 1948

Gönülden Yaralılar - 1949

Sabahsız Geceler - 1952

Sevda Sahilleri - 1955

Izdırap Kasırgası - 1955

Acı Sevda - 1958

Gönülden Ağlayanlar - 1958

Bir Yavrunun Gözyaşları - 1960

TÜRKER İNANOĞLU

Senden Ayrı Yaşayamam - 1960

Şafakta Buluşalım - 1961

Kalp Yarası - 1961

Belki Bir Sabah Geleceksin - 1962

Acı Tesadüf - 1966

Bar Kızı - 1966

Ayrılık Saati - 1967

Arkadaşımın Aşkısın - 1968

Aşka Tövbe - 1968

Benim de Kalbim Var - 1968

Son Mektup - 1969

Fadime Cambazhane Gülü - 1970

REMZİ JÖNTÜRK

Göklerdeki Sevgili - 1966

Yaralı Kalp - 1969

SAFA ÖNAL

İnleyen Nağmeler - 1969

Ağlayan Melek - 1970

Buğulu Gözler - 1970

Ölünceye Kadar - 1970

Bir Genç Kızın Romanı - 1971

OKSAL PEKMEZOĞLU

Aşkım ve Günahım - 1963

Nemli Gözler - 1967

Çingene Güzeli - 1968

Sevilmek İstiyorum - 1973

Sevda Yolcusu - 1973

Arabacının Aşkı - 1976

Beyaz Kuş - 1977

NEVZAT PESEN

Aşk Rüzgârı - 1960

Çamsakızı - 1962

İkimize Bir Dünya - 1962

Meyhane Gülü - 1966

DUYGU SAĞIROĞLU

Bitmeyen Yol - 1965

Ben Öldükçe Yaşarım - 1966

Her Zaman Kalbimdesin - 1967

Seni Affedemem - 1967

Yanık Kalpler - 1967

HULKİ SANER

Sevmek Günah mı? - 1958

Aşk Rüyası - 1959

Gece Kuşu - 1960

Bir Demet Yasemen - 1961

Yavru Kuş - 1961

OSMAN SEDEN

İntikam Alevi - 1956

Sönen Yıldız - 1956

Berduş - 1957

Kırık Plak - 1959

Aşktan da Üstün - 1960

İki Aşk Arasında - 1961

Elveda Sevgilim - 1965

Seven Kadın Unutmaz - 1965

Akşam Güneşi - 1966

Çalıkuşu - 1966

Hicran Gecesi - 1968

KAYNAKÇA

1. Türk Sineması Üzerine Yazılar, Nilgün Abisel / 1994,İmge Yayınları - Ankara

2. Sinema Yazıları, Seçil Büker / 1997, Doruk Yayınları - Ankara

3. Sinema Yazıları, Kült Film - Canan Uluyağcı

4. Sinema Yazıları, Küçük Hanımın Toplumsal Varoluşu - Mediha Sağlık

5. Yeşilçam Filmleri, Hayri Caner / 1995, Vizyon Yayıncılık.

6. Türk Film Yönetmenleri Sözlüğü, Agâh Özgüç / 1995, Afa Yayınevi - İstanbul

7. Türk Sinema Tarihi, Giovanni Scognamillo / 1998, Kabalcı Yayınevi - İstanbul

8. Melodram Formu (Ders Notu), Şükran Esen / 1993, M.Ü. İletişim Fakültesi.

9. Türk Filmleri Sözlüğü (1974-1990), Agâh Özgüç, SESAM Yayınları

10. Türk Sineması Kronolojisi (1895-1966), Nijat Özön,Bilgi Yayınevi

11. Türk Sinemasında Altı Yönetmen,Giovanni Scognamillo / 1973,Türk Film Arşivleri Yayınları - İstanbul