Make your own free website on Tripod.com

FADHILAT DAN KHASIAT AYAT KURSI

                   Ketika Ayat-Kursi turun kepada Nabi Muhammad s.a.w. untuk mengagungkan darjatnya (Ayat Kursi) itu maka turun bersamanya tujuh puluh ribu (70,000) malaikat yang mulia.

Nabi Muhammad s.a.w.  bersabda:

"Sesungguhnya seagung-agung ayat dalam Al-Quran adalah Ayat Kursi; barangsiapa membacanya nescaya Allah s.w.t. mengutuskan malaikat untuk menulis dari kebaikan-kebaikannya dan menghapus dari keburukan-keburukannya dari ketika itu sampai hari esok."

"Barangsiapa keluar dari rumahnya dan dibacanya Ayat Kursi maka Allah s.w.t. mengirimkan tujuh puluh ribu (70,000) malaikat yang meminta keampunan serta mendoakannya."

"Barangsiapa yang pulang kerumahnya dan dibacakannya Ayat Kursi maka Allah s.w.t. tanggalkan sifat fakir dari diantara kedua matanya."

"Barangsiapa yang membaca Ayat Kursi ketika hendak tidur maka ia dijaga oleh dua malaikat hingga pagi hari."

"Barangsiapa yang membaca Ayat Kursi dan menghadiahkan pahalanya kepada ahli kubur maka Allah s.w.t. memasukkan empat puluh nur kedalam setiap kibur  dari dunia Timur sampai kedunia Barat dan DIA luaskan kubur itu serta didapatkannya pahala 60 Nabi."

"Barangsiapa yang membaca Ayat Kursi dan akhiran Surat Al-Baqarah disaat kesusahan maka Allah s.w.t. menolongnya."

"Barangsiapa yang membaca Ayat Kursi selesai sembahyang fardu maka Allah s.w.t. yang menanggani pencabutan nyawanya, yakni DIA perintahkan malaikat maut untuk berhati-hati dalam mencabut nyawanya dan ia seperti Mujaddid yang berperang membela para Nabi Allah s.w.t. hingga akhirnya mati syahid."

"Barangsiapa yang membaca Ayat kursi disaat sakit maka Allah s.w.t. senangkan Sakaratul-maut hingga selesai."

"Barangsiapa yang membaca Ayat Kursi  sehabis sembahyang maktubah maka ia tidak terhalang untuk masuk Syurga kecuali oleh kematiannya." (Diriwayat oleh Anas dan Abu Umamah)

"Allah s.w.t. menyampaikan wahyu kepada Musa a.s. : ' "Barangsiapa yang mengamalkan membaca AYAT KURSI sehabis setiap sembahyang maktubah maka AKU berikan kepadanya pahala orang-orang Muttaqin dan amal-amalnya Shadiqin."                                                                

"Barangsiapa yang membaca Ayat Kursi dan ketika berbekam maka manfaat satu kali bekam itu sama dengan dua kali bekam."

PERINGATAN: Jangan berbekam pada hari Selasa atau Jumaat, mengingat pada hari itu ada saat kalau berbekam maka darahnya tidak akan berhenti, malah kadang-kadang boleh menyebabkan kematian, kecuali hari Selasa yang bertepatan dengan tanggal 17(hari bulan ISLAM), maka tidak ada larangan kerana ada sabda Nabi Muhammad s.a.w.

"Berbekam pada hari Selasa tanggal 17 adalah ubat untuk penyakit setahun."

PERINGATAN: Jangan mengerat kuku pada hari Selasa mengingatkan hal itu menyebabkan penyakit kusta!!!

                        Dari sahabat Anas, Imam Baihaqi mengutarakan: "Barangsiapa yang membaca Ayat Kursi setelah selesai sembahyang maka ia akan dijaga oleh Allah s.w.t. sampai selesainya sembahyang yang berikut dan tiada seorang pun yang menjaga dan mengamalkan Ayat Kursi selain Nabi, Shiddiq atau Syahid."

          "Ya hayyu qayyum, wahai yang mencintai langit dan bumi, wahai yang mempunyai kemuliaan, aku mohon kepadaMu dengan kebenaran ayat yang mulia ini dan apa yang dikandungnya daripada nama-nama yang agung, supaya Engkau tutuplah mulutnya dan kekang lidahnya sehingga tidak dapat bercakap melainkan hal-hal baik atau diam sahaja. Wahai (sifulan), kebaikanmu dibawah antara keuda-dua tangan mu dan keburukan mu dibawah kedua-dua tumitmu."

            Mereka yang diputi ketakutan oleh jahatnya sesuatu kaum maka sebaiknya ia membaca Ayat Kursi sebanyak 3 kali lalu kedua telapak tangannya ditiup dan diusapkan kemuka dengan berdoa:

            "Ya Allah, cukupkanlah bagiku kejahatan kaum itu, ya Kafiy, wahai yang mencukupkan, selamatkanlah aku dari penyiksaan mereka. Wahai yang pemaaf, alihkanlah diantara aku dan mereka sebagaimana Engkau alihkan diantara langit dan bumi, dan tutuplah mulut mereka sebagaimana Engkau tutupkan mulut serigala dari Daniel (a.s) dengan kebenaran nama-nama yang mulia ini."

i)    Ketika membaca ayat pertama makrifatkanlah rumah, diri dan keluarga kita dilingkuni "benteng besi yang kukuh dan bawah berantai"

ii)    Ayat Kursi yang kedua, makrifatkanlah seolah-olah berbentengkan besi diseblah kanan.

iii)   Ayat Kursi yang ketiga, makrifatkanlah berbentengkan besi disebelah kiri.

iv)   Ayat Kursi yang keempat, makrifatkanlah berbentengkan besi disebelah atas (atap).

v)    Dan Ayat Kursi yang kelima, makrifatkanlah berbentengkan besi disebelah muka (depan).

vi)   Pada ayat keenam seraya dimakrifatkan seolah-olah berbentengkan besi disebelah belakang.

vii)   Dan akhir ayat iaitu ketujuh, makrifatkanlah dan bayangkan seolah-olah (kita, keluarga dan harta) berada didalam benteng yang kukuh, kuat dan ketat sehinggakan apa pun juga tak dapat menembusinya dan menghampirinya "bi'auni'illaahi taala'

Dan mengenai pahala membaca ayat Kursi, maka ada yang mengatakan:

Untuk mengubati orang pengsan; dibaca pada kepala orang yang pengsan Ayat Kursi sebanyak 21 kali lalu ditiup pada cupingnya.

Mengubati orang yang kerasukan jin; cuping kanannya diazankan sebanyak 7 kali lalu dibacakan Surah Al-Fatihah, Mu'awwidzatain, Ayat Kursi, Surah Ash-Shafaat akhir Surat al-Hasyr dan Surah ath-Thariq, maka is akan bebas dari rasukan jin.