ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑ  ΑΠΟ  ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ


Κόνωνας Θεόδωρος, Βαρελόπουλος Αντώνης, Κοντογιάννη Παναγιώτα, Βρεττού Χαρίκλεια,
Al-Harethee Wasin, Κατεργιαννάκης Βαγγελογιάννης

 

Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

 

Παρουσιάζουμε την εμπειρία μας στην αντιμετώπιση ασθενών, που μετά την απώλεια σ.β. με βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις στο Γ.Ε.Σ. υποβλήθηκαν σε κοιλιοπλαστική.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Την τελευταία διετία χειρουργήθηκαν 22 ασθενείς που έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία και είχαν υποστεί περιοριστικού τύπου ή παρακαμπτήριες επεμβάσεις στο Γ.Ε.Σ. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 38,5 έτη και ο BMI ήταν κατά μέσο όρο 28,7. Σε 14 ασθενείς έγινε τυπική πλαστική κοιλίας και σε 8 δερματολιπεκτομή τύπου Fleur-de-lis. Το βάρος του εξαιρεθέντος δέρματος-υποδορίου λίπους ήταν από 850 gr* μέχρι 7,5 Kgr*. Σε 7 ασθενείς διορθώθηκε ταυτόχρονα μετεγχειρητική κοιλιοκήλη ή ομφαλοκήλη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η άμεση μετεγχειρητική πορεία υπήρξε ομαλή χωρίς επιπλοκές. Μέσος όρος νοσηλείας 2,5 μέρες. Κανένας ασθενής δεν προσήλθε για συμπληρωματική εκτομή και όλοι ήταν ικανοποιημένοι από το αισθητικό αποτέλεσμα της εγχείρησης και την απαλλαγή τους από τα  συμπτώματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η επιλογή της τεχνικής της κοιλιοπλαστικής, εξαρτάται από την εντόπιση του πλεονάζοντος δερματολιπώδους ιστού και από την ύπαρξη μετεγχειρητικών ουλών στην άνω κοιλία. Η πλαστική κοιλίας βελτιώνει την ποιότητα ζωής, διότι απαλλάσσει τον πρώην παχύσαρκο από λειτουργικά προβλήματα, ενώ με την ταυτόχρονη αποκατάσταση του περιγράμματος της κοιλίας αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του, που είναι απαραίτητη για συνέχιση μιας φυσιολογικής ζωής.