Cytomel (T3)


Cytomel er ikke et anabolsk/androgent steroid, men et thyroid hormon. Som substans indeholder det syntetisk fremstillet liothyronin sodium hvilket svarer til det naturlige thyroid hormon tricodid-thyronin (L-T3).

Thyroid kirtlen hos en normal person producerer sædvanligvis to hormoner, det bedst kendte L-thyroxin (L-T4) og det tidligere nævnte L-triiodin-thyronin (L-T3). Da cytomel er syntetisk lig det sidstnævnte hormon, resulterer det i de samme processer i kroppen som hvis thyroid kirtlen producerede mere af hormonet. Det er interessant at notere sig at L-T3 er klart stærkere og mere effektivt end T4, L-T3 har vist sig 4-5 gange mere biologisk tilgængeligt - og samtidig hurtigere virkende end L-thyroxin (L-T4). I medicinverdenen bruges Cytomel til at behandle thyroid underskud (Hytothyroidisme), de sekundære symptomer på dette er bl.a. fedme, uorden i stofskiftet samt træthed. Bodybuildere udnytter disse karakteristika til at stimulere deres stofskifte med cytomel, dette vil fremkalde en hurtigere forbrænding af kulhydrater, proteiner og fedt. Bodybuildere er, selvsagt, specielt interesseret i den øget lipolyse - hvilket vil sige øget fedtforbrænding. I ugerne op til en konkurrence bliver cytomel specielt brugt, dette netop fordi det hjælper atleten med at vedligeholde en ekstrem lav fedtprocent uden at skulle på en "hungersnød diæt". Atleter som bruger lave doser af cytomel sammen med steroider, fortæller om at steroider bliver mere effektive hvilket sandsynligvis skyldtes den hurtigere omdannelse af proteiner.

I stor omfang spiser "model" bodybuildere fra muskel bladende en del fast food, men samtidig vedligeholder de deres hårde og defineret udseende ved samtidig at bruge cytomel - ergo begynder den overstimuleret thyroid kirtel at forbrænde fedt som en voldsom ild! Cytomel er også populært blandt kvindelige bodybuildere. I dag er det er ekstremt svært for kvinder at opnå den rigtige "form" til en konkurrence, dette skyldtes primært kvinders lavere stofskifte hvilket ofte resulterer i diæter på mindre end 1000Kcal/dag - dette kan ofte undgås ved brugen af cytomel. Kvinder er uden tvivl mere disponeret for bivirkninger end mænd, men klarer sig dog som regel med 50mcg/dag. Et kortvarigt indtag af Cytomel i rimelige doser, er uden tvivl "sundere" end en ekstrem sultediæt!

Hvad vedrører dosis bør man være utrolig varsom da cytomel er meget stærkt og effektivt. Det er ekstrem vigtigt at man begynder med en lav dosis, øger denne langsomt hver tredje til fjerde dag, og på intet tidspunkt overskrider 100mcg/dag da dette ikke er nødvendigt og bestemt ikke kan anbefales. Det anbefales ikke at hele dosis tages på én gang, men snarere at dosis deles op over dagen så effekten øges. Endvidere er det vigtigt at cytomel ikke bruges i mere end seks uger, og at det efterfølgende ikke bruges i to måneder. De som bruger cytomel over længere perioder risikerer at udvikle kronisk thyroid mangel, konsekvensen kan da være at atleten er tvunget til at bruge thyroid medicin resten af livet. Sidst men ikke mindst er det utrolig vigtigt at dosis reduceres langsomt, vedholdende og ikke sluttes brat. De som overvejer at bruge cytomel bør konsultere sig med deres læge for at sikre sig at de ikke allerede har en thyroid hyperfunktion.

Mulige bivirkninger med cytomel er : hjertebanken, rysten, irregulær hjerterytme, trykken på hjertet, nervøsitet, hiven efter vejret, udskillelse af sukker gennem urinen, øget svedproduktion, diarré, vægt tab, psykisk urolighed etc, og såvel som symptomer på overfølsomhed. Vores erfaring er at de fleste symptomer består i rysten på hænderne, kvalme, hovedpine, øget svedproduktion samt øget hjerterytme. Disse negative bivirkninger kan ofte fjernes ved midlertidigt at reducere den daglige dosis. De som bruger cytomel over flere uger vil opleve en mindskning af muskelmassen, dette kan dog undgås ved samtidig at bruge steroider. Men uanset hvad skal atleten spise en høj protein diæt da cytomel nedbryder protein.