Musik På 90-talet del 3

ROCK & POP

Rock musiken har utvecklas en hel del på 90-talet. När man nämner frasen Rock N Roll tänker de flesta i den äldre generationen på namn som Elvis, Beatles och Little Richard. Frågar man en 30-åring kan man få svaret Status Que, Europe och Alice Cooper. Men frågar man någon i tonåren kan svaret bli Oasis, Green Day eller R.E.M. Rockmusiken är nu uppdelad på flera grenar. Vad som är vad är svårt att säga. Vad som var hårdrock på 1980- talet kan nu placeras under titeln vanlig rock. Musiken och dess stilar är i ständig förändring. Vad som är punkrock i dag kanske är radio rock om tio år. Många nya band har kommit fram på senare år.

Popmusiken har också förändras. Det fanns många musikstilar som fanns under titeln pop innan. Nu har de musikstilarna fått ett eget namn. Det finns dock väldigt många blandningar inom popmusiken som t ex poprock, dancepop och vispop. På 80-talet var det populärt med slagerpop, den trenden har nästan försvunnit helt. Under 90-talet har också syntpopen nästan försvunnit. Hur popen kommer låta i framtiden är en svår fråga. Kommer allt låta som Nordman eller Blur?

Vad som är vad i de olika stilarna som går under rock och pop kan vara svårt. Många av dagens rock och pop artister kan vara med under flera grupper. En del tycker Roxette är ren pop medan andra tycker det är radiorock. Här är en liten inblick i de olika stilarna.

DEATH METAL & HEAVY METAL Musikstilen de flesta föräldrar hatar. Texter som uppmanar till mord, våldtäkt, djävulsdyrkan och knark är inte helt ovanligt. Plattor förbjuds, men människorna köper dem ändå. Death Metal är hård, tuff och aggressiv rockmusik ofta med mycket bas och så kallat "bröt". Death Metal spelas ytterst sällan på vanlig radio. Fansen har ofta långt hår och svarta T-shirts med dödskallar på. Precis som många andra musikstilar så är det för fansen en livsstil, ett sätt att vara. Metallicas tidigare plattor kan räknas som metal, det är än så länge den mest framgångsrika i denna musikstil. Andra framgångsrika band är bl a Napalm Death, Sepultura, White Zombie och svenska Entombed.

HÅRDROCK Hårdrock på 80-talet kunde vara artister som Bon Jovi och Def Leppard, men inte nu. Aerosmith ingår ibland under hårdrock i skivkataloger och ibland under rock. Vilket det skall vara är svårt att säga. Andra namn som börs nämnas är AC/DC, Iron Maiden, Anthrax, Black Sabbath, Faith No More, Megadeth, Motorhead, Scorpions och Pantera. Hårdrocks musiken varierar väldigt mycket, från Aerosmiths bluserock till Megadeths metallicarock.

GRUNGE Den stora grungevågen från Seattle i USA nådde Europa 1991 då Nirvana slog igenom med dunder och brak! Tack vare MTV US blev "Smells Like Teen Spirit" en monsterhit världen över. Efter Nirvana var det fritt fram för andra amerikanska grungeband att slå igenom. Pearl Jam, Stone Temple Pilotes, Alice In Chains och Foo Fighters. Musiken i sig är tung och mäktig rockmusik. Mycket bas används i musiken, ofta är den en aning nerstämmande. Även i denna musikstilen förknippas ofta mer knark och sprit, men detta måste inte vara fallet för de inblandade. Det är ifrån USA de flesta grungebanden kommer ifrån. Men det finns undantag. Under 1995 slog Australiska Silverchair och brittiska Bush igenom i staterna, dem bevisade att man inte måste vara amerikan för att göra bra grungemusik.

PUNKROCK & SKATEPUNK Helt plötsligt så fanns musikstilen, som nästan var utdöd, på listornas topplaceringar. Under sommaren och hösten 1994 fick Green Day sitt stora genombrott med "Basket Case". Band som Offspring, Pennywise och Bad Religion följde efter. Punken med sitt snabba tempo dundrade ut i radio och på tv. Denna kaliforniska punktrend gjorde så att svenska band som No Fun At All och Millencolin fick sina genombrott. Men i England har denna musikstil inte slagit riktigt så kraftigt.

ALTERNATIVE ROCK & FUNKROCK Alternative rock kan också vara grunge. R.E.M är en av de populäraste av de alternativa rockbanden. Ofta kommer denna musik från början av små oberoende skivbolag. Amerikanska bandet Live som slog igenom 1994/1995 kan också räknas inom denna stil. Det som skiljer Alternativrocken med den vanliga rocken är att den är mer udda, lite svårare. R.E.M och Live har inte alls samma tyngd på musiken som grungemusiken har, även om grunge också en sorts alternativ musikstil. Att blanda funk och rock har Red Hot Chili Peppers lyckats bra med.Dem blandar lite hip hop funk i sin rock musik, men gör också lyckade ballader som "Under The Bridge" och "My Friends".

ROCK, POPROCK & RADIOROCK Den vanliga och hedliga rocken finns fortfarande kvar, både Rolling Stones och Bon Jovi spelar samma stil dem alltid gjort. I England är det vanligt att blanda pop med rock och på det viset få en bra kombination. Oasis, Supergrass och Cast är bara några av dem. Radiorocken är den typ av rockmusik som får mest spelningar i de stora radiokanalerna. Musiken skall inte vara för brötig eller skrikig, och refrängerna skall vara starka, där är receptet på en bra radiorockhit. Bryan Adams, Bruce Springsteen, Gin Blossoms, Better Than Ezra, Tina Turner och Roxette är några av dem. I denna stil används mycket akustika gitarrer. Under 1995 var Hootie And The Blowfish det mest framgångsrika bandet i USA, och mycket p.g.a. att dem har fått många radiospelningar. På senare tid har kvinnliga rockartister som Joan Osborne, Alanis Morissette och Sheryl Crow slagit igenom stort.

POP, SVENSK POP OCH INDIE POP Popmusik kan vara mycket, att sätta Blur och Take That under samma stil kan var förnedrande ( för Blur ). Därför dem spelar/sjunger inte alls samma typ av musik. Blur spelar trallvändliga poplåtar med en del gitarrer i, medan Take That sjunger dagispop blandat med lite dansmusik som får 12-åriga flickor att gråta. Take That har även konkurrenter som East 17, Boyzone, och Let Loose. Knepet med dessas stora framgångar är att man samlar ihop ett gäng gulliga gossar och låter dem sjunga och dansa. Om dem sjunger dåligt spelar ingen större roll, och skivor säljer dem som smör i England. Den svenska musiken har än så länge ingen direkt motsvarighet, det närmaste man kan komma är dansbandet Arvingarna. Svensk pop på 90-talet är inte helt olik den på 80-talet. Slagermusiken har dött ut och har blivit ren svensk pop. Magnus Uggla, Tomas Ledin, Eva Dalhgren, Lisa Nilsson och Casa-Stina Åkerstöm är några av dem. Under 1995 gick Tomas "Orup" Eriksson, Niklas Strömstedt och Anders Glenmark ihop och bildade poptrion G/E/S. Visst blev det en succé men det var också sockersött, och enligt många bara ett kommersiellt påhitt. Under 1995 gjorde den före detta slagersångerskan/ Eng. Popsångerskan/Discodunkartisten Lena Philipsson comeback. Med en ren popplatta som mot pressens vilja blev en succé. Liksom Radiorock så spelas den svenska popmusiken mycket på radio, allt från Gyllene Tider till Lisa Ekdal. Men under 1994 och 1995 blev en ny stil väldigt populär. Norman blandade folkmusik med popmusik och det blev en stor framgång. Debutplattan har hittills sålt över 400 000 exemplar. Men Sverige producerar inte bara vanlig pop utan också indiependent pop dvs indiepop. Mouth, Kent, Broder Daniel, This Perfect Day, Popsicle och Cardigans är några av dem. Många av dessa band går mycket bra i Japan. De svenska banden är ofta mycket inspirerade av de engelska grupperna som t ex Ride och The Boo Radleys.

HUR KOMMER MUSIKEN FRAM TILL KONSUMENTERNA?

Hur kommer igentligen musiken fram till konsumenten? Det finns så klart många olika varianter men här är en.

Några killar har inget att göra, de startar ett rockband. De börjar att spela punkrock och dem låter inget vidare. De tränar på fritiden och försöker få spelningar på fester och andra tillställningar. Medan tiden går blir de allt bättre och kanske lämnar punkstilen och går över till hedlig rock. De får mer spelningar hela tiden, medan de skriver egna låtar. De ena spelstället leder till det andra. De spelar i olika tävlingar. Lokalradion spelar demon. De skickar demon till olika skivbolag, det har tur ock får ett skivkontrakt.

De börjar att spela in låtar. De släpper en debut singel som skickas ut som promotion till viktiga media personer. De spelar låten på radion, folk upptäcker bandet och frågar efter singeln i affärerna som köper in den och de hamnar på nedre halvan av topplistan. Bandet får nu pengar att göra en video till låten. Låten går in på tracks. Albumet släpps och den skall recenseras i tidningar mm. Bandet åker ut på turné som förband till något större band och på sommaren spelar de på festivaler. Intervjuer med press och tv, promotionturné. Nästa album på börjas och bandet skall satsa att slå utomlands.

Så kan det börja för ett rockband. Många band får spela på många små ställen innan de får skivkontrakt, en del får aldrig skivkontrakt. Det finns många band som väntar på att upptäckas. Band som bara spelar covers har ofta svårt att få skivkontrakt. Många stora bolag vågar inte sattsa på nya artister, vilket är mycket synd.

MEDIA HAR STOR MAKT

Media dvs tidningar, tv och radio har en väldigt makt över vilka som får en hit eller inte. Detta gäller speciellt inhemska artister. Om inte artisten ifråga gör någon video till singeln och radio väljer att inte spela den ofta, så betyder detta ofta att det blir en flopp. Det spelar då ingen större roll om man heter något okänt eller Lisa Nilsson. För att få många spelningar på radio är inte enkelt, det beror helt på vad de vill spela. Nordman skickade tre promotion singlar till P3 innan de började spela låten. När de väl gjorde det blev det en enorm succé. Z-TV är den svenska kanal som spelar mest musikvideos. Spelas en video ofta på Z-TV så har ofta den låten en större chans än den som inte spelas ofta. Än så länge har inte kanalen några överdrivet höga tittarsiffror. Men när där imot MTV Europe spelar en video ofta så har låten stor chans att bli en hit i Europa. MTV har varje vecka en spellista som man kan finna i tidningen Topp 40, under rubriken MTV Buzz Spinn finner man de mest spelade videorna. Alla listor är ett hjälpmedel för skivaffärer när de köper in nya skivor. När en låt blir en megahit i USA så vet man att den ialla fall kommer bli en skaplig hit här. Tack vare MTV´s US Top 20 så blir det efterfrågan på singeln/albumet innan den når de svenska butikerna. Coolio´s hitsingel "Gangsta´s Paradise" är ett bra exempel. Tidningarna kritiserar vissa artister väldigt mycket, detta kan innebära för en ny artist att det blir det sista den gör, men det kan också försämra försäljningen för de stora artisterna. Men ibland spelar det ingen roll vad kritikerna skriver, t ex Micheal Bolton & Ace Of Base säljer bra ändå. Mycket som spelar roll om det skall bli en hit eller inte är om den stilen är "inne" just då. När man släpper en platta måste artisten släppa den vid rätt tillfälle annars kanske det blir ett flopp. Ett halvår tidigare kanske det hade varit en megahit. Trender finns inte bara i kläder, utan även i musik och i både branscherna styrs pengarna.

Pga att infochase tog bort denna site så har det inte gjorts många uppdateringar. Men snart har jag även uppdatrerat dessa sidor.

Next: Rock & PopArtister

BACK TO Pop-musik på 90-talet del 1

Lena Philipsson Sidan


This page has been visited times.