EROI AI REZISTENTEI ANTICOMUNISTE

Grupul Legionar "HAIDUCII DOBROGEI"

Rezistenta armată anticomunistă a legionarilor macedoneni din Muntii Babadagului, Dobrogea

 

               

 Dela stânga, la dreapta:Nicolae Ciolacu, singurul supravietuitor al vitejilor Haiduci ai Dobrogei (autorul volumului "HAIDUCII DOBROGEI", Colectia Omul Nou, Hallandale, 1995); Dumitru Fudulea, din comuna Testemel, jud. Tulcea (împreună cu fratele său Nicolae pun bazele rezistentei armate anticomuniste din Dobrogea: înfiintează "Haiducii Dobrogei", mobilizează satele, le organizează si duc luptă fără seamăn împotriva comunismului. După patru ani de înclestare cu Securitatea, sunt înconjurati de multă armată în cazemata din pădurile Basbunar, după patru ore de luptă Dumitru cade răpus de o grenadă care explodează în cazemată si este sfârtecat. Nicolae este arestat si dus la Constanta, unde este condamnat la moarte si împuscat de un pluton de executie al Securitătii la 28 Martie 1952); Iancu Ghiuvea, din comuna Gălbiori, (si-a creat o unitate de haiduci cu Nicolae Hasoti, Iancu Beca, Stere Hapa si Iancu Cusu. După ce au organizat rezistenta anticomunistă în mai multe sate, la sfârsitul lui 1949 au fost încercuiti de multă armată M.A.I. In timpul luptei a căzut cu arma în mână Iancu Cusu. Ceilalti au fost arestati, condamnati la moarte si executati de un pluton al Securitătii); Stere Hapa (a luat parte la rezistenta armată a Legiunii împotriva lui Antonescu la 21 Ianuarie 1941, când este rănit la un picior. In 1949 se înrolează în Haiducii Dobrogei, în echipa lui Iancu Ghiuvea, participând la organizarea a zeci de sate în sistemul de rezistentă anticomunistă a fratilor Fudulea. A fost încercuit în comuna Gălbiori, când a căzut Iancu Cusu. Arestat împreună cu ceilalti, este condamnat la moarte si executat de un pluton al Securitătii)


   

   Dela stânga, la dreapta:  Cotan Mihai-Ionel, născut la 15 Februarie 1928, din Cailderea, Tulcea, este arestat la 25 Mai 1949. A evadat, fugind de sub escortă, reusind să plece si cu o armă în mână. Asediat la 9 Martie 1950 în "Grota Haiducilor" din pădurea Baspânar, Tulcea, de la cota 332 Secar Bair, este condamnat la muncă silnică pe viată la numai 22 de ani. Moare la Gherla în urma torturilor la 13 Iunie 1952. Este cel mai mic din cei zece frati, dar un hercule ca înfătisare fizică; a fost chinuit si omorît pentru inteligenta si căile cu care a reusit să-si protejeze camarazii în a căror luptă s'a înrolat; Costea M. Costea (Student la Drept), este arestat de Securitatea din Timisoara, anchetat si bătut de securista Vida până si-a dat duhul în beciurile Securitătii; Gheorghe Turcu, din comuna Baia, satul Panduru. A reusit să scape din ghearele Securitătii si a stat ascuns 12 ani. In 1964 aflând de decretul de amnistiere, s'a prezentat la Securitatea din Constanta si a fost "pus în libertate"; Chirata C. Brandea, din comuna Lunca, judetul Tulcea. A fost gazdă a Haiducilor Legionari Dobrogeni. A fost descoperită si arestată de un grup de ofiteri securisti si multă armată M.A.I. la 24 Octombrie 1951. La ea în casă au primit haiducii armele aduse de inginerul Gicu Andrei: o armă automată de 32 de focuri cu sase încărcătoare, un pistol calibrul 9 (scurt), o ladă cu 260 cartuse.


                                 

   Dela stânga, la dreapta: Nicolae Fudulea, conducătorul rezistentei dobrogene (fratele lui D-tru Fudulea); Nicu Marin, din comuna Casamcea. A haiducit multi ani cu fratii Fudulea. La o operatiune de aprovizionare este încercuit de Securitate. Se retrage într'o casă apropiată si deschide foc, declarând că nu se predă. Reuseste să reziste câteva ore de unul singur. Când securistii au auzit ultimul glont, au fortat usa si au intrat în casă unde i-au găsit corpul neînsufletit. A avut o moarte de haiduc; Stere Alexe, din comuna Amurlia de Sus, după ce a haiducit cu fratii Fudulea mai mult timp, participând la organizarea rezistentei anticomuniste din multe sate, s'a retras într'o ascunzătoare acasă. Este descoperit de Securitate, arestat, maltratat si chinuit până când îsi dă duhul în beciurile Securitătii; Stere Grasu, din comuna Ciamurlia de Sus. La 9 Martie 1950 este descoperit în cazemata haiducilor din pădurea Rasbunar si după patru ore de luptă a fost prins, condamnat la moarte de Tribunalul din Constanta si executat de un pluton al Securitătii. 


Fotografie luată în 1938: Legionarul Nicolae Ciolacu cu câtiva din camarazii săi.
Dela stânga, la dreapta: Nicolae Ciolacu, sef de garnizoană, comuna Cociular; Doiciu G. Costea (văr primar cu N. Ciolacu) în casa căruia îsi avea sediul garnizoana legionară); Constantin St. Butari; Petre Ciolacu (căzut prizonier în Rusia); Mihai Bafana; Janche St. Baturi (căzut pe frontul din Rusia) si Dumitru M. Costea.

Numele haiducilor legionari dobrogeni împuscati de Securitatea comunistă:
1). Nicolae Fudulea 
2). Dumitru Fudulea 
3). Gogu Puiu 
4). Gică Perifan 
5). Gheorghe Cresu 
6). Gheorghe Gulea 
7). Preot Mihăilescu 
8). Stila Timu 
9). Plutonier Cenuse 
10). Stere Sercu 
11). Avganti 
12). Nicu Marin
13). Vasile Baciu 
14). Dodică 
15). Toma Vasile 
16). Gheorghe Arău 
17). Stere Grasu 
18). Ion Cotan 
19). Stere Alexe 
20). Iancu Ghiuvea 
21). Iancu Cusu 
22). Iancu Bica 
23). Nicolae Hasoti 
24). Stere Hafa

Gazde ale haiducilor morti în închisorile comuniste:

1). Dumitru Grasu 
2). Tascu Sifringa 
3). Gheorghe Brătianu 
4). Gheorghe Enache 
5). Tănase G. Vlahbei 
6). Nicolae Samara 
7). Nicolae Burecu

8). Vasile Papazica 
9). Gheorghe Puinava 
10). Teniu Bancu 
11). Gheorghe Alexe 
12). Iancu Nirlu 
13). Dimciu Garofil 
(lista incompletă)