Diet

Grunden för dieten var vete. Varje soldat beräknades äta en tredjedels ton vete om året. Av vete gjordes skorpor, bröd, soppa, gröt och pasta. Den viktigaste födan var brödet. Man åt fullkornsbröd (panis militaris), eftersom man ansåg att det innehöll mer näring och var bra för magen. Befälet åt även vitt vetebröd (panis mundos). På brödet hade man olivolja, oliver, gurka och sallad.

Till detta åt man kött, vanligen fläsk. Fläsket grillades eller kokades i salt. Man lagade ofta stuvningar, i vilka vanligtvis hade ärtor, kål och morötter. Ostron, musslor, fisk och sniglar var också en viktig del av dieten, liksom höns, gås och anka. Den viktigaste kryddan var garum blandad med vatten (hydrogarum). Som efterrätt kunde man få frukt och nötter. Under fälttåg var dieten begränsad till skorpor (bucellatum) och kallt, saltat fläsk.

Den vanligaste drycken var surt bondvin (acetum), blandat med vatten till posca. Öl (cervesa) var mycket populärt och ansågs vara en typisk soldatdryck. För befälet förekom även bättre viner (vinum).

Länkar

Åter till Armé:
Romersk mat:


Denna sida har besökts gånger