Samhällsklasser i det Romerska riket

Officiellt delades invånarna i det romerska riket upp i sex hierarkiska klasser. Jag säger dock officiellt, för ofta var gränserna mellan klasserna svåra att definiera och lika ofta kunde en person från en lägre klass ha en högre status än en person från en högre klass.

Den högsta klassen var senatores (senatorerna). Detta var en liten grupp familjer, som hade säte och stämma i rikets högsta råd, staden Roms senat. Det enda sättet att bli senator var att ärva titeln eller få dem genom kejserligt dekret. Många av rikets högsta ämbeten var reserverade för senatorerna. Den näst högsta klassen var equites (riddarna). Dessa var en sorts lågadel som hade ensamrätt till många av rikets högre ämbeten. Man blev automatiskt equitus om man hade en viss förmögenhet. Gemensamt för dess båda klasser var att de var honestiores, det vill säga att de hade särskilda rättigheter. Till exempel kunde de inte utsättas för tortyr eller avrättas.

Den tredje klassen var ingenui, det vill säga invånare som hade varit romerska medborgare sedan födseln. Under dem stod peregrini. Dessa var utlänningar, som hade förvärvat romerskt medborgarskap. Den lägsta medborgarklassen var libertini, som var frigivna slavar. Libertini var inte valbara till några ämbeten. Dessa klasser bildade rikets medelklass och utgjorde majoriteten av dess befolkning.

Den sjätte och lägsta klassen bestod av utlänningar och servi (slavar). Dessa hade ingen rösträtt och deras juridiska rättigheter var begränsade. Till exempel kunde inte slavar fungera som vittnen i en rättegång. Även om slavarna var den lägsta klassen, kunde de inneha inflytelserika poster och uppdrag. Sina slavar var de enda som kejsaren litade på, eftersom de var beroende av honom. De kunde därför användas som hans sändebud till provinserna och utrustas med stora maktbefogenheter. Situationen komplicerades ytterligare av att slavar kunde äga slavar. Dessutom hade en slav rätten att friköpa sig själv till sitt marknadsvärde. Inga rasistiska åsikter fanns angående slavar. En neger kunde lika gärna äga en vit slav, som tvärtom.

Länkar

Åter till Romerska riket:


Denna sida har besökts gånger