N S - Periyodu Olmayan Periyodik Dergi


Gerekli taramalar



Bu sayımızın konusu olan “gerekli taramalar” ın usta karikatüristlerin acemilere her zaman söylediği “gereksiz taramalardan kaçının” sözünden geldiğini hemen anladım.( Eğer öyle değilse yazının devamını okumasanızda olur.) Anladım ama buradan sonrası için sadece anlamak yetmiyordu. Aynı zamanda yaratmak da gerekiyordu ve benim işte tam da bu noktada bir sorunum vardı.

Canım istediğinde harikalar yaratan ben! , canım istemediğinde köşedeki bakkalın borç defterini bile yazamayacak kadar hımbıl birisiydim. Ve artık buna bir son denmeliydi.. Etrafıma bakındım…

Ve yazmaya başladım;

Gerekli taramalar…

Gerekli taramalar…

(Tarama diye bir meze yok mu?..)

Ger-ek-li ta-ra-ma-lar…

(Off allahım olmayacak…)

Gerekli taramalar…

( Gerekli diye meze yok tabii…Yani olaya alkol yönünden girmek için mazeret arıyorum ama …)

Örneğin şöyle başlanabilir mi?

Hayatın bazı bölümleri var ki mutlaka taranmalı… Şunu demeye çalışıyorum, hani karikatürlerdeki gibi bizde aslında hayatımızın gerçekten gerekli bölümlerinde taramalar yapıp koyulaştırsak, gereksiz yerlerini taramasak…

Söz konusu para olduğunda gereksiz taramalar yapmak ne kadar doğru? Soruyorum ne kadar? ( vallahi çok güzel ama çok ağır bir soru… Ben bile sorarken cevabı konusunda hiçbir fikre sahip değildim, hala değilim ve hiç bir zaman da olamıyacağım. Para konusu ağır geldiği için gerekli taramalar konusuna daha light bir pencereden bakmak istiyorum. Yani siz para kazanın. Para iyidir. Çok para zararlı değildir.Ama çok para kazanma hırsı zararlıdır. Bolca tarama yapın …Yanına da rakı.. Ohhh…)

Akşam işten eve döndünüz diyelim. Gelin hep beraber yatana kadar ne kadar gereksiz tarama yaptığınıza bakalım;

Evden içeri girdiniz. Yemekte balık var…Evi keskin bir balık ve salata kokusu sarmış. ( Bu örnekte eve gelen adamın eşi çalışmıyordur ya da evde filipinli bir hizmetçi vardır ve çoban salatası yapmayı öğrenmiştir …) Hemen masaya kuruluyorsunuz..İşte tam bu sırada yapılacak bir gerekli tarama eşinize ve varsa çoçuklarına birer küçük sevgi öpücüğü vermek olmalıdır…( Eğer evde Filipinli hizmetçi varsa ona da öpücük vermek size kalmış. Ben karışmıyorum…) Sonra onlara gülen yüzünüzle günlerinin nasıl geçtiğini sormalı, hüzünlerine ,sevinçlerine , acılarına ortak olmalısınız.

Peki bunu yapmadan elinize gazeteyi alıp köşeye çekilmek, televizyona gözlerinizi dikip kimseyle ilgilenmemek ,soruyorum size ,ne kadar hoş olur? İşte bunlar da hayata dair gereksiz tarama örnekleridir.

Yemekten sonra yapılacak gerekli taramalar ise güzel bir müzik ve loş ışık eşliğinde eşinizle dans etmek veya kitap okumak veya maket yapıp stres atmak ,ya da sevdiklerinizle sohbet etmek,,komsulara misafirliğe gitmek , komşuları eve çağırmak, halay çekmek( mümkünse halaybaşı olarak), küçükleri sevmek, büyükleri saymak (eğer eve ilk girdiğinizde hizmetçiyi öptüyseniz hizmetçiyi sıkıştırmak ( Pardon!) ) olmalıdır.

Siz bunların yerine üç kuruşluk dizileri seyrediyorsunuz değil mi? Seyredin ,seyredin ve hayatınızın en gereksiz yerlerini taramalarla koyulaştırın…

Sonra da psikiyatristlere gidip sızlanın…Yok hayattan zevk alamıyorum, yok canım sıkılıyor, yok bunalıyorum…

Kaşına kaşına televizyondaki dizileri bitirdiniz.. Uyku bastırdı. Artık yatacaksınız. Burada gerekli tarama olarak yine eşinizi , çocuklarınızı, sevdiklerinizi öpebilirsiniz. Onlara hayatla ilgili bir iki güzel şey fısıldayabilir ,saçlarını okşayabilir ve en gerekli taramayı yapabilir ; onları sevdiğinizi söyleyebilirsiniz. (Eğer eve ilk girdiğinizde hizmetçiyi öptüyseniz; hepsinin uyuduğundan emin olup hizmetçiyle… neyse…)

Bir akşamlık zaman dilimi için verdiğim bu örnekler, bir hafta sonu , bir ay , bir kapadokya yolculuğu gibi zaman dilimleri için de uygulanabilir…Uygulayın göreceksiniz. Gerçekten de hayatımızı bazen gereksiz taramalarla doldurup, güzel düşünülmüş ama gereksiz taramalarla mahvedilmiş bir karikatürdeki gibi bütün görüntüyü ve alınacak zevki bozduğumuzu farkedeceksiniz…

Bu konuyla ilgili söyleyeceklerim bu kadar. Ama bitirmeden en gerekli taramanın da aşk olduğunu eklemek ister gönlüm.

Ki ekledim….




Akın BAŞAL