This page created with Cool Page.  Click to get your own FREE copy of Cool Page!
                         BOYABAT PANAYIRI



















Bir asırdan fazla mazisi olan Tarihi Boyabat panayırı,Her yıl ekim ayının üçüncü çarşamba günü başlayıp          1 hafda devam etmekdedir. Panayır Boyabat ve çevresi için apayrı bir anlam taşımakdadır.Uzun yıllar önce ulaşım zorlukları yaşandığı günlerde,Boyabat'ın dağ köylerinden vatandaşlar 1 hafda veya 10 gün öncesinden Boyabat'a gelmeye başlar Panayır'ın bitimine kadar ilçede kalırlardı.
Genelde herkesin tanıdığı eşi,dosdu hısım akrabaların evlerinde ikame ederlerdi. Vatandaşlar en az 6-7 aylık ihtiyaçlarını görüp Köylerine dönerlerdi. Panayırda öncelikle emtia canlı hayvan alım satımları birinci sırayı teşkil ederdi. At yarışları yapılır,hayvan pazarında gösterişli hayvanlar süslenerek alınlarına nazar boncuğu takılarak davul zurna eşliğinde meydanda maşallah yürüyüşleri yaptırılırdı.






















Boyabat panayırı özel bir alanda şahsa ait geniş bir tarla içersinde yapılmakdadır.Panayır mahellenin görünümü tabiri caiz ise harikulade bir görünüm arzetmekdedir. Çoluk çoçuk,genç,ihtiyar herkesde bir telaş satıcılar,lunaparkcılar,hayvan sirk cadırları,eğlence amaçlı cadırları görmek mümkündür.

Şehir merkezinde de ayrı bir canlılık göze çarpmakdadır.Sabahın erken saatlerinde,çarşının ayrı bir bölümünde kalabalık kebab satıcılarını görebilirsiniz.
Kebablar sırık kebabı olup civar köylerde pişirilip satışa sunulur.
Boyabatlılar kebabcıların önünde kuyruk oluşturup kebab alma sıralarını beklerler.Gelen misafirlere panayır ikramı olarak kebab üzüm kestane kavrulmuşunu ikram ederlercumartesi ve pazar günleri genç nişanlılar,    yeni evliler muhakkak panayırda boy gösterir.Çocukların neşeli hali adeta yüzünden okunur.
Panayır aynı zamanda belediye teşkilatı içinde ayrı bir gelir kaynağıdır.
Panayır mahallinin yer düzeni belediyeye ait olupgüvenliği ilçe emniyet müdürlüğüne aitdir.
Panayırın son günü en anlamlı günüdür.Tarihi ata sporumuz yağlı pehlivan güreşlerimizin tertip edildiği gündür.
Belediye başkanlığı günler önceTürkiyenin bütün il ve ilçelerine afişlerle Belediye başkanlıklarına Panayır ve güreşlewrin tertip edildiği tarihleri bildirerek,güreş kulüplerinede özel davetiye çıkarmıştır.Güreşler genellikle Boyabat kalesinin arka kısmında bulunan Kale bağı mevkii er meydanı olarak kullanılmakdadır.
Güreş sabahın erken saatlerinde 4 davul 4 zurnacın eşliğinde güreşe iştirak edecek pehlivanlar kispetlerini giyerek kalabalık grup ve vatandaşların eşliğinde şehir turu atıp yürüyerek er meydanına hareket ederler.
Güreşin yeri ve saati belediye hapörlelerinden devamlı anons edilerek ünlü pehlivanların ilçeye geldikleri bildirilir.
Güreş başlama saati geldiğinde istiklal marşı ve saygı duruşu yapılıp Daha sonra ilk kouşmayı belediye başkanı,ilçe kaymakamı,ve en son konuşmayı il valisi yapar.

  Ana Sayfa
  Köylerimiz
  Tarihi
  Köylerimiz Tarihi
  Fotoğraflarımız
  Haritası
  Davul Zurna Mp3
  Türkülerimiz
  Konaklama
  Köylerimiz Anketleri
  Bürokratlarımız
  Ünlülerimiz
  Pirincimiz
  Sırık Kebabımız
  Evliyalarımız
  Ahiretdekilerimiz
  Panayırımız
  Boyabat Cemberi
  Boyabatdan Haber
  Boyabatlı İşyerleri