Christer Sjöberg
NV1E
Nacka Gymnasium
 
Tillbaka

Kullagret
- Teknologi: teknisk rapport i teknikhistoria ht 1997

Inledning
Utan att tänka på det omges vi nästan hela tiden av olika sorters kullager. De finns överallt i vår omgivning. I hemmet. På tunnelbanan. Bara i bilen finns mer än 25 rullningslager. Men de syns inte.
 
Faktum är att vårt högteknologiska samhälle skulle braka ihop direkt om vi inte hade tillgång till kullager.
Anledningen till vårt beroende av kullagret är enkelt uttryckt vår kamp mot friktionen. Fanns inte friktionen skulle således kullagret vara direkt onödigt. Men att spekulera kring hur världen skulle sett ut om våra fysiska lagar sett annorlunda ut överlåter jag gärna åt någon filosof. Följande sidor kommer istället att handla om det högst konkreta kullagret, med en viss betoning på Sven Wingquist och hans sfäriska kullager.
 

Kullager - teknisk beskrivning
Ett kullagers funktion är att minska friktionen mellan en fast och en rörlig yta och samtidigt bära en last. Anledningarna till att en minskning av friktionen är nödvändig är flera. Först och främst handlar det om att man genom minskad friktion också minskar förslitningen. Men även för energisparandets skull är kullagret en viktig uppfinning.
För att göra en generell beskrivning av kullagrets konstruktion kan man säga att det består av en inre ring, som sitter på en axel, samt en yttre ring, som sitter fast vid axelhuset. Mellan de båda sk lagerringarna finns ett antal kulor som hålls i läge av en ringformig hållare, där de kan rulla med liten friktion.
Beskrivningen ovan är själva grundprincipen för kullager, men naturligtvis finns dessa i ett stort antal olika typer, med olika funktioner och i olika utförande. Man brukar dela upp kullagren i två huvudgrupper. Radialkullager och axialkullager. Skillnaden mellan dessa två kullager är lagerbelastningens riktning. Radialkullager är utformade för att ta upp belastningar vinkelrätt mot axeln, medan axialkullager används då lagerkraften ligger i axelns riktning.
Det finns även andra sorters lager som bygger på ovan nämnda kullagerprincip. Bland dessa bör nämnas rullager och nållager. Rullagret är uppbyggt på samma sätt som ett kullager bortsett från att kulorna här är utbytta mot rullar. Nållagret är ett rullager med mycket tunna rullar. Naturligtvis delas även rullager in i radial- och axiallager.
 
Kullagrets historia
Enkla kullager, eller rättare sagt rullager, har funnits länge. Redan under Antiken uppfanns mycket enkla rullager för att minska förslitning. Då gällde de främst de vagnar med hjul av massivt trä som roterade runt en axel som även den var gjord av trä. Grekerna, och senare romarna, stack in rörformiga träbitar mellan hjulnavet och axeln. Istället för hjul och axel slets alltså trärören ut, vilka var enkla att byta ut.
En bra bit senare, i början av 1700-talet, började rullager så smått användas i bl.a. väderkvarnar. Men det var först när den industriella revolutionen startade i slutet av 1700-talet som kullagret började utvecklas på allvar.
Under 1860-talet patenterades flera olika typer av ganska avancerade kullager som användes till cyklar.
Men det verkliga genombrottet för kullagret kom år 1907, då den svenske ingenjören Sven Wingquist uppfann det sfäriska kullagret.

Kulorna genom tiderna
Det som skiljer kullager från andra lager är kulorna, varför lite om kullagerkulornas historia bör tas upp här.
Genom tiderna har det använts många olika material till kulorna. I vårt sekel har det mestadels använts järnkulor i kullagren. Men järn, som har ganska hög densitet, passar inte för alla ändamål. Ibland behövs lättare kullager där kulorna då är gjorda av keramiskt framställd lera. Dessa lager har dessutom i allmänhet längre livslängd.
Även trä används i en del kullager. Träslaget är Lignum Vitae, som är världens hårdaste träslag.
När det gäller kullager som har kontakt med vatten är dessa ofta gjorda av gummi. Anledningen till det är att vatten fungerar som både smörjmedel och kylmedel för gummi.
 
Sven Wingquist
År 1876 föddes i Hallsberg Sven Gustaf Wingquist. Han studerade i både Sverige och USA innan han började arbeta som driftsingenjör vid textilföretaget Gamlestadens fabriker i Göterborg. Hans stora problem var ständiga driftstopp orsakade av dåliga lager. Wingquist försökte minska driftstoppen genom att konstruera ett nytt lager.
Hans första konstruktion var ett spårkullager, vilket blev det första svensktillverkade lagret.

Det sfäriska kullagret
Wingquists spårkullager besegrade emellertid bara delvis problemen med textilmaskinerna.
Sfärsikt kullager
Det största problemet var att axlarna ibland snedställdes något i förhållande till lagrets läge. Det ledde till att lagren utmattades alldeles för tidigt. Lösningen på problemet blev Wingquists uppfinning av det sfäriska kullagret. Det är konstruerat så att lagerringens inneryta har sfärisk form, vilket gör att den inre lagerringen inte bara kan rotera runt sin egen axel utan även ställa sig snett i lagret.

SKF
Månaden innan Wingquist uppfunnit (eller i alla fall tagit patent på) det sfäriska kullagret startade han år 1907 AB Svenska Kullagerfabriken (SKF). Från början hade fabriken 16 anställda som arbetade på en yta av1100 m2. Marknaden var inte särskilt stor i Sverige. Wingquist kom därför att bli beroende av export till andra länder. Första året producerade man 2200 lager. Två år senare var årsproduktionen 90 000 lager och utvecklingen gick mycket fort. SKF skulle inom några år ha försäljningskontor i bl.a. Frankrike, Tyskland, England, USA och Australien.
Årsproduktionen ökade nu för varje år och 1924 var den uppe i hela 6,5 miljoner lager.
Två år senare startade SKF ett nytt projekt, eller mer konkret, ett nytt dotterbolag. Namnet blev Volvo. I en tom lokal på Hisingen startade tillverkningen av SKFs nya produkt. Bilar.
Bilarna blev en lönande binäring den kommande tioårsperioden fram till 1935, då SKF sålde aktierna eftersom man inte ville reta sina kunder inom bilindustin. Men ända fram till 60-talet fick SKF 25 SEK per såld bil.
Tre år efter Sven Wingquists död, år 1957, öppnade i Göterborg en modern kul- och rullagerfabrik. Den blev ett ytterligare lyft för SKF som fyrtio år senare, dvs idag, säljer lager för mer än 30 miljarder SEK varje år. Årsproduktionen är över 700 miljoner lager.
 

Källor
Östling, Leif: Uppfinningarnas historia. Utgåva 1.
Reader’s Digest AB, Stockholm. 1985. ISBN 91-7030-109-3.
 

Informationsbroschyrer från SKF:
”Världens mest anlitade lager”
”1996 - SKF i ett nötskal”
”SKF i Sverige”
”SKFs värld”

Internet
Arbete i teknologi av Amr El-Ghazaly
http://elev.ava.taby.se/~t96elga/kullager.htm

SKFs officiella hemsida
http://skfwww01.skf.se/

Nordiska Museets hemsida
http://www.rashm.se/sture/Nm/18uppku.html