line 
Figen'in Doga Bahçesi
Dogadan evinize saglik tasiyabilirsiniz. Aktarlardan kolayca bulabileceginiz kurutulmus bitkiler ve baharatlarin yanisira, bazi meyve ve sebzelerin sifalarini ve nasil kullanildigi ögrenip, rahatlikla uygulayabilirsiniz.

 

  ANASON (Semence d'Anis): Anason kaynatilarak serbet yapilir ve içilirse yüze güzellik verir, Yüzdeki sariligi alir. Eger, anason sedef çiçegi ile birlikte yutulursa, romatizmaya karsi iyi gelir. Kaynatilip içilirse, gögsü yumusatir, nefes darligina ve öksürüge iyi gelir. Anason'un damarlari açtigi ve erkekligi de kuvvetlendirdigi rivayet edilir.

  AYVA (Coings): Ayva çiçekleri bal ile macun haline getirilip yemeklerden sonra yutulursa, dimaga ve kalbe kuvvet verir. Ayrica ayva meyve olarak yenildiginde, harareti keser ve mediye iyi gelir. Soguk alginliginda da ayva çekirdekleri kaynatilip, seker ile birlikte içilirse, gögüs agrilarina ve öksürüge iyi gelir.

  AYRIK OTU (Chiedent): Ayrik otunun kökü kaynatilarak içilirse, böbrek ve mesanedeki kumlari döker, cigerlerdeki balgamlari söker.

  AGAÇ YOSUNU: Agaçlarin diplerinde olusan incecik yosunlar toplanir, gül suyunun içine karistirilir ve göze damlatilirsa, gözlere iyi gelir.

  ARPA (Orge): Egzama, uyuz ve benzeri kasintilara iyi gelir. Arpa, sirke ile karistirilir, elde edilen sivi cildin kasinan yerlerine sürülür.

  ARMUT: Nezle oldugunuzda armut yerseniz, iyi gelir. Ayrica, 10 gram armut çekirdegi kaynatilir ve içilirse bagirsaklardaki parazitleri döker.

  ADAÇAYI (Feulle de Savge): Adaçayi özellikle sogukalgina iyi gelir. 12 gram adaçayi 250 gram su ile kaynatilip içilirse, bogaz agrilarina iyi gelir, gögsü yumusatir. Adaçayinin tadi biraz buruktur, çay gibi hazirlandiktan sonra, içine önce bir dilim limon sonra seker eklenirse hos bir tadi olur.

  ARDIÇ AGACI (Juniperus): Bu agacin tohum ve yapraklari kaynatilip, vücud bu suyla yikanirsa, vücuda kuveet gelir ve terlemeyi keser. Ardiç agaci tohumlari kaynatilir ve içine seker ilave edilir. Elde edilen bu sivi içilirse, müzmin öksürük ve gögüs agrisina iyi gelir.

  BÖGÜRTLEN (Framboise): Bögürtlen kökleri kaynatilir ve bolca içilirse, böbreklerdeki kumlari döker. Yapraklari ezilerek lapa haline getirilip göze baglanirsa, agri, sislik ve göz torbalarina iyi gelir.

  BEHMEN: Kirmizi behmen kaynatilir ve elde edilen suyuna bal karistirilarak içilirse, kilo alinir. Ayni formül, kalbi kuvvetlendirir, çarpintiyi keser ve bagirsak gazlarina iyi gelir.

  BAKLA (Vicia faba): Bakla yenirse, gögüs hastaliklarina ve öksürüge iyi gelir. Bakla konusunda söyle bir inanis vardir: 40 gün boyunca devamli bakla yiyen kadin hamile kalmaz.

  BULGUR: Bulgur pilavi vücuda güç verir, kilo aldirir. Ayrica çok besleyici olan bulgurla yapilan degisik yemekler yüksek kalori içerdiginden, kilo almak isteyenlere bulgur tavsiye edilir.

  BURÇAK (Vicia ervillia): Burçak lapa yapilip vücutta beliren lekelerin üzerine konulursa, birkaç uygulama sonucunda bu leke kaybolur. Bünyesi zayif olanlara, burçak unundan helva yapilip yedirilirse, kilo almasini saglar. Yine burçak lapa yapilip sert ur üzerine konulursa yumusatir, yaralarin üzerine konursa yaralari iyilestirir ve iltihabini kurutur.

  BADEM (Amygdalus): Badem, kuru üzüm ve seker ile birlikte yenilirse müzmin öksürügü keser, balgam söktürür. Kilo alma problemi olanlar, sismanlamak için sürekli badem yerlerse kilo alirlar. Aci badem yagi içilirse, böbrek ve mesaneyi temizler, kumlari döker. Ayrica sürekli alkol kullananlara, balli badem tavsiye edilir.

  BIBERIYE (Rosmarinus officinalis): Sarilik, karaciger ve dalak hastaliklarina iyi gelir. Biberiyenin suyu çikarilir, 25 gram serkencebin ile birlikte içilirse, bu hastaliklara sifa verir. Biberiye kaynatilarak çay gibi içilirse kalbe, ciger hastaliklarina, damar tikanikligina, dimaga ve mideye kuvvet verir.

  BUGDAY (Blé): Bugday unu ve bademyagi sekerle birlikte pisirilir, sabahlari aç karnina yenilirse, gögüs ve böbrekteki agrilara iyi gelir, vücudu sismanlatir. Çok besleyici olan bugday unundan yapilan yiyecekler, özellikle hamur isleri kilo almak isteyenlere tavsiye edilir.

  ÇEMEN (Trigonella foenum-graecum): Çemen incir ile birlikte lapa haline getirilir, vücuttaki sislik üzerine konulursa, sisligi yumusatir.

Çemen kaynatilarak elde edilen suyu dogum yapan kadinlara içirilirse, dogumu kolaylastirir. Çemen yagi, mersin yapraginin suyuna karistirilir, saçlara sürülürse, saçlari besler ve parlatir, dökülmesini önler.

  CEVIZ (Juglans regia): Cevizin yesil kabuklarinin suyu çikarilir ve burna çekilirse, burundaki kanamayi keser. Ceviz, incir ve sedef çiçegi ile birlikte yenilirse, bütün zehirlenmelere karsi iyi gelir. Cevizin disindaki yesil kabuklarinin suyu çikarilir ve kaynatilir, elde edilen mayiden sivilcçelere sürülürse sivilcelere iyi gelir. Ayrica, cevizin kökü sökülerek kabugu soyulur, elde edilen kabuklar zeytinyagi içine kaynatilarak merhem haline getirilir, basura sürülürse iyi gelir.

  ÇINAR AGACI (Platane): Çinar agacinin yapraklari kaynatilarak lapa yapilip, mafsal veya dizde beliren sislige konursa, sisligi alir.

Kabuklari sirke ile kaynatilir, ates yanigina sürülürse sifa verir; dis agrisini kesmek için gargarasi kullanilir.

  ÇÖRE OTU (Nigella): Çöre otu, birçok hastaliga iyi gelir. Bal ile macun haline getirilen çöre otu, her sabah aç karnina yutulursa, balgami söker, öksürüge ve nefes darligina iyi gelir. Dis agrilari için de çöre otunu sirke ile kaynatilip, gargara yapilir. Ayrica, böbrek kumlarini eritmek için çöre otu bal ile serbet yapilip içilir.

  ÇAVDAR (Sacale cereale): Çavdarin lapasi, böcek isirmalarina karsi iyi gelir. Suyu göze damlatilirsa, gözü kuvvetlendirir.

  ÇAM FISTIGI: Çam fistigi kilo almak isteyenler için birebirdir. Bal ile macun yapilip yenilirse, mesane ve böbrek agrilarina iyi gelir.

  ÇAM AGACI (Larix): Çam agacinin kabuklari sirke ile kaynatilir, elde edilen mayi dis agrilarina karsi gargara olarak kullanilir. Yaralarin üzerine yapraklari ezilerek konulursa iyi gelir. Ayrica, yapraklari ve kabuklari kaynatilip içilirse, karaciger agrilarina iyi gelir.

  ÇAMSAKIZI (poix régine): Çamsakizi, eskiden yaralarin iyilestirilmesinde kullanilirmis. Yaranin üzerine çamsakizi konulursa yara iyilesirmis, ancak iyilesme sürecinde biraz sanci yaparmis.

  ÇITLENBIK (Celtis): Kilo almayi saglar. Yapraklari saçlara sürülürse, saçlari siyahlatir.

  DEFNE (Laurus nobilis): Basagrisini gidermek için, tohumlari bal ile macun yapilip yenir. Nefes darligina, müzmin öksürüge, karin agrisi, kulunç ve ramotizmaya iyi gelir.

  DEVE DIKENI: Deve dikeninden sirke yapilip içilirse, mideye iyi gelir, istahi açar.

  DARUFÜLFÜL: Sogukalginligi hastaligina iyi gelir. Hazim organlari ve mideye kuvvet verir.

  DERE OTU (Anethum graveolens): Dere out bal ile birlikte kaynatilip serbet yapilip içilirse, kusmayi kolaylastirir. Lapasi yapilip sicak olarak üzerine oturulursa rahim hastaliklarina iyi gelir.

  ENGINAR (Cynara scolymus): Enginar yemegi vücudun ter kokusunu güzellestirir. Suyu ise kalp çarpintisina iyi gelir. Enginarin bir diger özelligi de erkekligi arttirmasidir.

  ERIK (Pruneau-domestica): Erik cilt hastaliklarina iyi gelir. Sirkeye batirilarak egzama, kasinti ve sivilce üzerine sürülür. Dis etlerinin kanamasini önlemek için de, erik yapraklari sedef çiçegi ile birlikte kaynatilir ve bol bol gargara yapilir. Meyveleri bol bol yenilirse, kalbin hararetini ve atesini keser.

  EBEGÖMECI: Tohumlari kaynatilir, elde edilen suya seker atilip içilirse, iç yaralar sifa görür. Bagirsaklara yumusaklik verir ve gögsü yumusatir. Ayrica ebegömecinin yemegi yapilirsa, mideye ve hazim organlarina rahatlik verir.

 

 

 

 

 

Thursday, 28 May 1998, 02:26:59

DEVAM EDECEK

Bitkilerin formülleri, büyük Türk hekimlerinden olan Ibni Sina'nin 'Kanun' ve ünlü hekim Davudi Antaki'nin 'Tezkere' isimli kitaplarinda yer almaktadir.

 

 

 
Önceki sayfaya dönüs

 

 

Ana sayfa Ekonomi Sanat Hobi Medya On-line TV Pets Spor Saglik Mutfak Tiyatro Türkiye Devam