Bungee Jumping este unul din cele mai frumoase si spectaculoase sporturi extreme , este o sfidare a gravitatiei si necesita mult curaj ,experienta si rezistenta. Acest sport a aparut pentru prima data in Noua Zeelanda cind a fost brevetat de neozeelandezul Alan John Hackett Bungy
BUNGEE JUMPING IN ROMANIA
Promotorul acestui gen de sport in tara noastra este SC.EXTREMME.SRL prin cunoscutul iubitor al muntelui si alpinist Mihai Mindreanu ,gratie acestuia si echipei sale de operatori de salt: Bogdan Hudisteanu (Broasca) si Costel Porumbel puteti sa practicati acest sport
Inceputul a fost nu tocmai usor ,a fost achizitionat echipamentul:
-corzile elastice marca VERTIGE AVENTURES GRENOBLE garantate pentru un numar de 500 de salturi fiecare ,fiind folosite in functie de greutatea saritorului 40-60 kg ,60-85 kg ,85-125 kg
-jambierele cu kingi si catarame autoblocante
-hamuri si veste pentru asigurare
-sa inchiriat o macara de productie americana de la o firma romaneasca ,macaraua este telescopica de 120 t ,inaltimea 58 m la un unghi de 20 de grade
Pentru prima oara in tara noastra a fost instalata macaraua la sfirsitul luni aprilie acest an in Parcul Herastrau la Disco Club Herastrau ,pina la data de 1 iunie se efectuase de catre amatori peste 800 de salturi ,schimbindu-se deja doua corzi
De mentionat este faptul ca sariturile sint efectuate intr-o maxima securitate ,in cazul ruperi jambierelor speciale in timpul saltului asigurarea fiind preluata de un al doilea sistem de asigurare format din ham si vesta ,legate intre ele cu o coarda
In perioada verii firma Extremme instalatia bungee a fost amplasata in statiunea Neptun ,,La steaguri" cu aceasta ocazie a fost depasita cifra de 2000 de salturi.
ACUM VI SE PREGATESTE CEVA...
In Muntii Postavarul-Cheile Rasnoavei va fi amplasata una din cele mai mari instalatii bungee jumping din Europa
- inaltime - 160 m
- saritura se va efectua de la 135 -140 m
- urcarea la instalatie se va face cu un troliu
MERITA SA INCERCI AVENTURA
Informatii privind programul la :
092.850.609 BOGDAN
O92.603.406 COSTICA
PODURILE UN LOC EXCELENT PENTRU BUNGEE :...
In Franta prestigioasa firma Vertige Adventures din Grenoble a amplasat instalatii bungee pe doua poduri: Ponsonnas si Sautet.
Podul Ponsonnas cu cei 103 de metri ai sai este unul dintre cele mai inalte locuri din Europa pentru bungee jumping. Frecventa de utilizare a acestui pod a facut ca acest pod sa fie primul din centrul Europei in sarituri cu elasticul.
Podul Sautet este un pod de 95 de metri inaltime. Situat in avalul unui baraj hidroelectric, se efectueaza sarituri intr-un cadru foarte deosebit pe un perete imens de beton.
PONSONNAS:
- Inaltimea podului 103 m
- Lungimea elasticului 25-30 m
- Inaltimea totala a caderii 90 m
- Timp total de salt 5 sec
- Viteza maxima atinsa 100 Km/h
Intinderea maxima a elasticului 250-300% ,rezistenta mecanica a elasticului 3500-7000 kg, reglementarea asupra elasticului: distrugerea la 150 de sarituri, numarul si tipul elasticelor utilizate: 4 pentru greutati de la 35 la 70, 60 la 90, 80 la 130.
Pentru a sari este necesara o rezervare cu 15 zile inainte de ziua sariturii ,telefonand la Vertige Adventures
VERTIGE AVENTURES
45, route de Lyon, 38 000 Grenoble - France
Tél : ( 00 33 ) 4 76 47 42 80
Fax : ( 00 33 ) 4 76 87
ECHIPAMENTUL BUNGEE JUMPING
Daca incercati sa practicati bungee jumping fara o instuire corecta este foarte periculos. Instuirea corecta este chiar, mai importanta decat echipamentul corespunzator.
COARDA ELASTICA:
Exista doua tipuri importante de corzi pentru bungee jumping tecuite si cele care sunt in totalitate din guma.
Corzile tecuite, adeseori aceste corzi sunt numite coarda soc sau mil-spec (de la specificatia militara, ele erau desemnate sa lege parasutele sau echipament greu precum jeep-uri, cand aruncau greutati din elicopter, corzile absorb socul deschiderii baldachinului, prevenind deteriorarea parasutei).
Aceste corzi au un miez de guma, infasurat in bumbac si/sau teaca de nilon. Aceste corzi arata ca niste versiuni mari ale corzilor bungee care se folosesc la prinderea unei greutati pe capota masinilor, de aici si numele de bungee.
Corzile facute in totalitate din guma au fost facute pentru prima oara in Noua Zeelanda in mod special pentru bungee jumping. Ele sunt alcatuite din peste 1000 de suvite individuale de guma stranse toate intr-o coarda solida. Corzile facute in totaliate din guma se intind pana la aproximativ de patru ori lungimea lor in timpul sariturii.
Aceasta rezulta intr-un impact mai mic asupra corpului celui care sare, in comparatie cu corzile tecuite. Lipsa tecii determina o mai mica frictiune, prin urmare consumarea energiei este mai mica. Variatiile acestei corzi cu o mai mica elasticitate s-au dezvoltat, intinderea este de aproximativ trei ori mai mare decat lungimea corzii. Acest lucru are un impact si asupra duratei corzilor la 1000 de sarituri in comparatie cu 400.
HAMUL:
Hamurile pentru piept si talie ar trebui folosite pentru saritorii incepatori si pentru sariturile scurte. Cu aceste hamuri coarda este legata de corp foarte strans de centrul de gravitatie/ rotatie
Hamurile de glezna dau posibilitatea la coborarea in cap, pentru perfomanta si pentru sariturile conduse. Ar trebui sa fie folosite de saritorii cu putina experienta. La sfarsitul sariturii cand astepti sa fii ridicat la platforma sariturii sau sa fii lasat la pamant, esti agatat sau esti adus in pozitia de pogo.
CONTRAINDICATII
- Practicarea acestui sport presupune foarte mult curaj ,rezistenta fizica si psihica si nu in ultimul rind vointa.
- Din punct de vedere medical este interzis bungee jumping-ul persoanelor care sufera de :
- cardiopatii de orice natura
- hipertensiune arteriala
- afectiuni ale oaselor ,intinderi musculare si ale articulatiilor
- boli ale sistemului nervos
- paralizii ,pareze ,epilepsii ,psihoze
- bolii ale ochilor - miopie ,miopie degenerativa ,glaucom ,etc.
- deasemenea este contraindicat persoanelor aflate sub influenta drogurilor si alcoolului
- femeilor gravide.