MOUNTAIN BIKE
Daca vrei sa traiesti senzationalul, sa ai sentimente de frica imbinate cu intrebarea oare ce s-ar putea intampla daca vei cadea?, atunci cumpara un mountain bike si pleaca in calatorii.
Descopera frumusetile nebanuite ale muntelui sau de ce nu inscriete intr-un club organizat si participa la concursurile organizate la nivel national si poate mai tirziu vei fii printre campionii acestui sport.
Pleaca in calatorii si vei trai cele mai frumoase momente din viata ta. Imagineaza-ti toate locurile noi de explorat; tot namolul prin care vei merge cu bicicleta de acum incolo!
Noua bicicleta..., sa inveti sa mergi din nou pe bicicleta..., noile locuri in care mergi..., si sa vezi lucruri pe care nu le-ai mai vazut niciodata pana acum sunt doar cateva din experientele pe care le incerci cu mountain bike-ul. Biciclisti sint de la cei curati pana la calcaie pana la cei murdari din cap pina in picioare.
Unul din aspectele cele mai bune ale acestui sport este ca aproape oricine poate sa-l practice.Tot ceea ce trebuie e sa vrei sa te distrezi. Mountain bike inseamna diferite lucruri pentru fiecare dintre noi. Pentru unii, sportul acesta inseamna o descarcare a stresului unei lungi zile de munca. Mountain bike poate fi folosit pentru a iesi si a fi mai aproape de o lume care poate trece pe langa tine mai repede decat daca esti intr-o masina.
Nu conteaza de ce oamenii conduc bicicleta, motivele pentru care o fac sunt intotdeauna unele de bun augur.
ECHIPAMENTUL MOUNTAIN BIKE
Bicicleta este lucrul esential pe care trebuie sa il ai pentru a practica mountain bike.
Daca mai este un alt lucru la fel de esential pentru mountain bike, precum este bicicleta, atunci acesta nu este altul decat Casca. Castile sunt de diferite forme, culori si marimi, asa ca nu este nici o scuza sa nu o ai. Casca depinde de gusturile biciclistului si de cati bani vrea sa investeasca in ea. De asemenea, casca este ceva ce vei folosi la fel de mult precum utilizezi bicicleta, asa ca fii sigur ca ai o casca pe gustul tau. Casca trebuie sa fie confortabila, sa nu alunece pentru a te incomoda la vedere.
Te intrebi daca ai sau nu nevoie de manusi? Intreaba doar pe cineva care s-a rostogolit si a trebuit sa mearga pe bicicleta mai departe cu mainile zgariate. Nu numai ca e greu sa tii bine ghidonul intr-o asemenea situatie, dar efortul nu este o experienta recomandata. Manusile sunt de diferite feluri; de la manusi cu degete, fara degete, pana la manusi groase de iarna. Locul unde vei face mountain bike are un rol important in alegerea tipului de manusi
Un bidonas de apa poate fi ceva ce poti scapa, dar nu pentru mult timp. Aminteste-ti doar ca daca ai planuit o calatorie mai lunga vei avea nevoie de apa. Dehidratarea poate ruina o superba zi si o perfecta plimbare.
Cauciucurile sunt o necesitate! Asta daca nu vrei sa-ti pierzi timpul incercand sa repari un cauciuc de unul singur!
Orice tip de pantof se potriveste cu orice tip de pedala. Ceea ce este important este sa descoperi ceea ce se potriveste cu situatia ta financiara si ceea ce ti se pare comfortabil.Vrei ca pantoful sa fie strans pe picior pentru a nu aluneca, dar nu foarte stramt pentru ca iti cauzeaza discomfort. De asemenea cand cauti un pantof ia-ti unul cu talpa tare. asta iti va da putere in pedalare.
ANTRENAMENTUL
Primul sfat este sa exersezi pe un teren plat, pe o suprafata neteda la inceput. Ar putea fi orice, de la un loc de parcare la o autostrada din vecinatatea ta. Stiu ca poate suna putin nebuneste si unii dintre voi ar spune "Imi amintesc cum sa merg pe bicicleta". Poate fi adevarat pentru unii, dar pentru cei mai multi dintre voi aceste amintiri vin din timpul cand mergeati pe minibicicleta din copilarie.
Ei bine, s-au schimbat multe de atunci. In primul rand, bicicleta este mult mai inalta decat cele mai multe biciclete pe care le-am avut in tinerete. Nu doar atat, dar si gidoanele par sa fie mai joase in comparatie cu saua. Aceste schimbari se vad in sentimentul de dezechilibru fata de bicicleta de alta data. Mergand pe bicicleta in locul de parcare face sa folosesti bicicleta fara acest sentiment dezechilibru.
Dupa ce incepi sa simti bicicleta, trebuie sa exersezi frana. Intai de toate asigura-te ca parghiile franei de mana sunt puse pe placul tau. Daca nu sunt, atunci potriveste-le folosind manualul. Parghia din dreapta va declansa frana de pe fata, iar pargia din stanga va actiona frana din spate (astfel se intampla la majoritatea modelelor). Exerseaza accelerand si franand. Asta ar parea fi usor la viteze mici. Apasa pur si simplu pe ambele pargii, cu o putere mai mare pe cea pentru frana din spate (parghia din stanga). Pentru cei ce manuiesc bine frana este recomandat sa exersati la franarea din diferite viteze, cea mai importanta este franarea din cea mai mare viteza.
...Sa inveti sa urci un deal este poate ceva ce poate sa dureze mai mult. Secretul este pozitia corpului si echipamentul. Pozitia este ceva ce va necesita un efort constiincios la inceput. Oricum, cu cat vei practica mai mult acest sport cu atat nu te vei mai gandi la cele care i-ti sunt recomandate acum, urcand un deal va trebui sa nu-ti lasi greutatea pe spate. Ideea este sa folosesti corpul ca un absorbant al socurilor. In timpul urcarii bicicleta va tinde sa se ridice din fata. Greutatea corpului tau va trebui sa balanseze acest lucru. In al doilea rand incearca sa nu faci miscari bruste. Gaseste-ti linia inainte sa incepi sa urci dealul. Asta pare mai greu decat este in realitate, dar practicand vei incepe sa nu te mai dai jos de pe bicicleta in urcarea dealului. Mergi doar acolo si incearca! Coborarea dealului este de asemenea dependenta de pozitia corpului. Din nou, stabileste-ti intai linia. Fara surprize! Pentru a te pozitiona, stai la fel ca la urcare. Aceasta pozitie balanseaza greutatea si evita riscul rasturnarii. Din nou lasa-ti corpul sa fie un absorbant de socuri. de asemenea, tinandu-ti pedalele in pozitiile 3 si 9 ale ceasului iti va da mai buna balanta.
Intr-o cursa, obstacolele apar de toate formele si marimile, variind de la un laculet la un rau, pana la o ramura de copac. Pentru a putea sa eviti aceste obstacole va trebui sa inveti sa le sari. Din aceasta cauza, saritura ar trebui sa fie exersata cu un inalt grad de seriozitate. Nu uita, mountain bike inseamna o confruntare continua cu Mama Natura. Ceea ce te atrage este tocmai imprevizibilul. Poti merge pe bicicleta intr-o cursa de trei sau patru zile dintr-o saptamana si intr-o zi sa gasesti un trunchi de copac la capatul drumului. Sa inveti sa sari nu numai ca vei putea sa eviti sa cobori de pe bicicleta, dar vei putea face si impresie ori de cate ori vei dori sa impresionezi pe cineva.Ceea ce trebuie sa retii este ca o saritura ia multa energie si mareste pulsul inimi, iar daca esti in timpul unei curse s-ar putea sa vrei sa eviti o saritura. MULT SUCCES...
MOUNTAIN BIKE...MADE IN ROMANIA
In tara noastra unic producator de biciclete este UZINA MECANICA TOHAN ZARNESTI
UZINA MECANICA ZARNESTI
aleea Uzinei, nr1, ZARNESTI-BRASOV
Tel 068.152.943, 068.220.352