Översikt

Hemsidan

Gustaf von Psilander : inledning

1.
1669-1703 : uppväxt,
ungdom och tidiga karriär

2.
Konvojerna : den historiska bakgrunden

3.
Konvojerna 1703-1704

4.
Efterspelet

5. 
1705-1716:
vägen mot toppen

6.
1716-1734 : landshövding och riksdagsman

7.
1734-1738 : president i
Amiralitetskollegium

8.
Den "private" Psilander

9.
"Kuriosa- kabinettet"

10.
Gustaf von Psilanders familj

11.
Legenden skapas : 1700- och 1800-talen

12.

 

6.4.4.2. Nils Reuterholms journal

Av Psilanders landshövdingekollegor under den tidiga frihetstiden är Nils Reuterholm (1676-1756) en av dem som skattats högst. Under dalupproret 1743 lyckades han hålla allmogen i Närke och Värmland lugna, dels genom att uppträda med fasthet, men också genom att visa sig villig att lyssna till klagomål. I sina rekommendationer till Kungl. Maj:t tog han också upp det höga skattetrycket och fick till stånd lindringar. Reuterholm var också vetenskapligt intresserad, ledamot i Vetenskapsakademien och en av Linnés gynnare. Hans bokintresse var stort.

På äldre da'r författade Reuterholm en slags självbiografi där han dels redogör för sitt liv fram till slutet av 1704, dels berättar anekdoter om en hel del av sina samtider. Journalen var sannolikt avsedd att läsas enbart av den trängre familjekretsen, då åtskilliga historier är rätt vågade och hans personporträtt inte sällan obarmhärtiga och ibland närmast åtalbara.  Bland de personer han berättar om märks den livländske adelsmannen Johan Reinhold Patkul, vars mot Sverige riktade verksamhet 1707 ledde honom till avrättningsplatsen. För Reuterholm, som fallit i Patkuls händer efter Warszawas fall, berättade Patkul några historier från sin barndom. Man kan nog våga säga att om Emil i Lönneberga gjort sådana hyss hade han fortfarande suttit kvar i snickarbo'n. 

Nu är det inte för sina ungdomsäventyr som Reuterholm är intressant i sammanhanget utan för de uppgifter han ger om riksrådsvalet 1727. Enligt Reuterholm var hela urvalsprocessen mest en dimridå, ägnad att se till att en del personer fick se sina namn på förslaget och därmed inte skulle behöva känna sig förbigångna. Vilka som skulle utnämnas till nya riksråd  var i själva verket klart i förväg. Kung Fredrik och Horn visste vilka personer de ville se i rådet och rådselektorerna gjorde det som förväntades av dem.

Psilander nämns av Reuterholm, men utan kommentarer. Med tanke på de uppgifter han ger om flera andra av landets högre ämbetsmän och militärer får väl detta uppfattas som ett hälsotecken. Inte minst går Reuterholm hårt åt flera landshövdingar, vilka anklagas för olika grad av oduglighet och i något fall för direkta olagligheter. Man kan bara beklaga att journalen inte fördes längre fram och mer i detalj, då både Reuterholm och Psilander satt med i 1720 års sekreta utskott.


Anm: Journalen utgavs 1957 som del 36:2 i serien Historiska handlingar. För den personhistoriskt intresserade som söker efter en stunds underhållande läsning är den ett fynd.

(UNDER ARBETE)

©Bengt Nilsson
benni@bibl.liu.se

Senast uppdaterad: september 28, 2000.
Föregående sida: 6.4.4.1. 1726-27 års amiralitetskommission

Nästa sida: 6.4.5. Riksdagen 1731