Surat dari Sukma Darmawan kepada Anwar Ibrahim

 

Assalamualaikum wr.wbh.

Abang Anwar yang diingati, saya harap Abang Anwar sihat. Saya Alhamdulillah, sehat. Hanya pemikiran saya saja yang kurang sehat, kerana saya masih terkenangkan peristiwa pertama-tama ditangkap polis, dimasukkan ke lokap dan disoal siasat dan yang paling menyedihkan ialah saya dipaksa untuk mengaku dan menandatangani dokumen2 yang kononnya saya ada hubongan sejenis dengan Bang Anwar, Azizan dan Meor, serta Ismail dll. yang saya tidak pernah mengenalinya. Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk memohon berjuta2 ampun dan maaf karena telah memburukkan nama Abang Anwar yg mana Abang sendiri tidak pernah melakukannya. Saya harap Abang dapat mengerti kerana saya terpaksa dan dipaksa.

Bang Anwar…..maafkan saya?!

Dihari penangkapan saya saya berada di restoran di Lot 10 dg Kak Mala. Betapa malunya, saya digari tangan dihadapan beratus2 orang dimana saya tidakpun membuat sebarang kesalahan. Selepas itu saya dibawa ke rumah saya di Tivoli dan mereka menggeledah rumah saya dan memecahkan pintu kamar saya. Tak taulah apa yg mereka cari dan telahpun terbukti saya tidakpun mempunyai atau menyimpan apa-apa barang yang salah disisi undang2. Akhirnya mereka mengambil passport, & diary (kosong/hanya alamat) dan album2 lama saya. Kemudian saya dibawa ke Bukit Aman ke tingkat 11 pejabat Tuan Musa dan Tuan Rodwan. Mereka harus mengisi borang penahanan saya, tetapi mereka tidak tahu penahanan saya atas sebab apa. Sebab mereka saling bertanyakan sesama mereka saya ditahan atas sebab apa?! & setengah jam mereka fikir2, akhirnya mereka menulis penahanan saya atas sebab tertentu. Yang mana sampai sekarang puas saya tak tahu. Mereka hanya memberitahu untuk penyiasatan. Begitu juga dgn mahkamah. Beliau tidak memberi tahu sebab penahanan saya. Saya hanya diberitahu ditahan di bawah Akta 177 sahaja. Di mana ini berlaku dikeesokan harinya dan saya tahu benar mereka mengenali sesama-satu dg rapat (orang mahkamah & Rodwan). Di sini saya rasakan penahanan saya ini sebenarnya ialah "penculikan". Dihari ke 3 saya dibawa kesebuah bilik di tingkat 3, di sini saya ditelanjangi (naked) dgn keadaan aircon. yang sangat2 dingin dan saya disoal siasat dgn cara yg sangat kasar. Dicaci, dihina, dipukul, ditelanjangi, digari oleh 6 orang petugas. Begitu juga dg cermin mata saya dilempar dan diketuk2 ke meja dan lantai. Nasib baik tidak pecah (plastik). Saya tidak dapat berkata apa2 karena hanya tuhan saja yg tahu betapa sakitnya badan, hati dan pemikiran saya pd. ketika itu. Saya kembali ke lokap (sel). Di lokap polis2 bertanyakan samada saya dipukul atau tidak, tapi saya kata tidak, padahal betapa sakitnya badan saya ketika itu. Saya takut menceritakan keadaan sebenar (dipukul) kpd polis di lokap. Takut salah dan takut dipukul lagi. Asma saya pun kambuh lagi dg teruk, kerana pd waktu itu saya hanya memakai seluar dalam saja dg keadaan yang dingin dan lembab di sel (lokap).

Keesokan harinya saya ditemukan dgn seorang doktor forensik untuk pemeriksaan DNA kononnya. Sekali lagi saya ditelanjangi (naked) di hadapan pegawai dan difoto. Mereka mengambil darah saya (tiga botol), rambut saya dan rambut ketiak & kemaluan, tapi yg paling menyedihkan mereka menyuruh dokter TSB untuk memasukkan tangannya (3 jari) ke dalam dubur saya. Ya…Allah, sakitnya! Kemudian saya dibawa ke bilik siasat lagi. Di sini saya dipaksa lagi untuk bercerita mengenai hubungan saya dgn Bang Anwar. Padahal saya telah jelaskan dg sebenarnya bahwa Bang Anwar bukan sekadar Abang Angkat tapi sebagai ayah saya sendiri. Tetapi semakin saya bercerita benar, mereka semakin ganas terhadap saya, dgn memberitahu saya akan ditahan di bawa Akta ISAm mereka boleh simpan peluru dirumah atau dikereta saya ataupun mereka boleh membeli 1 peluru untuk menembak saya. (Katanya, peluru murah aje…45 cent). Ataupun saya bercerita kpd mereka dan akan dibebaskan minggu depan. Dari sinilah bermulanya reka2an cerita saya. Semak8in saya reka semakin bahagialah mereka. Saya katakan saya ada hubungan dengan Abang sejak mula saya datang ke K.L. sehinggalah ke bulan April yg lalu. Mereka sangat sibuk menulis cerita rekaan saya seolah-olah mereka sedang menyiapkan novel. Dari mula inilah saya dibukakan gari tangan, dibenarkan memakai baju, diberi makan & minum yg enak dan rokok, dengan satu "harapan" saya, saya akan dibebaskan minggu depan.

Setelah seminggu berlalu, mereka masih tetap tidak membebaskan saya dg alasan kerja2 belum siap. Rupa2nya mereka masih belum puas dg cerita rekaan saya itu. Disinilah saya disangkut pautkan dengan nama2 seperti Azizan dan Ismail dan banyak lagi nama2 termasuk semua staff saya baik lelaki maupun perempuan. (Mereka ini benar2 gila!) dan arwah Tan Sri Yahya (sedih saya dibuatnya) tetapi akhirnya mereka memutuskan untuk bercerita mengenai Azizah dan Ismail. Bermulalah cerita rekaan saya lagi sampai mereka pun naik birahi. Dan mereka, terutamanya Rodwan berpuluh-puluh kali agar saya bercerita soal Azizan dg secara terperinci, seolah-olah kita buat bertiga. Setiap kali mereka menyiapkan novelnya, saya sentiasa bertanya bila nak bebaskan saya dan jangan "charge" saya di mahkamah. Mereka hanya jawab, besok…besok…dan besok! Dan mereka bersumpah tidak akan "charge" saya. Hanya dua hari lagi tahanan reman saya akan berakhir. Rodwan datang menemui saya di lokap dan memberitahu saya akan dibebaskan besok dg (satu) syarat saya hendaklah membuat confession (pengakuan) di hadapan Hakim dan harus dititikberatkan (detail) mengenai cerita hubungan bertiga dg Azizan (He said: Please….please….very very detail). Maka terhasillah pengakuan saya dihadapan Hakim (dimana mereka juga kawan rapat Rodwan & Musa, melalui telefon dan perjumpaan dihadapan saya).

Tetapi dasar mereka licik, jahat, penipu dan kejam, dihari2 terakhir (Sabtu) saya dipanggil Tuan Musa untuk charge saya di court. Menurutnya, saya telah membuat kesalahan melakukan hubungan jenis dg you & Azizan. Di sini saya meminta kebenaran untuk tel. Family untuk panggil lawyer. Dia cakap "kamu sudah ada lawyer Ganesan, tapi saya tak benarkan karena Ganesan telah curi Ismail". Dia juga berkata: "Kamu ada lawyer Zulkifli Nordin yg dilantik oleh kakak kamu, tapi kalau gunakan Zulkifli saya akan charge kamu di Alta 377A & B (minimum 5 tahun dan sebat) tetapi kalau gunakan lawyer saya (Polis) awak akan dicharge 377D (minimum 1 hari penjara dan denda)". Dan dengan syarat saya harus mengaku salah, kalau tidak mereka akan tangkap lagi dan charge 377A kes dg Azizan. Dan kalau saya cakap2 atau meminta rayuan kepada lawyer2 sendiri atau lawyer2 Anwar saya akan dicharge lagi dgn 377B. Dari sebab inilah saya mengaku salah di mahkamah, di mana saya terus ditipu bukan 1 hari penjara tapi 6 bulan.

Dari sini saya sudah bertekad untuk melantik Karpal Singh (lawyer) sbg peguam saya mewakili kes saya. Tapi saya tak berkesempatan untuk memberitahu sesiapa. Saya ada berjumpa Karpal Singh di Kajang (kes orang lain). Ingin rasanya berjumpa dgnnya dan terus melantiknya, tapi tak sempat sebab pegawai dari Bukit Aman datang untuk mengambil saya. (Karpal pun melihat pd. masa itu).

Setelah 3 minggu berlalu, keluarlah cerita baru, yaitu Meor, dimana beliau terpedaya seperti saya, tapi dia lebih teruk kerana dia lebih lemah dari saya. Yang saya marah dengan Meor ialah dia membabitkan nama saya (dipaksa oleh Polis). Jadi di sini saya menjadi saksi mereka dan dipaksa agar menceritakan keterbabitan saya. Dimana saya hanya mengenali beliau 5 tahun lalu sebagai tukang jahit dan memperkenalkan pada Kak Izah. Itu saja.

Hai….tak taulah kenapa mereka begitu kejam terhadap Bang Anwar.

Hmm…disinilah saya sekrang (sel no.8) tetapi saya sangat dimanja oleh tuan2 tingkat 11 kerana mereka masih memujuk untuk menandatangani report polis yg saya tidak melantik mana2 lawyer. Dan mereka mengharapkan saya sebagai saksi mereka dlm kes you tapi sampai sekarang saya tidak mau menanda tangani apa2 lagi form. Serik! Jadi saya dibawa jalan2 ke Melaka (shopping), Jasin makan ikan bakar, ke pantai sampai jam 2 pagi. Gila! Saya dipaksa pakai topi supaya tidak dikenali. Minggu depan saya mau dibawa ke Trengganu atau Bandung-Ind. Untuk 3 hari cuti bersama mereka di kampung saya. Tapi saya tidak mau pergi. Sakit hati saya.

Sampai disini sahaja. Banyak lagi cerita yg menyakitkan yg saya tak sempat ceritakan disini. Saya rindu family kita. Take care!

Sembah sujud penuh kemaafan,

Tandatangan

Sukma

Sila klik pada gambar dibawah untuk melihat salinan surat asal

p1.gif (42171 bytes)