VALLS DIA 27 DE GENER DE 2002

Ciutat d'origen de la calçotada
Gran Festa de la Calçotada
JOVES XIQUETS DE VALLS

 

Valls, diumenge, 27 de gener de 2002

Gran Festa de la Calçotada

Pàgina 1

Avui diumenge, 27 de gener, Valls celebra la  Gran Festa de la Calçotada, una diada festiva i promocional entorn del calçot que impregnarà els carrers i places de Valls D'un marcat tipisme i bullícia, i on es realitzarà un variat programa d'actes populars i concursos relacionats amb el calçot, cercaviles, demostracions de coure calçots a la graella, concursos de cultivadors de calçots, de salsa de la calçotada, de menjar calçots, degustacions, ballada 'd'elements folklòrics... 

A Valls Ciutat d'origen de la calçotada, ja fa més de cent anys que fem calçotades. Des de finals del segle passat, a les families vallenques, la tradició ha anat passant de generació en generació. Per això, Valls es coneguda com la capital del calçot, aquest fet gastronòmic tan arrelat, típic i popular a casa nostra. La Calçotada, un àpat basat en el calçot, la seva salsa i els seus complements, mou cada any riuades de gent entre els mesos de novembre i abril.

Aquest any, coincidint amb La Gran Festa de la Calçotada, es presenta la "Identificació Geogràfica Protegida Calçot de Valls - IGP",  que empara als productors de calçots de les nostres comarques, que desitgin acollir-s'hi, com a garantia de qualitat i bon calçot.

Valls és terra de calçots. La composició de la terra, l'aigua, el clima... afavoreixen el cultiu dels bons calçots. Des d'aquesta posició, la ciutat s'enorgulleix d'oferir, un any més , La Gran Festa de la Calçotada. Tant els que ja coneixeu els trets de la menja con els que encara no n'heu fet la prova, si us acosteu a Valls el diumenge 27 de gener, haureu fet el primer pas per quedar-vos-hi definitivament enganxats.

I recordeu: segons diu la tradició ancestral una bona calçotada, una "calçotada amb àngel", ha de tenir com a teló de fons la serralada de Miramar; com ha escenari, una masia vallenca; i com platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós. Veniu a Valls per la gran festa de la Calcotada, una de les festes típiques de Catalunya, i també durant tota la temporada calçotaire. Fins ben entrat el mes d'abril, qualsevol dia us podeu acostar a Valls i l'Alt Camp a degustar l'autèntica calçotada. Sigueu tots benvinguts.

La comissió organitzadora de la Gran Festa de la Calçotada convoca el XVII Concurs de Menjar Calçots. Hi poden participar totes les persones majors de 18 anys que ho desitgin. S'hauran d'inscriure a la Cambra de Comerç de Valls (c. Jacint Verdaguer, 1, tel. 977 60 09 09) des d'ara mateix fins a les dotze del migdia del mateix dia 27 de gener. Les inscripcions fetes amb anterioritat s'han de confirmar mitja hora abans al mateix lloc on es realitza el concurs. En cas contrari, es donarà el lloc a un altre participant en reserva. El nombre màxim de participants serà de 20 persones. El concurs començarà  a la una del migdia a l'entarimat del Pati. Els drets d'inscripció al concurs seran de 3 €, que hauran d'abonar-se en el moment de formalitzar-la (els concursants que mengin mes de 100 calçots se'ls retornarà els diners de la inscripció).

El concurs consistirà en veure que menja més calçots durant 45 minuts. El pes net consumit s'establirà per la diferencia obtinguda entre el pes brut dels calçots assignat a cada concursant al començament i les restes deixades al final. La persona concursant ha d'actuar sola, o sigui, sense l'ajut de ningú. El calçot s'ha de sucar forçosament a la salsa. S'ha de tenir el pa permanentment a la mà, el qual només es pot deixar quan es pela i se suca el calçot, i quan es beu vi. Del calçot, se'n haurà de menjar tota la part blanca. El concursant que no es posi el pitet de la Calçotada durant el concurs, quedarà automàticament desqualificat. Es donaran tres premis, un per cadascun dels tres primers classificats, juntament amb un lot de cafè gentilesa de Cafès Brasília, i un record de participació a tots els concursants. El guanyador del concurs rebrà una estança d'un cap de setmana per a dues persones, gentilesa d'Halcón Viajes de Valls.

La comissió organitzadora de la GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA agraeix sincerament als mitjans de comunicació de Catalunya (premsa, ràdio i televisió) la col·laboració en la festa i la divulgació que hi donen. Al pati, hi haurà exposat el carro de traginers més gran de Catalunya, propietat de la Societat de Sant Antoni de Valls, a banda d'altres carruatges.

Amb motiu de la Gran Festa de la Calçotada es convoca el XV Concurs de Cultivadors de Calçots, on hi podran prendre part els productors inscrits dins la "Identificació Geogràfica Protegida Calçot de Valls - IGP" per tal de donar un major nivell al concurs. 

Els agricultors que hi vulguin participar hauran d'estar inscrits a la IGP "Calçot de Valls" i presentar tres manats de calçots per cap (1 manat de 50 calçots i 2 manats de 25 calçots). Els calçots hauran d'haver estat calçats degudament i la cama de blanc del calçot haurà de tenir  una llargada de 15 cm a 25 cm i un diàmetre de gruix (mesurat a 5 cm de l'arrel) d'entre 1'7 i 2'5cm. segons ho estableixen les normes de la "Identificació Geogràfica Protegida Calçot de Valls - IGP". Hi haurà, d'altra banda, un premi especial per a la mota amb major nombre de calçots que reuneixin els nivells de qualitat exigits i que compleixin, per tant les mides anteriorment esmentades.

El concurs se celebrarà diumenge, 27 de gener, a la plaça del Blat de Valls. Els concursants hauran de lliurar els calçots per al concurs entre les deu i dos quarts d'onze del matí, al lloc pertinent situat a la plaça del Blat de Valls. Opcionalment es podran fer arribar la vigília al matí a la Cooperativa Agrícola de Valls, plaça del Carme, 9. En el veredicte del concurs es tindrà en compte que els calçots segueixin les especificacions del reglament de la IGP "Calçot de Valls", a més de valorar-se la presentació, la uniformitat i les característiques organolèptiques. 

Sota la IGP "CALÇOT DE VALLS" s'hi agrupen productors no tan sols de Valls, sinó també de les comarques de l'Alt Camp, Tarragonès i Baix Camp, els quals vetllen per conservar la qualitat i les característiques d'aquest producte.

Els premis, patrocinats per Cafès Brasília, es lliuraran a partir de les dues del migdia al Pati un cop finalitzat el Concurs de Menjar calçots. Inscripcions i informació al tel. 977 60 05 21 (Consell Regulador de la IGP "Calçot de Valls").

Amb la finalitat d'estimular l'elaboració de la "Salsa Calçotada Valls" d'acord amb els cànons i costums tradicionals de Valls, es convoca el XI concurs de Salsa de Calçots. A l'esmentat concurs hi poden participar totes les persones que ho desitgin.

Els concursants hauran de presentar mig litre de salsa ja feta envasada en un pot de vidre transparent. La recepció de les salses tindrà lloc de les deu a les onze del matí al lloc d'exposició del concurs, situat a la plaça del Blat de Valls. Les salses presentades al concurs no es retornaran als respectius participants, ja que quedaran en mans de l'organització.

El jurat concedirà tres premis i tres lots de Cafès Brasília a les millors salses, elaborades seguint els costums tradicionals de Valls. La deliberació serà secreta. El lliurament de premis es farà al Pati de Valls en finalitzar el XVII Concurs de Menjar Calçots. Les persones que ho desitgin podran fer la salsa a la plaça del Blat mateix, prèvia inscripció al telèfon 977 60 02 55 Aquestes persones caldrà que portin tots els ingredients necessaris.

Per a l'elaboració de la "Salsa Calçotada Valls" cada família té el seu secret, fruit de la investigació pròpia que s'ha anat transmetent de generació en generació. Amb tot, els ingredients bàsics per fer una bona "Salsa Calçotada Valls" per a quatre persones són els següents: 100 g. d'ametlles torrades, 30 g. d'avellanes torrades, 4 o 5 tomàquets vermells escalivats, 1 cabeça d'alls escalivats, 80 cl. d'oli d'oliva de Valls, 1/2 gotet de vinagre, 1 pebrot sec o pebre vermell dolç, julivert i sal. Es pica tot bé a mà o amb la batedora.  

A Valls podeu visitar: MUSEU DE VALLS (pintura i escultura del segleXX), MUSEU CASA NATAL MARE GÜELL Figuereta, 10 telefon 977 6123 39, MUSEU DE CARROS I EINES DEL CAMP Granja Montalà, Crta. Picamoixons, Km. 2, telefon 977 60 33 65, ZOO ALT CAMP (aus exòtiques i mamífers) Crta. de Puigpelat-Masia Milán. Tel. 977 61 48 68

Que podeu contemplar: CAPELLA DEL ROSER (rajoles del segle XVII), ARXIPRESTAL DE SANT JOAN (segle XVI), SANTUARI DEL LLEDÓ, EL CAMPANAR (74m. d'alçària), FAÇANA DE LA CASA DE SANTES CREUS Carrer de la cort, 3 (segle XVI), MONUMENT ALS XIQUETS DE VALLS

Veniu a Valls, disfrutareu,  A reveure.
Jordi C.

 

Elisa França (Brasilera)

Lara Chamer (Brasilera)

Carolina Lima (Brasilera)

Laura Mecchi (Brasilera)

Carrer Abad Llord, mercat de la calçotada

Flavia, mercat de la calçotada

XII Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls

Demostració de l'elaboració de la salsa de la Calçotada de Valls

Forasters provant la salsa

XV Concurs de cultivadors de calçots

Primer premi

Banda Pare Manyanet de Reus

Banda Pare Manyanet de Reus

Vista dels manats de calçots

Plaça del Oli

Redoltes, flama, graelles i calçots

Demostració de coure calçots a la graella

Pubilla desfent un manat de calçots

Mestre Calçotaire instruint a la pubilla

Mestre Calçotaire

Manats de Calçots

L'Elisa Fransa, s'emportarà un bon record de Valls

Vista panoràmica de la Ciutat de Valls nevada

Vista general de Valls

Totes les Fotografies: Jordi Climent i Ferré

Totes aquestes fotografies NO es poden reproduir per cap mitjà escrit, electrònic, web, sense l'autorització del seu autor i  del seu origen: www.jovesxiquetsdevalls.com   -  WEB  DE LA  JOVES XIQUETS DE VALLS.

Fotografies: Jordi Climent i Ferré

.

[ Inici ][ Fitxa Tècnica ][ Història Gràfica ][ Els Orígens ][ Activitats Culturals ][ Calendaris ][ Diades ]

[ Novetats ][ Pantalla Oberta ][ Grans Castells ][ Foc Nou ][ Mapa Web ][ 200 Anys Fent Colla ]

[ Links Recomanats ][ Concursos ][ Sóc de la Joves ][ Graelles ][ Valls Sons I Músiques ]
[ Msn Chat Joves ][ Plaça Castellera ][ Llibre Visites ][ Fòrum Discussió ][ WebCam's Joves ]

.