Fra Bård Bakås. Innlevert 10/10-2004

En reiseskildring fra Kjærringsjøen til Femund

Å sette seg i kanoen på Kjærringsjøen, ta de første padletak med min beste venn, Jens og hans langhåra forstertispa Mira, er som den beste medisin mot alt stress og mas i det moderne levesettet.
Man tenker på alle de fine plasser man skal passere og storfisken man skal ta.

Padlinga foretas fra Kjærringsjøen og gjennom labyrinten av vann og sjøer før det blir bæring ned til Rødviken i Rogen.
Å padle Rogen en blikkstille dag med sol fra skyfri himmel, er som et eventyr eller en drøm som blir virkelighet. Padlinga rundt Klappneset er som en fryd. 16,5`fots ally kanoen skjærer vannskorpa totalt lydløs, bare de små klukkelydene fra et par padleårer bryter den totale stillhet. Vi er i himmelriket, hvisker Jens foran i kanoen.
Man skimter riksgrensa langt der borte i horisonten, men kommer nærmere og nærmere for hvert åretak som tas.

Etter noen timer i kanoen er det godt å strekke på føttene ved riksrøysa i munningen på elva Reva, for så gå på den lille myra og fylle opp den velbrukte kaffekoppen med store saftige multer.

Ferden går videre opp Reva til Revsjøen og Styggsjøan hvor storgjedda plasker i meterhøyt siv, og nesten skremmer livet av en stakkar.
Hvis man tar en liten avstikker fra bekken opp fra Styggsjøan, finner man restene av styggsjøkoia. Ta noen minutter her og lev deg inn i livet til Stor-Hans som brukte ofte denne plassen. Tenk deg den roen og villmarksfølelsen han måtte ha hatt når han var her inne på tiurjakt. Hvil i fred, gamle villmarkskjempe.

De navnløse småvannene som padles, før kanoen bæres ned til Rundhåen, bør også prøves med spinner. Her får man abbor med akseptabel størrelse som biter på omtrent alt av agn.

Når man så er kommet til Rundhåen er man igjen i Røa vassdraget som gir en egen sitring i kroppen. Hva vil fisking og fotografering bringe til premie? Det er dette som gir mening med livet, man vet ikke hva de neste dagene bringer av fangst, verken i håven eller i objektivet.

Å stå med fluestanga eller kobber sluken i utløpet til Rundhåen, skaper magiske øyeblikk mens storlomen skriker sine urgamle skrik ut i sommernatta.

Padlingen fortsetter ned Røa og ned til Kløfthåen, tør du, så ta en titt i Kløfthåbua, her har det foregått saker og ting. Fikk litt Twin Peaks feeling, og slår derfor leir lengre ned i Kløfthåen og fisker gjedde i stedet.

Dagene går i rolig tempo med fisking, fotografering og gamle fiskehistorier, mens Mira trives bedre og bedre for hver dag som går. Hun sitter foran i ally kanoen og følger med alt som skjer av fugleliv og beverbevegelser, og tror hun er gallionsfigur på et stort seilskip.

Etter å ha vært innom Storfisktjønnan og Buddhåen, nærmer det seg paradiset. Dette må være den fineste plass på jord, nemlig Grislhåen.
Når man ser denne plassen, vet man at skaperen har vært i godt humør denne dagen han laget denne plassen.
Storfisken vaker, storlom flyr lavt over vannet på utkikk etter godbiter i den blikkstille lyseblå vannskorpa, beveren svømmer rolig og dovent bort til sin bolig og elgkua på moreneryggen ved oppsynsmannhytta står som prototypen av bilde” elg i solnedgang”.
Her tilbringer man flere dager med fisking i utløpet til Roasten og med dagsturer opp Grøtåa og opp til Krokethåen.

Å padle over øvre og nedre Roasten, blir nesten som et antiklimaks. Man vet at sivilisasjonen nærmer seg og at en 10 dagers tur snart er over.
Men ikke fortvil, Røa tilbyr mange fine plasser ned mot Femunden. Kanskje treffer du folk du drar kjensel på? Vi traff i alle fall Lars Monsen, som har Femundsmarka nære sitt hjerte.

På båten over Femund til Synnervika, tar vi en prat med andre som er på tur tilbake etter dager med gode opplevelser og deler synspunkter med dem. Alle er enig, Femundsmarka har en dragning mot oss alle.
-Grislehåens utløp ned mot øvre Roasten.-Harr, en trivelig sportsfisk.-Uten mat og drikke, helten duger ikke!-Ally'en, et hendig transportmiddel minsann!-Det samme mener nok Lars Monsen, om Ally'en.-Korstjønna, idylisk og fint.-Jens har vist hvordan en 550-grammer kan hentes opp av vannet.-Krokethåaen.-Øvre Roasten.-Fin fisk!-Fin fisk, blir til fin nattmat - 01.30 om natta.-Drømmekveld ved Roasten.


Villmarkshilsen fra Bård.


Mail til Bård Bakås Ingen Hjemmeside

Tilbake Neste