Fra David W. Innlevert påsken 2005

Vinterbilder fra Rogenområdet

Stor-Hans Rike; Femundsmarka!

Men vad, slutar vildmarken där? Nej, Femundsmarka är bara hälften!
Rogens naturreservat! Det susar av vildmark där också!

Citat från boken (Nappatag), Hans Lidman;
"Efter en timmes marsch var vi mitt inne i ett av vårt lands mest egenartade landskap, överstrött av kantiga klippblock, bevuxet med vresig urskog och söndersprängt av hundratals sjövikar och småtjärnar. Vi var på väg mot Rogen, den stora vildmarkssjön tätt intill norska gränsen – kungsörnarnas, storlaxöringarnas och de åldriga torrfurornas förlovade hemvist".

Som ni ser så kunde detta lika gärna ha varit en berättelse om Femundsmarka. Både Femundsmarka nationalpark och Rogens naturreservat är faktiskt ganska lika. Det är otroligt vackert överallt!
På en plats i Femundsmarka kan man nästan tro man hamnat på en annan planet, likadant med Rogen. På en annan plats i Femundsmarka kan man nästan tro att man var i Rogen, och naturligtvis då också tvärtom. Det är ungefär det samma djurlivet och det finns kalfjäll, blockterräng, gamla tallar, myr och till det som närmast kan tänkas vara en djungel av björkskog. Och naturligtvis också storfisk!

Och alla årstider är lika vackra!

Här kommer nu lite naturbilder från påsken 2005.


David
ALLE BILDER ER KLIKKBARE, og vises da i større format. Bruk deretter BACK-knotten til å gå tilbake.-Bilden visar fjället Kattriet (1074möh) och Brattriet (1275möh) sett från Svenbodhån.

Detta område är bl.a ett av den svenska myskoxe-stammens huvudområden. På vintern kan man ibland se dem på fjälltopparna här och på sommaren hittar man som regel pälstoffsar i buskarna nede vid bäckarna.

Detta är som så många andra platser ett otroligt fint och spännande område att studsa omkring i och myskoxarna tycker jag gör detta spännande område ännu mer spännande. Man behöver inte se dem, utan det är bara trevligt när man vet att de finns. Vi får hoppas de överlever i framtiden också!

I detta område hittar man också några av de största furorna/tallarna i Rogens naturreservat (340cm runtom bla). Och området är på vissa platser fullt av mycket gamla fångstgropar. Här har jag sett spår efter en järv som tagit en bäver och här finns det också -utan- tvivel björn!

Här uppe i detta vackra vattensystem börjar också Mysklan, idag lider dock detta vattensystem som så många andra av försurningar, så det kalkas årligen för att bl.a fisken ska ha en chans till att överleva. Det är fiskeförbud och eldningsförbud här som flera andra platser i Rogens naturreservat, men här får man heller inte paddla. Så hit ska man inte komma ifall man vill fiska, elda eller paddla, - utan hit ska man komma ifall man njuta av fin natur. Glöm inte kameran!

PS: det är dessutom någon mil med mer vacker/vackrare vildmark i riktning mot vigeln! Jag får återkomma med det nån annan gång.-Detta är Bredåsjön (790möh) sett från östsidan och in mot femundsmarka. Fjälltopparna är från vänster gröthogna/rönsjöruten/sylfjellet, våndsjögusten, svuku, litlvonsjövola och kratlvola.

Bredåsjön är antagligen mest känd p.g.a Bredån, utloppet till Rogen. Ån som bl.a Hans Lidman har skrivet lite om i någon av hans böcker (nappatag). Bredån är i dag garanterat inte samma som för 50 år sedan och längre tillbaka, och i dag får man endast flugfiska där under vissa tider (2005: 15/6 – 31/8).

Att fiska i denna sjö är knepigt och att få fisk kan vara svårt, mycket på grund av storleken på sjön. Men stor fisk finns; öring, röding, harr och av storleken att bedömma krokodiler (inte gäddor). Tips ifall du ska pimpelfiska och aldrig varit där tidigare; förutom de vanliga fisketipsen om att kolla naturen efter logiska platser som holmar osv.. kolla in www.lantmateriet.se och funktionen "se sverige från ovan". Där kan du se svart/vit över hela sverige och även bredåsjön, där kan man se en del skär/stenar ute i sjön lysa upp i vattnet; runt där hittar man också normalt fisk! (tipset gäller även Rogen)!

Men; om vintern är det –tyvärr- tillåtet att köra skoter på bredåsjöns is, vilket jag tycker är dåligt! I detta fina naturområde som det finns så få av bör det definitivt vara totalt skoterförbud, vilket jag hoppas det blir en vacker dag!

Men just nu om vintern är det alltså lätt att ta sig hit, skoterled osv. Vackert är det; förutom ljud av racerkörning på isen och alla skoterspår.. ingen höjdare för de som vill ha det tyst och vill vara själv i vildmark alltså! Men, tar du dig hit är det heller inte långt ifrån t.ex det betydligt lugnare Litl Vonsjöen.

Om sommaren är det en helt annan femma! Då blir du nästan garanterat helt ensam. Få turister tar sig hit, och de som kommer brukar samla sig runt Bredån. Om sommaren är detta ett bortglömt paradis! Men ifall du paddlar så var försiktig, förutom hemska vågor så har Rogen och Bredåsjön några riktigt farliga stenskär! Här kan man stöta på livsfarliga och spetsiga stenar ~10cm under vattenytan mitt ute på öppna sjön!-Bilden visar Bustvålens två toppar (996möh och 1024möh) sett från västra Rödsjön. Här går det en litet skoterspår som man kan åka skidor efter om man vill. T.ex mellan Rogenstugan och Skedbrostugan eller direkt från käringsjön.

Men; just i påsken kan det vara en del folk här efter spåret. En del skidåkare, hundspann och en del skoteråkare. Så efter "leden" är ingen höjdare för villmarksnissar. Men en liten bit undan spåret och du är helt själv, inte ett skidspår, bara spår efter en och annan järv, mård och ripor.

Fiska får man inte göra precis här då det är fiskeförbud i hela Rödsjön. Men Vackert är det!-Bilden visar utsikten från lill-handskinnvålen ut över en del av Rödsjön och riktning mot Bredåsjön. De största fjälltopparna i bakgrunden är Gröthogna/Rönsjöruten/Sylfjellet, fjället längst till höger är den lägsta bustvåls-toppen.-Detta är den lilla bäcken (Rödbäcken) som rinner mellan Rödsjön och Rogen.
-Tidig morgon på Rogen.-Bilden visar fjället Skedbro (1148möh), sett från Raavdejaevrie (mellan Bustvålen och Skedbro). Detta område är också ett av den svenska myskoxe-stammens huvudområden. Ungefär längst nede till höger av fjället ligger Skedbrosjön och Skedbrostugan (men man ser alltså inte detta på bilden).

Inte så långt härifrån hade Stor-Hans också ett lite mer okänt krypin, ingen stuga men det var antagligen bara trästockar som placerats över en sten eller nåt sånt. Resterna ska vad jag vet finnas kvar än i dag.
-Bilden visar baksidan av Bustvålen på norra sidan, mellan Raavdejaevrie (den tidigare bilden) och Bustvålen. Om jag hade vritt kameran 180 grader hade man fått se Skedbro. Här var det nästan bara järvspår och mina skidspår!-En säkert gammal men riktigt fin torrtall. Rakt under Brattriet. Det som kanske imponerade mest med den här tallen var att nästan allting var helt på den! Konstigt att den klarat sig så fint till trots för snö på kvistar osv. Hade jag tagit bilder på alla vackra tallar som finns här så hade det nog blivit hundratals och hundratals av bilder!-Utsikt från toppen av Brattriet i riktning mot Rogen. Rogen är mitt i bilden, lite till höger om den finns då Femundsmarka och vi ser även fjälltopparna Svuku m.m.-Utsikt från Skedbro i riktning mot Rogen. Längst till vänster ser man Bustvålen, sedan kommer de norska fjällen Svuku bla. Och allra längst till höger ser man Flenskampan. Det rätt flata partiet/fjället utan träd lite till höger om mitten av bilden är Skedbrofjelltangen och där är gränsen mellan Sverige/Norge.

Spåren man ser längst ned till höger är från bl.a myskoxe (moskus). Varje myskoxe har ett helt eget naturskyddsområde på 100m så man får inte gå för nära och helst ska man naturligtvis bara lämna dem ifred. Därför gick jag inte helt till toppen, utan bilden är ungefär tagen på mitten av Skedbro, mellan topparna (vid den lilla sjön ungefär).
-Utsikt från högsta toppen på Bustvålen över Rogen bla. Till vänster i bilden visas andra toppen av Bustvålen, bakom där ligger då Rödviken. Nästan längst till höger i bilden är då utloppet av Rogen och Røa, allra längst till höger ser vi in mot Reva osv.Och till sist, ...
... lite sån allmän information ifall du ska till Rogens naturreservat:

Precis som Femundsmarka så gäller det ju som vanligt att vara snäll på naturen, kolla upp och följa de regler som finns och respektera renskötseln. För precis som i Femundsmarka så finns det och har alltid funnits samer också runtikring Rogen, här håller både Idre och Ruvhten sijte (Tännäs) sameby till. Just reglerna är kanske det som skiljer mest mellan Femundsmarka och Rogen. Tex: På vissa platser i Rogens naturreservat är det tillåtet att köra skoter; vilket betyder att det inte är så tyst som det kanske borde ha varit. I många vatten är det fiskeförbud vilket är bra men det kan vara svårt att veta vilka vatten man får fiska i, likadant finns det andra platser där man inte får paddla. I tillägg är det mycket eldningsförbud! Till skillnad från Femundsmarka så planteras det heller inte in någon fisk i några sjöar, vilket kanske kan betyda lite mer svårflörtad fisk? Men det är isåfall inget jag har lagt märke till.. ;o)

Reglerna om Rogen kan ni läsa om på länsstyrelsens hemsida här:
http://www.z.lst.se/naturvard/skyddadnatur/regler.php#R

När det gäller fiske så kan ni kolla upp reglerna här:
http://www.z.lst.se/rennaring/fiske.php

Och stugor finns att bo i också; Rogenstugan och Skedbrostugan:
http://www.svenskaturistforeningen.se/


Hilsen, David.Mail til David W. Ingen Hjemmeside

Tilbake Neste