Fra Kjell Gunnar Klaksvik.
Publisert 13/5-2010


Pinse ved Femunden '09

Jeg hadde lyst på en padletur på Femunden og med pinsa så bød det seg mulighet for en langhelg. Jeg klarte å få lurt med meg min far og turen var et faktum. Etter å ha satt sammen Allyen var vi klare til å legge ut på Femunden i 19 tiden på kvelden. Vi padla fra Synnervika og målet var å nå Røoset. Det skulle vise seg å ikke være noe problem, for Femunden stilnet på kvelden og vi nådde Røoset etter bare 2 timers padling. Jeg dorget på turen, men eneste livstegnet på stanga var et kraftig napp i starten, rett utenfor Fæmund II. Vel framme kom vi i snakk med en småfull lokal fisker som fortalte mye om hvordan fisken skulle tas, og hvilket agn som som var best. Etter å snakket med karen en god stund, var han ikke snauere enn at han ga oss en flott kilosfisk han hadde tatt tidligere på kvelden. Det ble kveldsmat på oss. Dette skulle faktisk vise seg å være eneste fisken vi fikk på turen ...

Etter å ha fått opp lavvoen, og stekt fisken til kveldsmat, var vi klare for en økt med fiskestanga. Marken vår var blitt temmelig livløs etter turen, vi hadde ikke beskyttet den godt nok mot varmen. Noen feil skal tydelig vis gjøres om og om igjen.... Vi ga fort opp fisket, var sliten etter 4 timer i bil og 2 timer padlling.

Neste dag var vi temmelig støle etter padleturen kvelden før så vi tok en fisketur opp Røa, det gjorde godt å få gå litt. Nede ved Femunden blåste det kaldt, men opp Røa var det vindstille og varmt. Vi fisket oss opp til Starrhåen, men fisken uteble. Vi bestemte oss for å gå ned igjen for å lure storørreten i Røoset. Det viste seg med våre sluker, som ikke var tyngre enn opp til 12 gram, ikke nådde langt nok ut i oset. For å komme langt nok ut brukte vi kanoen, men det var helt dødt. Litt frustrerende egentlig, for vi så tidligere på dagen en som dorget med båt og fikk en fin fisk, som sikkert var godt over kiloen. Men sånn er fisket mange ganger, det er ikke alltid like enkelt.

Etter to flotte døgn ved Røoset, med knallvær, var det på tide å vende nesen hjemmover på søndag. Vi padlet kjapt mot Nordvika med vinden i ryggen. Helt nord i Femunden ved holmen Jabben blåste det kraftig opp i det vi skulle krysse over, og vi mått tilbringe et par timer værfast på holmen før vi kunne fortsette tilbake til Synnervika. Vinden hadde snudd og vi fikk en tung økt med motvind, ikke alltid like enkelt å være kanopadler på store sjøer...


- Pappa er klar til å sette sammen Allyen.


- Kanoen er pakket og klar til avgang.


- Fæmund II. Like etter at bildet er tatt hugger det tungt i stangen min.


- Flott å padle under så fine forhold.


- Det ble en kald, men vakker kveld.


- Fisken vi fikk ble til god kveldsmat. Smørstekte fileter med salt og sitronpepper er ikke ille.


- Leiren vår ved Røoset. Vi hadde oset helt for oss selv til siste kvelden da det kom to karer fra Røros.


- Flott vær og klart vann i Femunden.


- Pappa fisker seg opp Røa.


- Tørsten slukkes ved Starrhåen. Sola varmet godt, men fisken ville ikke ta.


- Turen opp Røa ga ingen fisk, så jeg koker betasuppe til middag.


- Svartkjelen gjør jobben sin.


- Pappa venter på at kaffen skal trekke ferdig.


- Vakker solnedgang andre kvelden.


- Kanoen pakkes for hjemturen.


- Det blåste opp og vi tok oss i land på holmen Jabben.


- Vi benytter tiden til middag på Jabben mens vi venter på at vinden skal løye.


- Vinden holder på å løye og vi kan legge ut på femunden igjen.


Alt i alt hadde vi en knall langhelg, selv om fisket var veldig dårlig. Vi kommer tilbake med tyngre sluker og frisk mark!

Kjell Gunnar Klaksvik


Mail til Kjell Gunnar Klaksvik Ingen Hjemmeside

Tilbake Neste