Fra Per Olav Lyngstad
Publisert 03/01-2012


Padling i Rogen/Øvre deler av Femundsmarka.
- 23.07.2011, dagen etter norgeshistoriens verste tragedie etter 2. verdenskrig, ble sekkene lempet inn i bilen, og turen gikk fra Oppdal til Kärringsjön på svensk side. Litt rart å skulle reise bort og ikke ha tilgang til nyheter etter det som skjedde dagen før, men kanskje også like greit.


Fremme i Fünesdalen ble nødvendig mat og drikke, samt store doser av Djungeloljan innkjøpt, og sjelden har vi hatt med så mye god drikke på tur før. ”Vi” er forresten Erik Gunnar Fagerhaug og Per Olav Lyngstad som begge er bosatt på Oppdal. Sistnevnte har vært i Femundsområdet flere ganger i løpet av de siste årene, mens Erik Gunnar var førstereisdekksgutt dette året på en tur i nordenden av Femund og ned til Feragen. Gordonsetteren Theo på 2 år er en rutinert kanopadler, og har også vært i området før. Han var faktisk bare 8 uker da første padletur i området ble gjennomført, og var også denne gangen et selvfølgelig ekspedisjonsmedlem

Da vi endelig var fremme på Kärringsjön, ble dette ”markert” med en liten Jäger før fiskekort ble innkjøpt av Kerstin. Sekkene ble pakket, kanoen montert og da vi holdt på med monteringen kom det inn tre generasjoner nordmenn som hadde vært oppe på Bredåsjön og fiska. Minstemann i generasjonsrekka var ”bare 6 år” som han sa selv, og var jo selvfølgelig den som hadde tatt mest fisk på turen. Deriblant flere fine ørreter, samt en gjedde på ca 6 kg. Skal love deg at gutten hadde mye å snakke om!

Da vi endelig kom oss ut på vannet, ble kursen satt mot Kråksjön der første dags camp ble satt opp. Tradisjonen sier at vi ikke drar så langt på første dag, og heller nyter å være ute. Klok av skade har vi alltid med oss en pressenning som vi legger rundt sekkene i Ally’en, og denne benyttes som tarp når teltene slås opp. I og med at vi velger å telte i hvert vårt Ringstind Superlight, dekker pressenningen stort sett begge og ”uteplass” mellom teltene. Kun kort tid etter at vi hadde fått opp ”tarpen” åpnet slusene seg og da var det godt å være under tak.



Dag 2 startet med litt gråvær, men det lysnet utover formiddagen. Etter en kort padling tvers over Kråksjön begynte de første langre bæringene. Vi kom oss over ryggen og ned til Källsjön rimelig greit. Videre ble det en liten bæring/trekking av Allyen over til Uthussjön. Akkurat i det vi kom over til sistnevnte startet det å regne. I gapahuken som er satt opp her, var det selvfølgelig et tysk par som hadde leir, så vi fikk satt opp presenningen i en fart og ventet til regnet ga seg. Så den første tamreinen i dette området. Da regnet gav seg hoppet vi i kanoen igjen og startet padlinga på Uthussjön. I dette området fins det hekkende Fiskeørn som vi var interessert i. Spesielt Erik Gunnar har stor fotointeresse, så det ble noen bilder av både reir og ørn.
Etter en liten feilnavigering, var vi fremme ved bæringen over til Nybodtjärnen der vi traff en familie fra Bømlo. Fra Nybodtjärnen ble det en kort bæring over til Öster Rödsjön før vi padlet ned mot det som var planen for dagen, nemlig Rödviken på Rogen. En laaaang bæring ned til Rödviken avslørte at der var det fullt av Nederlendere som hadde slått opp telt, og det fantes ikke en ledig kvadratmeter der. Etter å ha nytt en god pils etter den lange bæringen, satte vi oss igjen i Ally’en og satset på å finne en fin leirplass på motsatt bredd. Rogen var forholdsvis rolig da vi startet, så da var det bare å padle så langt vi orket, mens det enda var padlebart.
Da vi rundet Kläppneset slo vinden til, og det var til tider skummelt å padle. Uansett fantes det ikke gode leirplasser på neset, så vi måtte fortsette til vi kom oss rundt til vestsiden av dette. Tidligere på dagen klaget Erik Gunnar litt over vond hals, og dette ble bare verre og verre utover dagen. Da vi rundt klokka 21.00 fant en grei plass bak en av de store øyene på vestsiden, ble leiren etablert i sterk vind og regn. Undertegnede ble både kald og våt, men slapp heldigvis noe forkjølelse. Middag ble tilberedt, god drikke ble konsumert og det ble konstatert at det hadde blitt bra med kilometer denne dagen.







Dag 3 og mandag.
Vind, vind og vind. I tillegg en av ”ekspedisjonsdeltakerene” med en kraftig forkjølelse og feber. Ikke akkurat optimalt når en er på padletur. Dagen gikk og vinden holdt på med full styrke til rundt 23 på kvelden. Da hadde vi ett ”vindu” for å komme oss videre, men Erik orket rett og slett ikke. Enkel middag på kveldinga, og rett i soveposen.

Dag 4 og tirsdag.
Våkner av knurring fra Theo, og lyden av bjeller. Fikk holdt rundt snuten på bikkja og varslet om at det var rein i nærheten. Fotoutstyr ble funnet fram av Erik Gunnar, og plutselig sto det en Simle med en kalv ca 5 meter fra teltet. Utrolig hvor dårlig disse dyra ser, men da den plutselig fikk se fotografen i teltåpningen, satte den i de største øynene noen av oss har sett på en rein noensinne og satte snuten opp i skogen i en fart som kan sammenlignes med starten på en rakett. En morsom opplevelse.

Fikk revet leir og kom oss i kanoen. Mye bedre vær denne dagen, og vi padla vel kanskje 1,5 time til vi var framme ved utløpet av Reva. I bua som står nede ved utoset sto det 2 telt fullt av tyskere. Den ene av dem var ute og hugde ved, da vi plutselig kom glidende forbi og hilset. Han så litt forfjamset ut, og da vi fikk kikket på klokka forstod vi hvorfor. Vi hadde stått opp vel tidlig denne dagen. En enkel bæring ble gjennomført, og da vi gikk ned igjen for å hente sekkene, oppdaget jeg noe som så ut som en utedo. Trodde egentlig det var bua nede ved utoset som var Revbua, men det viste seg å være feil. I Revbua lå det to svensker som var på tur ut, og ettersom vi ikke hadde spist frokost, ble det besluttet å ta denne her. Med tanke på vinden, valgte vi å droppe frokosten ute på neset, i frykt for at det kunne blåse opp igjen før vi kom oss videre. Sjelden har jeg smakt bedre frokost enn denne som ble tilberedt i idylliske Revbua. En gjennomgang av hytteboka under frokosten avslørte at herr Monsen hadde vært innom flere ganger. Sist gang bare en liten måned før oss. Starten på ”Uten grenser – 2011” gikk nemlig fra Revbua. Morsomt!

På grunn av forkjølelsen til andremann i ”ekspedisjonen” ble det besluttet at vi ble her i Revbua denne natta. Fikk fyra i ovnen, tørket klær og bare slappet av. Jeg tok meg en tur opp elva for å prøve fisket, men bare småharr som var litt ”loppkjæfta” og ingen satt på flua. Traff to karer på tur opp med kano som skulle til Revsjøen for å prøve fisket. Norske denne gangen, med felles bekjente som undertegnede.

Kvelden ble avsluttet utenfor Revbua med en skikkelig Karsk som seg hør og bør for ”trøndere” på tur.







Dag 5 og onsdag.
Oppe i riktig tid denne dagen, og tok frokost ute. Mens vi satt der og drakk morgenkaffen, kom det en gjeng med tyskere forbi. De gikk og sang tyske sanger og rista på ei sauebjelle, tydelig redde for bjørn! Tenkte å fortelle dem at slike bjeller bruker reinen her oppe også, og at reinen antageligvis sto på matlista til bjørnen dersom den er sulten, men det var kanskje like godt og ikke skremme dem enda mer……

Startet padlinga opp Reva og var oppe på Revsjøen etter ca 1,5 time. Fikk en par harr samt en abbor på spinner, men abboren fikk gå. Utrolig nydelig her oppe, spesielt vakkert var det etter ”Revapassasjen” og oppover. Brukte ikke mye tid på Revsjøen, da det var litt vel folksomt der oppe. 3-4 kanoer på vannet ble litt i overkant for oss, så vi fortsatte mot neste bæring mot Styggsjøene. Da bæringa var gjennomført, måtte vi ta turen bort til Styggsjøkoia for å se på denne. Utrolig stilig! Fikk tatt noen bilder og rusla tilbake til kanoen.
Ned det første vannet gikk det fort til neste bæring, som kanskje var på hele 11-12 meter. Prøvde fluestanga på dette vannet og fikk bra med harr. Enda en kort bæring gjennom småskogen og vi var nede på det største av Styggsjøan. Fascinerende tereng, men forvirrende for navigering, men vi fant da frem til riktig plass for neste bæring, heller ikke denne så lang, men vi hadde noe i vente. Etter å ha padla over den siste av Styggsjøan kom den verste bæringen så langt. Stein, ur, stein og mygg….. Men vi kom oss igjennom og kom oss ned til Storrundhåen før vi slo leir. Her ble siste rest av medbrakt styrkedrikke konsumert og vi fant soveposene før sola gikk skikkelig ned. Opplevde 5-7 minutter med vakker solnedgang, men ikke de helt store solnedgangene vi kjenner i Femundsområdet på denne turen.









Dag 6 og torsdag.
Frokost og riving av leir gikk ganske raskt denne dagen, og vi startet padlinga opp til den første bæringa opp til Litlbuddhåen. En rask padling over denne og bæring nummer to ble gjennomført før vi var oppe på Rogshåen. Her oppe traff vi to trivelige trøndere som hadde tullet seg bort og bosatt seg på Sunnmøre av alle ting. De hadde padla og båret kano opp Røavassdraget og skulle ned igjen til helgen. Siste bæring før vi var oppe på Rogen igjen ble gjennomført og Rogen lå foran oss med kun en fin liten bris. Prøvde sluken i strømmen, men ikke noe resultat.
Rogen ble padla i strålende solskinn og til tider blikkstille vann og vi var fremme i nærheten av Rogenstugan etter å ha padla i akkurat 2 timer. Snakker om kontraster fra forrige gang vi padlet Rogen.

Da vi kom til land ved myra der vi skulle bære kanoen over, traff vi på en kar fra østlandet som hadde vært i området sammen med noen venner i ti dager. Fikk en trivelig prat og litt råd om hvor vi skulle gå over myra. Svenskene som vi traff i Revbua hadde gått midt på myra, og gikk i vann og myr opp på lårene og anbefalte oss å holde til venstre opp myra fra Rogen. Gikk opp med sekkene og fant ut hvor vi skulle gå. Nede ved Rogen igjen fant vi frem tau og bandt i kanoen for å dra den over myra i stedet for å bære. Dette fungerte greit, selv om det til tider var både varmt og bløtt. Dette var vel den lengste distansen vi måtte bære/dra kanoen på turen. Fremme i Hån merket vi at det hadde tatt på, da farten på kanoen ikke var den samme som tidligere.

Å padle Hån gikk fort, og så en ny lengre bæring før vi kom oss ned til Kärringsjön igjen. Det var trivelig å se husene på Kärringsjön da vi nærmet oss og vi gledde oss på lettøl og en cola mens vi padlet inn kanalen. På tur over sjön så vi det kom regnvær, så all pakking og demontering av Ally gikk i rasende fart og vi rakk det akkurat før regnet startet.

Så var det bare å snu nesen hjem mot Norge og få seg en velfortjent barbering og en varm dusj.



Hilsen, Per Olav Lyngstad

Mail til Per Olav Lyngstad Ingen Hjemmeside

Tilbake Neste